Edícia Gold hudobného vydavateľstva Opus po zmapovaní hudobných 60. rokov minulého storočia, prichádza s ďalšími pätnástimi skladbami, tento raz z obdobia sedemdesiatych rokov minulého storočia.V tomto období slovenská populárna hudba stála na dvoch stranách váhy. Doznievali ešte sladké popové kantilény, a už sa objavovali aj bigbítové hity.

Edícia Gold hudobného vydavateľstva Opus po zmapovaní hudobných 60. rokov minulého storočia, prichádza s ďalšími pätnástimi skladbami, tento raz z obdobia sedemdesiatych rokov minulého storočia.
V tomto období slovenská populárna hudba stála na dvoch stranách váhy. Doznievali ešte sladké popové kantilény, a už sa objavovali aj bigbítové hity. Na jednej strane prichádzali s novými a úspešnými pesničkami interpreti, ktorí bodovali aj v šesťdesiatych rokoch minulého storočia (Marcela Laiferová), ale objavovali sa aj nové idoly „repeťackého“ štýlu (Peter Vašek, Karol Konárik, Dušan Grúň), muži s nesmrteľnými hlasmi (Karol Duchoň), sexsymboly vtedajšej doby (Michal Dočolomanský), ale i nová vlna hudobníkov, autorov a interpretov, ktorý posúvali smerovanie slovenskej populárnej hudby viac ku gitarovej, popovej, či bigbeetovej muzike (Modus s Jankom Lehotským, či Mirom Žbirkom, Pavol Hammel), ktorí sa už v tej dobe stávali stálicami, ktoré v slovenskej populárnej hudbe dominovali aj v ďalšom desaťročí.

Aj vďaka týmto „škatuľkám“ je zostava slovenských hitov zo 70. rokov minulého storočia veľmi rôznorodá a dokazuje, že hudba sa v tom období na Slovensku vyberala niekoľkými smermi. Avšak týchto pätnásť pesničiek je jasným dôkazom toho, že napriek širokej rôznorodosti, si muzika nachádzala svojho rôznorodého konzumenta a hity sa rodili na všetkých hudobných poliach.

Týchto pätnásť pesničiek je toho jasným dôkazom. Či od úvodnej Medulienky, cez „repeťácke“ Až bude pokosená tráva, Poď bielou alejou, až po zahoď starosti Jany Kocianovej. Asi najsilnejším momentom, ktorý sa na CD vlastne objavuje až v tomto období je však skladba českej speváčky Věry Špinarovej Lúčenie, s ktorou tak úspešne bodovala na Bratislavskej lýre, zaspievala ju čisto slovensky a v tej dobe si do zoznamu svojich hitov pripísala ďalší a v slovenčine. Táto skladba je raritou, ktorá v tomto období konečne vychádza na nosiči, očistená od prachu minulosti a dopĺňa tak zbierku diskofilov.

Slovenská populárna hudba vlastne nepozná etapy ako také. Je úplne jedno o aké obdobie, či ak niekto chce, tak desaťročie ide, vždy sa u nás rodili silné, kvalitné a v podstate nesmrteľné hity, ktoré sú žiadané dodnes. A práve zostava hitov uložená na skladačke Gold je toho jasným dôkazom.

Vydavateľstvo: Opus, 2008
Linky: www.opus.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. Medulienka - Pavol Hammel
02. Elena - Karol Duchoň
03. Ľúbim ťa - Michal Dočolomanský
04. Až bude pokosená tráva - Eva Kostolányiová
05. Dievčatá - Modus
06. Kreslím si ružu - Prognóza
07. Otvárajte kasíno - Peter Vašek &# Dušan Ružička
08. Poď bielou alejou - Marcela Leiferová
09. Júlia si čarovná - Karol Konárik
10. Nalej mi vína, Malvína - Dušan Grúň
11. Zažni - Miroslav Žbirka
12. Lúčenie - Věra Špinarová
13. Učiteľka tanca - Pavol Hammel
14. Veľký sen mora - Janko Lehotský
15. Zahoď starosti - Jana Kociánová

Zdroj: TS MusicServer