Len vo výnimočných prípadoch osloví soundtrack k nejakému filmu spotrebiteľa bez toho, aby vopred videl film. Rovnaká situácia je i v prípade muzikálových CD.

Len vo výnimočných prípadoch osloví soundtrack k nejakému filmu spotrebiteľa bez toho, aby vopred videl film. Rovnaká situácia je i v prípade muzikálových CD. A to i napriek tomu, že z nich občas „vyletí“ niekoľko samostatných hitov. I tie sú väčšinou písané s vopred určeným posolstvom. Aby sa mohli nasadiť do rotácií rádií a takouto formou propagovať kompletné dielo. Muzikálových CD je na trhu viac než dosť. Nejde iba o svetoznáme diela. Ponuka je široká i v prípade muzikálov, ktoré vznikajú v susedných čechách. A poslucháč nemusí byť milovníkom tohoto druhu zábavy, aby vedel, o čom je reč. U susedov totiž vzniknú ročne 3 – 4 muzikály, s väčším, či menším úspechom.
Jedným z posledných prírastkov je pôvodný muzikál Galileo. Jeho autorom je Janek Ledecký a do veľmi pôsobivých pesničiek vyrozprával dobre známy historický príbeh. Samozrejme, príbeh opretý o fakty, napísaný akokoľvek dobre, by asi príliš nezaujal. A tak si Ledecký vymyslel niekoľko postáv, ktoré história nepozná, životné osudy jednotlivých hrdinov preťal niťou lásky a romantický epos bol na svete.
Po úspechu predošlého Ledeckého muzikálu Hamlet, ktorý sa uvádzal i na Slovensku, mnohí očakávali, s čím príde Ledecký tento raz. Nesklamal. Práve naopak. Galileo má ešte väčšiu silu, hudba i texty sú ešte pôsobivejšie. Umelcov, ktorí sa na projekte stretli je ešte viac než predtým. To všetko tvorí ucelený komplet hodný videnia a počutia. Ak je však Praha nedostupná, stačí si vypočuť CD, ktoré ponúka 15 pesničiek a jeden bonus.
Samozrejme, nejde o kompletné dielo. Na to príde rad možno po roku uvádzania. Taká je prax. CD nosič je kompaktný i pre poslucháča, ktorý muzikál nevidel. Texty sú zrozumiteľné a majiteľ hravo pochopí, o čo v nich autorovi vlastne išlo. Nie je isté, či sú na albume uložené chronologicky, tak ako sú uvádzane v muzikáli (tiež som ho ešte nevidel), ale príbeh, ktorý prostredníctvom nich Janek rozpráva, je ľahko pochopiteľný. Zvlášť, ak je jasné, o akú historickú epochu tu ide.
Veľkým plusom tohoto albumu je to, že Ledecký dal možnosť prezentácie na ňom väčšine účinkujúcich. V divadle sú bežnou vecou alternácie a pri muzikálových albumoch je zas bežnou praxou pustiť na ne iba jednu „zmenu“. Na albume alternuje Ledeckého v jednej skladbe Petr Muk a podobným spôsobom sa striedajú všetci umelci. Už pri počúvaní je jasné, že je úplne jedno, na koho potencionálny divák v divadle natrafí. Všetci sú fakt dobrí.
Veľkým prekvapením na albume je spevácky part Ivany Chýlkovej. Nie je to jej prvá hudobná skúsenosť a dokonca ani s Ledeckým nespolupracuje po prvý raz. Zaujímavé je však to, že Janek tak túžil, aby hrala v tomto predstavení, že jej úlohu vymyslel a napísal priamo na telo. A nesklamala. Chýlková je výnimočná herečka a prinajmenšom zaujímavá speváčka.
Hudobne ide o veľmi vyvážené dielo. A to i napriek tomu, že sa kvalitný pop a lá Janek Ledecký, strieda s rockovou tvárou, v prevedení Josefa Vojteka zo skupiny Kabát. Pesničky, ktoré sa dajú hravo predvádzať na rockových koncertoch sa striedajú s ucelenými hudobnými monumentmi so zvukom veľkého orchestra a výborným zborom. Saxofón vo viacerých pesničkách ich celkom nečakane ešte viac umocňuje.
Texty sú kvalitné. Zvlášť, ak ide o skutočne náročnú tému. Ledecký sa s nimi pohral. O ňom je však známe, že má na slovíčka nos a na hudbu talent. Svojich šesť radových albumov si otextoval a až na jednu výnimku i zhudobnil úplne sám. A nemožno povedať, že by sa pri svojej tvorbe bol opotreboval natoľko, až by bol nestráviteľný. Skôr naopak. Galileo je toho jasným dôkazom. Samozrejme, poslucháč si vizuálnu podobu muzikálu môže iba predstavovať. Bolo by však hriechom nepočúvať tento album iba preto, že sme ho „nevideli“.

Vydavateľstvo: BMG, 2003
TRACK LIST:
01. Koncil (Janek Ledecký, Josef Vojtek)
02. Nikdy to nevzdám (Janek Ledecký)
03. Ukolébavka (Kateřina Brožová)
04. Nejsou prachy (Jana Feriová, Janek Ledecký, David Uličník)
05. Odvolej (Janek Ledecký, Bohouš Josef, Petr Janda)
06. Budeš papež (Richard a Vladimír Tesaříkovi, Josef Laufer)
07. Stopy (Petr Muk)
08. Jsem jenom žena (Ivana Chýlková)
09. Hvězdy v očích (Janek Ledecký, Dasha)
10. Víra (Jana Feriová)
11. Zpověd´ (Elin špidlová)
12. Krásný je řím (David Uličník, Janek Ledecký)
13. Modlitba (L. W. Frank, Dasha)
14. Bůh nás potrestá (Josef Vojtek)
15. Odvolávám (Janek Ledecký, Dasha)
16. BONUS: Nikdy to nevzdám (radio edit) (Janek Ledecký)

Zdroj: TS MusicServer