Bolo to viac menej pred troma rokmi, čo Helena Vondráčková prišla na trh s výberovým albumom Zlatá Helena. Skutočne zlatým sa stal na základe predaja už niekoľko dní po uvedení na trh.

Bolo to viac menej pred troma rokmi, čo Helena Vondráčková prišla na trh s výberovým albumom Zlatá Helena. Skutočne zlatým sa stal na základe predaja už niekoľko dní po uvedení na trh. Bol to veľmi vydarený výber veľkých hitov veľkej umelkyne, ktorá sa na scéne pohybuje niekoľko desiatok rokov. Samozrejme, išlo o jedno jediné CD a tak bolo jasné, že všetky hity sa tam nemôžu zmestiť. Helena však dala prednosť vydávaniu noviniek a na nový výberový album prišiel rad až teraz. Od zlata je k platine len na skok a tak sa najnovší „zber“ Heleny Vondráčkovej nesie obalený v tejto zmesi.
Bohužiaľ, väčšina spotrebiteľov očakávajúca kolekciu remastrovaných starších hitov bude pravdepodobne sklamaná.
Dvadsaťjeden piesní, ktoré album ponúka by sa dalo rozdeliť do niekoľkých častí. Prvé dve skladby sú novinkami. V tanečnom rytme, pokračujúc v tvorbe, ktorej sa Vondráčková v posledných rokoch upísala a získala si ňou na svoju stranu i veľmi mladé publikum, uvádza album skladba Sundej kravatu. Jasný hit, ktorý sa v českých rádiách hrá o stošesť . Nasleduje pomalá skladba, duet s Martinom Maxom Déja vu. Prečo si Helena vybrala k spolupráci práve tohoto svalovca, ktorý je viac povestný svojimi svalmi, než spevom, ostane pravdepodobne navždy záhadou. V oboch prípadoch však ide o veľmi slabé skladby, ktoré majú reprezentovať celý album, no túto úlohu absolútne nezvládajú.
Nasleduje časť, v ktorej dala Vondráčková prednosť svojej poslednej tvorbe. Skladby Neuč slunce hřát, Dlouhá noc, či Bulhaři (vynikajúca spolupráca so skupinou J.A.R.) sú síce veľmi dobré a celkom nedávno sa stali hitmi, ale na to, aby boli zaradené na podobnú kompiláciu, sú ešte príliš mladé. Ich čas mal prísť o tri – štyri roky.
Od ôsmej skladby sa to konečne začína sypať. Toto je priestor, ktorý sa hrdo môže niesť v znamení platiny. Nasledujú totiž hity, ktoré sa na predošlý výber nedostali a ktoré poslucháči túžili mať pohromade na jednom albume.
Osemdesiate roky, ktoré na predošlom výbere boli zastúpene minimálne, reprezentuje osem skutočných hitov (Sprint, Ještě světu šanci dej, Svaly, Tanečnice Kitty, či duet s Jiřím Kornom, Každá trampota má svou mez).
Jedným z plusov albumu je to, že pesničky sú radené po desaťročiach. Roky síce nie sú uložené chronologicky, ale osemdesiate roky nie sú zmiešané s desaťročím pred nimi a podobne. Sedemdesiate roky sa nesú v znamení hitov Když zabloudíš tak zavolej, Archiméde, či hitom z filmového receptu Ako utopiť doktora Mráčka, teda duetom s Václavom Neckářom, Znala panna pána.
Roky šesťdesiate sú zastúpené skladbou Pátá, ktorú tí mladší poznajú skôr v podaní inej dámy českej populárnej hudby. Na záver je pripravený „fajnovo“ nazvaná zmes Rytmus. Päťminútový megamix zložený z desiatich skladieb by bol veľmi dobrý, keby mu nechýbal, ehm, rytmus.
V posledných rokoch spolupracovala Vondráčková s rôznymi hudobníkmi. Všetko to boli ľudia, ktorí jej dokázali pripraviť výnimočné tanečné hity, s ktorými si Helena hravo podmanila niekoľko generácii. Prečo teda speváčka siahla po megamixe z roku 1982, z akejsi televíznej relácie? Prečo neoslovila ľudí, ktorí sa živia hudbou v súčasnosti. Nepochybujem, že by jej boli zmixovali taký „rachot“ ako si táto skutočne prvá dáma českej populárnej hudby zaslúži. To by bolo dôstojné ukončenie inak vcelku vydareného výberu.
Samozrejme, Helena má v zásobe hity i na niekoľko nových výberových albumov. Tento miestami vyvoláva dojem, že bol zlepený v rýchlosti a bez rozmýšľania. Napriek tomu sa však veľmi dobre počúva. Zvlášť od spomínanej ôsmej skladby. I mňa pri prvom pohľade na zoznam skladieb napadlo, prečo tam nie je tá, či oná.
Utešujem sa však tým, že Helena príde o dva – tri roky trebárs ako diamantová a výber hitov sa tak opäť o trochu ucelí. Pretože Vondráčková je jednou z tých, ktoré budú mať čo povedať ešte dlhé roky.

Vydavateľstvo: Universal Music

TRACKLIST:
01. Sundej kravatu
02. Déja vu (duet Martin Maxa)
03. Neuč slunce hřát
04. Dlouhá noc
05. To tehdy padal déšť
06. Tam, kde jsi ty
07. Bulhaři (s J.A.R.)
08. Sprint
09. Ještě světu šanci dej
10. Svaly
11. Je to malý svět
12. Vzhůru k výškám
13. To je štěstí
14. Každá trampota má svou mez (duet Jiří Korn)
15. Tanečnice Kitty
16. Když zabloudíš, tak zavolej
17. Znala panna pána (duet Václav Neckář)
18. Fanfán
19. Archiméde
20. Pátá
21. Rytmus (směs písní)

Zdroj: TS MusicServer