Delírium podľa Williamsa. I tak by sa v skratke dal nazvať videoklip k aktuálnemu singlu najznámejšieho britského rebelanta. Come Undone je druhou skladbou z megaúspešného Robbieho albumu Escapology, ktorá dostala možnosť prezentovať ho.

Delírium podľa Williamsa. I tak by sa v skratke dal nazvať videoklip k aktuálnemu singlu najznámejšieho britského rebelanta.
Come Undone je druhou skladbou z megaúspešného Robbieho albumu Escapology, ktorá dostala možnosť prezentovať ho. A hoci sa Robbiemu stále nedarí splniť si svoj americký sen, Európa je z neho unesená. A právom. Po úspešnom, niekoľkotýždňovom ťažení so skladbou Feel, hudobný svet netrpezlivo čakal, ktorú zo 14 piesní ponúkne ako nový singel. Zaujímavé bolo sledovať ako sa o videoklipe k pesničke Come Undone hovorí ešte skôr, než mal oficiálnu premiéru.
Veľký škandál! I takéto titulky sa objavovali v médiách. Ale prečo? O Williamsovi je známe, že veľmi rád provokuje. Je to jeho imidž. A tak nemožno čakať, že by bol kľudný a originálny zároveň.
Zo škandálov začal ťažiť už pri skladbe No Regrets zo svojho druhého albumu. Počas celého videoklipu blúdil ulicami Londýna, s kanistrou plnou benzínu. Samozrejme deravou. Na konci ktosi škrtol zápalkou a finále bolo na svete.
Za tie roky však Robbie poodhalil i mnohé iné tajomstvá. Veľmi rád sa vyzlieka. Od momentu, čo vo videoklipe k skladbe Rock DJ strhal zo seba i vlastnú kožu, odhaľuje sa v každom nasledujúcom sfilmovanom dielku. Ak v správnom okamžiku pochopí, že už toho bolo dosť, nie je problém. Zatiaľ je to totiž stráviteľné. Nie inak je tomu v najnovšom videoklipe.
K všeobecnej nahote (nielen svojej) dáva možnosť nazrieť i do rozvezeného života veľkej hviezdy. O jeho problémoch s alkoholom sa toho tiež popísalo dosť. A najnovším videoklipom akoby prilieval olej do ohňa pre všetkých tých, ktorí o tom tak naliehavo informujú celý svet.
V luxusne zariadenom dome sa budí majiteľ. Pozoruje spúšť, ktorá je všade navôkol. Porozbíjané fľaše, dotrhané prestieradlá a telá spiacich žien i mužov, uložené v tých najdivnejších polohách i na tých najnepravdepodobnejších miestach. Vykonať prvú rannú potrebu a spomínať. Kde sa tu vzali všetci tí ľudia? Kto rozbil fľašu, na ktorej si Robbie cestou na WC doreže nohu? Prečo luxusná sedacia súprava pláva v bazéne? Veľa otázok. Ale na všetky divák nájde počas štyroch minút odpovede. Bohatý majiteľ totiž pri vdychovaní ranného čerstvého vzduchu spomína a spomienky sa mu hravo vracajú. Napriek tomu, že večer predtým, to vyzeralo skutočne divoko. Toaleta permanentne obsadená, z vane sa stáva posteľ a v skutočnej posteli sa vystriedalo toľko skupín, že ich nestačila ani rátať.
Zábava ako sa na skutočnú hviezdu patrí. Stvárnená tak presvedčivo, až musela nastúpiť cenzúra. Ale to už je pri videoklipoch Robbieho Williamsa bežný postup. A škoda. O nič ostré tam nešlo. Retušovanie nežných dámskych partií bolo rovnako zbytočné ako „vymazanie“ slova „fuck“, ktoré je na albume normálne „dostupné“.
Je Británia skutočne tak puritánska? Ale ak niekomu neprekážali tučné čierne chrobáky, vyliezajúce z úst alkoholom priotrávených hostí, hady na prsiach žien a potkany preháňajúce sa vo vani, tak akákoľvek cenzúra bola zbytočná.
Pohľad na Robbieho delírium miestami skutočne nie je príjemné, ale práve tieto miesta ostali odkryté v plnej kráse. Alebo skutočne býva pod lampou najväčšia tma? A zakrytím nepodstatných detailov sa pánom na najvyšších miestach iba zalepili oči? Stačilo to naozaj k tomu, aby povolili iné, omnoho surovejšie scény? Jednoducho, aj vlk je sýty, aj ovca zostala celá.
Niet pochýb o tom, že cenzúra v tomto prípade bola úplne zbytočná. Dá sa totiž predpokladať, že už čoskoro sa necenzurovaná verzia videoklipu objaví v predaji na DVD (rovnako to bolo i v prípade skladby Rock DJ).
Skvelý marketingový ťah. Rovnako dobrý, ako to, čo Robbie Williams robí. Získať si totiž na svoju stranu odbornú kritiku i davy spokojných fanúšikov, to je vzácna zhoda, ktorej sa nedostáva každému. Robbie tú šancu dostal. Treba len dúfať, že ju bude využívať čo najdlhšie. Hoci i prostredníctvom vopred cenzurovaných videoklipov.

Zdroj: TS MusicServer