Koncert Metallicy počas nefalšovanej prírodnej apokalypsy? Stotisícový dav reagujúci na notoricky známe "Jump the fuck up!" od Slipknotu? Faith No More znovu na pódiu v najsilnejšej zostave? Placebo, Nine Inch Nails, Die Toten Hosen, Limp Bizkit, Guano Apes a ďalší na jednom mieste? Inými slovami – trojdňová rock-metalová smršť menom Nova Rock 2009!

Už po piaty raz ožili Pannonia Fields neďaleko mestečka Nickelsdorf zmesou metalu, rocku, punk-rocku, rock 'n' rollu a ďalších žánrov, čo so 160-tisícovým davom návštevníkov nemohlo dopadnúť inak ako metalové nebo či absolútne rockové peklo.

Piatok (19.6.) - slunce, seno, Metallica

Prvý deň festivalu, ktorého program prebiehal paralelne na dvoch stageoch (Red a Blue), otvorila viac než dekadentná kapela Rolo Tomassi nasledovaná osviežujúcou metalovou spŕškou v podobe Xenesthis. Pre niektorých návštevníkov festivalu patrili "skoré ranné hodiny" do 18.00 najmä ľahším variantom tvrdých hudobných žánrov, a tak sa ich prebúdzanie konalo pri taktovke scénicko-bubeníckej formácie Drumatical Theater, rockových The Temper Trap, metalcoreových Sonic Syndicate či Black Stone Cherry a Caliban.

Večer otvorila fínska pop-rocková kapela Sunrise Avenue, ktorá sa preslávila najmä hitom 'Fairytale Gone Bad'. Pre rakúsko-slovensko-česko-maďarské publikum pripravila piesne prevažne z nového albumu 'PopGasm' alternované singlami z predošlého 'On the Way to Wonderland' a krátkymi beatbox vložkami. Pre milovníkov tvrdšej hudby sa na hlavnom pódiu zatiaľ pripravovala kapela Disturbed, nasledovaná heavy metalovými Mastodon, počas vystúpenia ktorých sa plocha pred stageom beznádejne zaplnila v očakávaní dvoch z headlinerov festivalu – Slipknot a Metallica.

Tesne pred desiatou sa na pódiu objavil Corey Taylor, čo predznamenávalo smršť, ktorá sa mala ešte len rozpútať. Viac ako hodinu trvajúci koncert sa dá označiť za kombináciu vynikajúceho ozvučenia, dynamickej komunikácie s publikom a najznámejších hitov tejto nu-metalovej kapely. Setlist kopírujúci s malými obmenami predošlé festivalové a "rádové" koncerty bol už tradične ukončený skladbou 'Spit It Out' a notoricky známym pokrikom – "Jump the fuck up!".

Slipknot setlist:

742617000027
(sic)
Eyeless
Wait and Bleed
Before I Forget
Sulfur
The Blister Exists
Dead Memories
Disasterpiece
Psychosocial
Duality
People = Shit
Surfacing
Spit It Out

23:20, nad Panonia Fields sa objavuje hustá tmavá oblačnosť, začínajú padať veľké kvapky dažďa, dvíha sa prudký vietor. 23:30, pódium je pripravené na príchod hlavného headlinera festivalu, dážď a vietor silnejú. 23:40, Metallica prichádza na pódium, znejú prvé tóny 'Blackened', spúšťa sa prietrž mračien, štvrtina ľudí odchádza ratovať stany. Začína sa hudobno-prírodná apokalypsa...

Vystúpenie Metallicy bolo jednoznačným vyvrcholením piatkového večera, počas ktorého odzneli hity ako 'One', 'Master of Puppets', 'Nothing Else Matters' či 'Enter Sandman'. Svetelno-pyrotechnická šou nabrala, s miestami extrémnymi výkonmi počasia, úplne nový a unikátny rozmer. 01:40, Metallica odchádza z pódia, stanový tábor je napoly v troskách, začínajú sa sumarizovať straty...

Metallica setlist:

Blackened
Fuel
No Remorse
Leper Messiah
One
Broken, Beat And Scarred
My Apocalypse
Sad But True
No Leaf Clover
The Judas Kiss
The Day That Never Comes
Master Of Puppets
Dyers Eve
Nothing Else Matters
Enter Sandman
Last Caress (Misfits)
Hit The Lights
Seek & Destroy

Alternatívu pre piatkový večer ponúkal Red stage, na ktorom sa po Sunrise Avenue predstavili samozvaní králi cigánskeho punku Gogol Bordelo nasledovaní legendárnymi Faith No More, ktorí ponúkli výber svojich najväčších hitov nachádzajúcich sa i na ich novej 2CD kompilácií 'The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection'.

Faith No More setlist:

Reunited (Peaches & Herb)
The Real Thing
Land of Sunshine
Caffeine
Evidence
Poker Face (Lady GaGa)/Chinese Arithmetic
Cuckoo for Caca
Easy (Commodores)
Ashes to Ashes
Midlife Crisis
Introduce Yourself
The Gentle Art of Making Enemies
Be Aggressive
Epic
Just a Man
Chariots Of Fire (Vangelis)
As the Worm Turns

Hlavná hviezda Red stageu piatkového večera – Nine Inch Nails – sa v pravom duchu industrialu nenechali zahanbiť a po rozmlátení bubnov frontmanom Trentom Reznorom už po prvej pesničke bolo zjavné, že sa je na čo tešiť. Koncert plný energie bol ale nečakane prerušený výpadkom prúdu, pravdepodobne spôsobenom prírodnou apokalypsou, ktorá sa zniesla nad polia v okolí Nickelsdorfu. Nine Inch Nails sa na pódium nevrátili ani po obnovení dodávok elektriny.

Nine Inch Nails setlist:

Somewhat Damaged
Terrible Lie
Heresy
March of the Pigs
Piggy
Metal (Gary Numan)
Gave Up
The Way Out Is Through
The Becoming
Wish
The Fragile
Mr. Self Destruct
Survivalism
Burn
The Day The World Went Away
Hurt
The Hand That Feeds
Head Like A Hole




Sobota (20.6.) - seno, bahno, "rockotéka"

Sobotné ráno privítalo všetkých, prevažne nevyspatých návštevníkov, chladným počasím, pretrvávajúcim dažďom a v neposlednom rade i nánosmi bahna. To ale nemohlo zabrániť kapelám a ani prítomným ľuďom v užívaní si všade prítomnej festivalovej atmosféry.

Druhý deň odštartovali miestne kapely Centao a No Head On My Shoulders zmesou rocku, post-punku a disco, čím pripravili vynikajúci rozbeh do sychravého dňa. Ďalšie hodiny sa niesli v znamení rock-metalových rytmov v podaní Eisbrecher, Atrocity, The Durango Riot, Expatriate, All That Remains, Monster Magnet a v neposlednom rade aj japonskej senzácie Dir En Grey.

Hlavný stage medzitým zažíval prípravu na prevažne "pohodový" rockový večer, ktorý odštartovali už o 15:45 talianski Lacuna Coil temperamentným vystúpením obsahujúcim skladby 'Heaven’s A Lie', 'Fragile' či cover 'Enjoy the Silence'. Trio dredg, Staind a Chris Cornell už klasicky zaručujúce kvalitný hudobný zážitok si pre multinárodné publikum pripravilo hity 'Pariah' (dredg), 'Bug Eyes' (dredg), 'Ireland' (dredg), 'Mudshovel' (Staind), 'It’s Been A While' (Staind), 'Outside' (Staind), 'Cochise' (Chris Cornell) či 'Be Yourself' (Chris Cornell).

Večernú alternatívu v podobe postranného Red stageu si opäť nenechalo ujsť niekoľko tisíc návštevníkov, ktorí si v stále daždivom počasí vychutnali koncerty Killswitch Engage, "superkapely" Chickenfoot zloženej zo speváka Sammy Hagara (ex-Van Halen, Montrose), bassgitaristu Michaela Anthonyho (ex-Van Halen), gitaristu Joe Satrianiho a bubeníka Chada Smitha (Red Hot Chili Peppers) a v neposlednom rade i folk metalových In Extremo.

Killswitch Engage setlist:

A Bid Farewell
When Darkness Falls
Fixation On The Darkness
Still Beats Your Name
Take This Oath
Life To Lifeless
Starting Over
Rose Of Sharyn
This Is Absolution
The Arms Of Sorrow
My Last Serenade
My Curse
The End Of Heartache
Holy Diver (Dio)

21:45 sa na hlavné pódium postavili publikom očakávaný Kaiser Chiefs, ktorí predviedli dynamickú, miestami až tanečnú šou. V setliste sa objavili okrem iného aj skladby 'Never Miss A Beat', 'Spanish Metal', 'Everyday I Love You Less And Less', 'Everyday Is Average Nowdays', pričom nemohol chýbať ani megahit 'Ruby'.

Rozbúrené publikum privítalo o pol dvanástej londýnsku kapelu Placebo, tentokrát v novej zostave s bubeníkom Steveom Forrestom. Setlist, ktorý dal vzniknúť niekoľkým mosh pitom pod pódiom, sa skladal z nových skladieb z albumu 'Battle For The Sun' kombinovanými časom odskúšanými hitmi zaobalenými do nového, rockovejšieho šatu. Po skončení koncertu sa obrovskému davu podarilo Placebo vytlieskať späť na pódium ešte dvakrát.

Placebo setlist:

Kitty Litter
Ashtray Heart
Battle for the Sun
For What It's Worth
Black-Eyed
Speaking in Tongues
Follow the Cops Back Home
Every You Every Me
Soulmates
Special Needs
The Never-Ending Why
Bionic
Meds
Come Undone
Special K
Song to Say Goodbye
Infra-Red
The Bitter End
Taste in Men




Nedeľa (21.6.) - slunce, seno, erotika

Príjemným prekvapením tretieho a rovnako aj posledného dňa festivalu Nova Rock 2009 bolo zvýšenie teploty o niekoľko stupňov. Slnečné lúče, ktoré dopomohli k vyschnutiu obrovského množstva bahna, sa podpísali na úsmevoch všetkých prítomných a opätovné vytiahnutie plaviek v podaní nežnejšieho pohlavia tieto úsmevy ešte viac rozšírilo.

"Ráno" patrilo domácej kapele Zeronic, alternovanej rakúsko-poľskou formáciou Kontrust na druhom pódiu. V nedeľu sa okrem iných predstavili i Kilians, 3 Feet Smaller, August Burns Red, Less Than Jake, And So I Watch You From Afar, Sevendust, Duff Mc Kagan’s Loaded, Static X, Madsen a Trivium.

Po miernejšie ladenom line upe sa o pol ôsmej na hlavnom pódiu objavili Guano Apes, ktorí so sebou priniesli silný setlist odohraný s nespútanou energiou im vlastnou. Frontman, či skôr frontwoman Sandra Nasič, sa počas celého vystúpenia ani raz nezastavila a v tomto duchu odspievala i skladby 'You Can’t Stop Me', 'Pretty In Scarlet', 'Sugar Skin', 'Big In Japan' a ďalšie, čím vynikajúco pripravila pôdu pre prichádzajúcich Limp Bizkit.

Guano Apes setlist:

You Can't Stop Me
Money & Milk
Quietly
Open Your Eyes
Allies
Pretty In Scarlet
Diokhan
Dick
Sugar Skin
Underwear
Break the Line
All I Wanna Do
Scratch the Pitch
Sing That Song
Big In Japan (Alphaville)
Lords of the Boards

Netrpezlivo očakávaní Limp Bizkit, ktorí sa už onedlho predstavia aj na slovenskom Topfeste, nenechali nič na náhodu a pre unavené, no stále roztancované publikum pripravili zmes toho najlepšieho. Vďaka pôvodnej zostave s gitaristom Wesom Borlandom nahodenom v štýle ala Joker (Batman: The Dark Knight) a neustále stupňovanému tempu sa miesto pod pódiom premieňalo na jeden mosh pit za druhým. Vypalovačky 'Livin’ It Up', 'My Way', 'Eat You Alive' a bravúrny koniec v podobe 'Take a Look Around' aspoň z časti uzatvorili jedinečný festivalový zážitok menom Nova Rock 2009.

Limp Bizkit setlist:

Space Odyssey
My Generation
Livin' It Up
Show Me What You Got
Eat You Alive
Hot Dog
Re-Arranged
Break Stuff
Boiler
My Way
Nookie
Rollin' (Air Raid Vehicle)
Behind Blue Eyes (The Who)
Faith (George Michael)
Take A Look Around




Zoznam všetkých účinkujúcich kapiel:
Metallica, Die Toten Hosen, Placebo, Faith No More, Slipknot, Nine Inch Nails, Limp Bizkit, Machine Head, Kaiser Chiefs, Guano Apes, Disturbed, Dimmu Borgir, Killswitch Engage, Chris Cornell, Gogol Bordello, In Extremo, Chickenfoot, Dredg, Trivium, Staind, Monster Magnet, Madsen, Sunrise Avenue, Mastodon, The Gaslight Anthem, Less Than Jake, Duff McKagans ‘Loaded‘, The Sword, Sevendust, Dir En Grey, Black Stone Cherry, Static X, All That Remains, Lacuna Coil, Atrocity, Sonic Syndicate, Expatriate, 3 Feet Smaller, The Living End, Julia, Kilians, Eisbrecher, August Burns Red, Bring Me The Horizon, Zeronic, The Durango Riot, And So I Watch You From Afar, The Temper Tramp, No Head On My Shoulders, Centao, Drumaticial Theatre, Kontrust, Rolo Tomassi

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Zdenko Hanout - Nova Music

Súvisiaci interpreti: 3 Feet Smaller, All That Remains, And So I Watch You From Afar, Atrocity, August Burns Red, Bring Me The Horizon, Die Toten Hosen, Dimmu Borgir, Dir En Grey, Disturbed, Faith No More, Gogol Bordello, Guano Apes, Chickenfoot, Chris Cornell, In Extremo, Kaiser Chiefs, Killswitch Engage, Lacuna Coil, Less Than Jake, Limp Bizkit, Madsen, Machine Head, Mastodon, Metallica, Monster Magnet, Nine Inch Nails, Placebo, Sevendust, Slipknot, Sonic Syndicate, Staind, Static X, Sunrise Avenue, Trivium