Herec Milan Lasica (1940) zasahuje do hudobnej oblasti ako textár a spevák už niekoľko desaťročí. Okrem autorských albumov, väčšinou s Jarom Filipom, má na svojom konte už dve CD, ktoré v ortodoxnom retro štýle tanečného jazzu tridsiatych a štyridsiatych rokov 20.

Herec Milan Lasica (1940) zasahuje do hudobnej oblasti ako textár a spevák už niekoľko desaťročí. Okrem autorských albumov, väčšinou s Jarom Filipom, má na svojom konte už dve CD, ktoré v ortodoxnom retro štýle tanečného jazzu tridsiatych a štyridsiatych rokov 20. storočia nahral ako frontman orchestra Bratislava Hot Serenaders.
Spolu s umeleckým vedúcim B.H.S., trubkárom Jurajom Bartošom, zostavili výber skladieb z repertoáru Franiška Kryštofa Veselého, ktorý je v koncentrovanej podobe k dispozícii už aj na DVD nosiči.
Ten obsahuje 18 skladieb domácich autorov v pestrej škále žánrov od slovenského tanga, ľudového foxtrotu, ľahkých operetných árií, až po ježkovský hot, či glenmillerovský swing.
Audiozáznam sa uskutočnil dobovou technikou, bez playbackov, iba na dva vedľa seba stojace mikrofóny. (Absenciu 5.1 kanálovej podoby zvuku nemožno, vzhľadom k historickému hudobnému obsahu, vyčítať.)
Pätnásti hudobníci hrajúci na originálne predvojnové nástroje interpretujú štýlové aranžmány s precíznosťou profesionálov, nadšením amatérov a erudíciou zanietených zberateľov starých šelakových platní. Lasica ani Kryštof Veselý nestavali na veľkosti hlasu, ale skôr na šarme podania a prirodzenom dare osloviť poslucháča. Hudobný materiál zaujme silou nápadov rovnajúcich sa svetovému štandardu.
Texty svojsky vypovedajú o vypätej dobe, ktorá v mestskom prostredí kaviarní a operiet ponúkala únik z reality prostredníctvom kultivovaného sentimentu a insitného optimizmu koreneného dávkami skepsy a sarkazmu.
Všetky východzie reálie ponúkajú veľa možností na štylizáciu aj po vizuálnej, „hereckej“ a scénografickej stránke. Obsahovo a interpretačne DVD nemá chybu.
Okrem záznamu z (po)upraveného prostredia Štúdia L+S obsahuje tento nosič naviac jeden nápaditý videoklip k skladbe Skôr než odídeš, tri audiobonusy zahraničných skladieb, zvukovú stopu s komentárom k skladbám a ďalší, skôr propagačný materiál, ktorý sa, vzhľadom k chýbajúcej faktografii a nepeknému, zanedbanému obalu, javí ako zbytočný.
Vydavateľstvo Forza mohlo, viac než sebe samému, prejaviť úctu skôr dobe a osobnostiam, bez ktorých by (rešpektujúc kvality hlavných protagonistov) toto DVD nemalo na čom stavať.

Vydavateľstvo: Forza, 91min

Zdroj: TS MusicServer