Košický Ges Klub sa po roku opäť zaplnil priaznivcami jazzu, ktorí si 1. a 2. októbra 2010 nenechali ujsť v poradí už šestnáste pokračovanie Medzinárodného jazzového festivalu. Hospodárska kríza stále straší, takže tento ročník festivalu bol netradične "len" dvojdňový, čo sa ale na kvalite podujatia našťastie vôbec neodrazilo.

Košický jazzový festival je známy svojou skvelou atmosférou, príjemným prostredím a citlivo vyváženým výberom účinkujúcich. Pri pohľade na krajiny, z ktorých umelci pochádzajú, možno toto podujatie považovať za prehliadku jazzovej špičky v rámci stredoeurópskeho hudobného priestoru. Výnimkou potvrdzujúcou pravidlo bola tento rok hlavná hviezda festivalu - americký saxofonista Eric Marienthal.

Festival otvorilo maďarské kvarteto Mrs. Columbo, ktorého vystúpenie bolo stavané na viac-zmenej známych hitoch prearanžovaných do jazzovej komornej podoby. Skladby, ktoré boli decentne odohrané a odspievané, vyzneli skôr konzervatívne ako inovatívne. Výnimkou bolo vskutku originálne prevedenie hitu Black hole sun od grunge-ových Soundgarden, či cover verzia Miss You (The Rolling Stones).

Veľkým zážitkom bol koncert mladého rakúskeho zoskupenia HDV Trio. Táto trojica v piatok dokázala, čomu vďačí za svoje doterajšie ocenenia. Ich experimentálny prístup, ničím neviazaná spontánnosť, nadhľad a vtip spôsobili adrenalínový zážitok, ktorý publikum dvíhal zo sedadiel. Veľkým talentom a zároveň jednou z ozdôb festivalu bol klavirista David Helbock, s ktorým sa kapela po celý čas viezla na jednej vlnovej dĺžke. Kapela zároveň dokázala, aké vzrušujúce a zábavné môže byť v hudbe ticho - v skladbe Jonh's Bird Escaped Out Of His Cage sa možno inšpirovala myšlienkou z filmu Man on the moon: "Is there a secret to being funny?" "Yes! Silence!"

Piatkový večer zavŕšil koncert našej nestarnúcej legendy Petra Lipu, pravidelného a očividne obľúbeného interpreta košických "džezákov". Peter Lipa so svojou kapelou odohral vzorku svojich najväčších hitov (Mám túžbu, Lipový čaj, Štyri kone vrané,...) a pridal aj veci z nového pripravovaného albumu. Peter Lipa Band hráva v nezmenej zostave už pomerne dlho a je to na prvý pohľad vidieť a počuť. Veľký ohlas v publiku zanechávali hudobné "prekáračky" medzi Petrom Lipom a výborným saxofonistom Michalom Žáčkom.









Po príjemnej piatkovej jazzovej dávke nastúpil veľmi silný sobotný večer, ktorý otvorila poľská skupina P.M. Elektric Quartet. Kapela odohrala vyrovnaný set kompozícii v štýle fusion, prím hrali gitarové sóla Piotra Smoleňa a najmä hra basgitaristu Pawla Mazura, ktorá v sebe ukrývala ľahkosť aj temperament (najmä v slapových pasážach).

Veľké očakávania so sebou prinášalo vystúpenie jedného z najuznávanejších českých vokalistov Dana Bártu, ktorému tentokrát sekundovalo Robert Balzar Trio. Danove vystúpenie pozostávalo najmä zo skladieb z pripravovaného albumu, ktorý by mal vyjsť už tento mesiac. Bude to platňa cover verzií známych svetových hitov, ktoré Robert Balzar so svojou osvedčenou partiou prearanžoval do úplne nových podôb. Diváci v Ges-ku sa v sobotu mohli naživo presvedčiť o Danovej hudobnej univerzálnosti, prirodzenosti a nadhľade, s akým uvádzal svoje skladby. Novým experimentálnym prvkom vo vystúpeniach Dana Bártu je harmonizér, z ktorého je spevák podľa vlastných slov nadšený a ktorý "bude používať tak dva-tri roky, kým to nebude ľuďom liezť na nervy".

Záver festivalu patril svetoznámemu americkému saxofonistovi Ericovi Marienthalovi, ktorý kedysi hrával v kapele Chicka Coreu a spolupracoval s menami ako Elton John, Barbra Streisand, Billy Joel, Stevie Wonder či B.B.King. Do Košíc pricestoval s mladou slovenskou formáciou Finally a spolu tak odprezentovali skladby svojho najnovšieho spoločného albumu. Od prvého momentu sa Eric prezentoval nielen ako skvelý inštrumentalista, ale aj ako vynikajúci entertainer, ktorý si okamžite dokázal omotať publikum okolo prsta. Skvelý background mu vytvárali jeho slovenskí súputníci - Róbert Vizvári (basa), Michal Bugala (gitara), Emil Frátrik (bicie) a klávesák Eugen Botoš, autor kompozícii kapely Finally.









Renomovaný košický jazzový festival má za sebou veľmi silný ročník, návštevníci môžu z neho ešte pár dní v sebe vstrebávať pozitívne vibrácie a následne sa tešiť na jeho ďalšie pokračovanie.

Viacej videozáznamov z XVI. Medzinárodného jazzového festivalu nájdete TU.


--
Autor, foto a video: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta, Peter Lipa