Skupina Križiaci pochádza z Trstenej a začala vznikať kdesi na prelome rokov 1999 - 2000. So svojím albumom Medzi riadkami o čosi viac rozšírila slovenskú gospelovú scénu, ktorá živo dýcha, a aj vďaka tomuto albumu sa zdá, že jej dych v najbližšom čase určite vystačí.

Skupina Križiaci pochádza z Trstenej a začala vznikať kdesi na prelome rokov 1999 - 2000. So svojím albumom Medzi riadkami o čosi viac rozšírila slovenskú gospelovú scénu, ktorá živo dýcha, a aj vďaka tomuto albumu sa zdá, že jej dych v najbližšom čase určite vystačí.

CD Medzi riadkami je príjemný, ale na strane druhej aj značne tvrdohlavý album, ktorý svojou pozitívnou energiou akoby naschvál ponúkal v dobe absolútnej megalománie čosi čisté, úprimné, znova poodhaľoval hranice, o ktorých sme si mysleli, že už ostali v nenávratne navždy prekročené. Tento album totiž už na prvé vypočutie prináša poslucháčovi nielen pokoj (pretože sa nejedná o žiaden rockový výbuch ale príjemný autorský pop spojený s folkovým pesničkárstvom) ale aj chuť počúvať ďalej a nechať sa unášať.

Piesne sú harmonické a komplexné - dávajú dostatočný priestor nielen hlasovému prejavu ale aj hudobným nástrojom, ktorými sú predovšetkým klávesy a gitara, a pomedzi ne sa o slovo hlásia takisto bicie. Album nestagnuje, každá zo skladieb je akousi premennou v rámci celku. Sólový spev striedajú duety, gitare zas dávajú priestor klávesy a naopak. Nik sa nepredbieha, žiadna zo súčastí nie je uprednostňovaná.

Čo sa týka spevu, v popredí je určite priam neuveriteľne zvučný, úprimný a hravý hlas Majky Fedorákovej, ktorý do istej miery pripomína ranú Darinku Rolincovú. Na albume jej skvele sekundujú jej sestra Janka Fedoráková a Jano Pallo, ktorý prináša mužský hlas do ženskej dvojky. Majkin hlasový prejav do skladieb zakaždým vkladá čosi nevinné a vytvára obrovskú dôveru. Tá snáď vyplýva aj z jej takmer výsostného autorstva, čo sa nielen hudby, ale aj textov týka. Samotné texty sú priamočiare, je od začiatku do konca jasné, že hlavným aktérom skladieb je Boh, ale akoby v rámci filmu, pričom každá zo skladieb predstavuje jeden z príbehov, v ktorom hrá hlavnú postavu. A pritom má zakaždým inú tvár, takže slovko po slovku sa s poslucháčom po svojom hrá. Tak, ako spomínaný Majkin spev.

Je priam obdivuhodné, ako dokážu Križiaci vkladať pozitívnu energiu do celého albumu. Dokonca aj skladby, ktoré by sa v niektorých prípadoch dali označiť za tie smutnejšie, a pritom nepatetické balady, odrazu menia svoju farbu a cez nebadaný tieň prestupujú energicky do pozitívneho náboja, ktorý dotvára konečný dojem.

O kvalite tohto albumu svedčí aj fakt, že pieseň Prehltnutý bola zaradená aj na kompilácii Bez teba niet neba II., ktorá predstavuje, čo sa dramaturgie albumu týka, veľmi podarené gospelové dielko. Aj samotné CD Medzi riadkami obsahuje okrem zvukovej stopy takisto multimediálnu časť s informáciami o skupine, texty piesní a video práve k skladbe Prehltnutý. Obal albumu výborným spôsobom dopĺňa obsah CD, pretože je tak isto detsky hravý a nápaditý.

Aj keď skupina Križiaci nepatrí k tým známym interpretom slovenskej hudby, je veľmi príjemné, že sú tu v rámci gospelovej produkcie a ponúkajú svoju hudbu a odkazy všetkým poslucháčom bez rozdielu.


Vydavateľstvo: LUX cummunication, 2004
Celkový čas: 41:58´
Link: www.kriziaci.szm.sk

Zoznam skladieb:
1. Krajnosť
2. Je mi to jasné
3. Prehltnutý
4. Okamihy čakania
5. Kvapky
6. Nablízku
7. Sen bez krídel
8. Čo mám robiť Pane
9. Krádež
10. Diaľka
11. Utekám
12. Kedy Ti otvorím
13. Nech sa stane

Zdroj: TS MusicServer