Dano Salontay a Shina, v alternatívnych sférach dobre známi pod hlavičkou Longital, sú ľudia, ktorí si vždy šli svojou cestou nezávisle na okolí a hudobných trendoch. V októbri minulého roku osviežili našu hudobnú scénu ďalším rádovým albumom Teraz, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Slnko Records a ktorý bol pokrstený Glenom Hansardom v rámci októbrového koncertu The Swell Season v bratislavskom Divadle Aréna.

Dano a Shina sú veľmi dobrým príkladom sebareflexie v našej hudobnej sfére – sami si album nahrávajú, mastrujú a vydávajú, sami ho aranžujú a vytvárajú playlist, výsledkom čoho je vždy ucelená vyvážená platňa, ktorej nič nechýba a ničoho ani nie je navyše. Porovnávanie s inými interpretmi je v ich prípade zbytočné, keďže Longital nie je len názov kapely, ale v podstate aj hudobné smerovanie, ktoré je nie len v našich končinách jedinečné.

Dvojica z Dlhých dielov, ktorá je počas roka stále na cestách (Na horu a dolu), nás aj tentokrát albumom Teraz sprevádza svetom obyčajných vecí popísaných neobyčajne až kúzelne.

V porovnaní s minulosťou pribudli citlivo a prepracovane zvrstvené viachlasy (Von von, Mraky draky), silné emocionálne miesta, ktoré sú ale v istom zmysle aj záludné, keďže ich verné zreprodukovanie bude na živých koncertoch pre Dana a Shinu minimálne problematické. Naopak jemne rockovo ladená Zlatá, ktorá nedávno zabodovala v éteri českého Rádia 1, je pre koncerty priam ako stvorená.


Longital – ‘Von Von’ (Video: Eva Delinčáková)


Ďalším z vrcholov albumu je pesnička Bránou – jemná balada s pulzujúcim bicím samplom, ktorý túto skladbu robí výnimočnou, čo patrične ocenilo aj „treťookružné“ rádio pravidelnou rotáciou na jeho vlnách. Longital by nebol Longitalom bez tradičných slákových partov, ktorými Dano hladí svoje lubovky, sprevádzajú nás v podstate takmer celým albumom.

Záver platne patrí balade o umieraní A to je všetko. Téma odchodu na druhý svet je dosť silná sama o sebe, no a keď sa k nej podarí napísať dobrú pesničku so silným textom, nezriedka sa objavujú okamihy, keď hudba spôsobuje príjemné chvenie a mrazenie ( „Keď sa môj čas minie s tichom splyniem...A to je všetko.“)

Tak ako sme si už za tie roky zvykli, že po jeseni prichádza zima, po noci ráno, takisto si pomaly zvykáme, že čas od času prichádzajú Dano a Shina s novým albumom, ktorý na prvý pohľad akoby „len letí okolo“, no popritom obšťastňuje vnímavých ľudí a zároveň istým spôsobom frustruje hudobných kritikov, ktorí mu len sťažka vedia niečo vytknúť.


Longital - Teraz
(Slnko Records, 2010)


01. Len letia okolo
02. Tak
03. Von von
04. Mraky Draky
05. Bránou
06. Na horu a dolu
07. Zlatá
08. A to je všetko?
09. Bodka

--
Autor: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Longital