V nedeľu nadránom sa skončil druhý ročník piešťanského Grape festivalu. Medzi najväčšie hviezdy sobotného programu patrili britské kapely The Wombats a Marina and the Diamonds, medzinárodná formácia N.O.H.A., "čierny kôň" festivalu Kormac's Big Band z Írska, ale aj slovenské a české skupiny ako Para, DVA, Billy Barman a United Flavour. V článku nájdete reportáž zo soboty, hodnotenie organizátorov, aj fotografie z celého festivalu vrátane piatkových koncertov Hurts a Interpol.

Napriek tomu, že obloha bola v sobotu doobeda zatiahnutá a večer sa objavili búrkové mračná, neopakoval sa minuloročný scenár, keď pre silný vietor a dážď museli organizátori v noci z piatka na sobotu podujatie prerušiť. Ročník 2011 prebehol hladko a jediným "výpadkom" v programe bola neúčasť českej skupiny The Roads, ktorej náhle ochorel bubeník.

Čierne mraky, ktoré nad areálom hrozili po západe slnka, sa rozplynuli so začiatkom koncertu The Wombats. Indie-rockové trio z Liverpoolu tak mohlo fanúšikom namiesto dažďovej sprchy ponúknuť osvieženie v podobe hitov ako Kill the Director alebo Let's Dance to Joy Division. Popri energických gitarových skladbách zaradila kapela do setlistu aj piesne z nového albumu This Modern Glitch (2011), na ktorom využíva viac elektroniky. V rámci gitaroviek síce The Wombats neprekonali minuloročný koncert svojich krajanov The Subways, ale už počas ich koncertu bolo jasné, že v sobotu v noci sa bude pod pódiami Grape festivalu skákať a kričať ešte viac ako v piatok.

Odštartovali to pritom už poobede spomínané domáce skupiny - najmä pražská formácia United Flavour, ktorej reggae a dancehallové rytmy prevažne z nového albumu Attitude (2011) zazneli v ideálnom čase počas slnečného poobedia, a bratislavská skupina Para, ktorej frontmana Laskyho aj počas viacerých výpadkov zvuku svojimi hlasivkami podporili fanúšikovia. V závere koncertu došlo po nepríjemnostiach s ozvučením napokon aj k avizovanému príjemnému prekvapeniu, ktorým bol netradičný "stage-diving" v zorbingovej guli.

Z kapiel zo Slovenska a Českej republiky sa v sobotu predstavili aj Sunflower Caravan, Billy Barman, Talkshow, The Uniques, Longital, Diego, Niceland či Luno. Práve koncert posledne menovanej kapely - nového projektu speváčky Emy Brabcovej - priniesol z domácich interpretov najsilnejší zážitok. Hudba Luno je atmosférickejšia, živelnejšia, depresívnejšia a ťažšie stráviteľná než tvorba Brabcovej predchádzajúcich kapiel Roe-deer a Khoiba, no jej hlas sa práve v tejto drsnejšej polohe naživo poriadne zarezáva pod kožu. Príchod na koncert tak nebol prvým a posledným šokom - štvorčlenná kapela nechala fanúšikov s otvorenými ústami hneď viackrát. Úspešne budovala napätie nielen v jednotlivých skladbách ale aj počas celého vystúpenia, ktoré na jednom z menších pódií Kozel stage vyvrcholilo veľkým a zaslúženým aplauzom.

Aj koncert britského zoskupenia Marina & the Diamonds patril v noci po jedenástej k úplným vrcholom festivalu. Dvadsaťpäťročná Marina Lambri Diamandis vyšla na pódium oblečená výstredne v dlhých ružových šatoch a s ružovým melírom v blond vlasoch (pôvodne je brunetka). "To sú moje šaty zo stužkovej. Mám ich na sebe odvtedy po prvý raz," kričala do mikrofónu rodáčka z waleského Abergavenny s gréckym pôvodom. Jej predstavenie však zďaleka nebolo len o vizáži. Ako suverénna a zároveň hravá líderka štyroch mužských inštrumentalistov vo svojej koncertnej kapele rozpútala tanečnú šou s prvkami muzikálu, opery, disca, new wave i rocku.

Talentovaná speváčka a skladateľka, ktorá na Slovensko zavítala po prvý raz, sa fanúšikom prihovárala takmer po každej skladbe. "Ste výborné publikum, už teraz vás milujem," povedala už po druhej piesni a neskôr "vyrovnala skóre" po Theovi Hutchcraftovi z Hurts, ktorý v piatok chválil krásu slovenských žien. "Máte tu pekných chlapcov," vyhlásila uvoľnene Marina, ktorá počas koncertu na pódiu tancovala, smiala sa a popíjala vodku. Napriek tomu podala bezchybný výkon a bol to práve jej spev, ktorým si podmanila publikum na Grape. Jej hlas vynikol v hite I Am Not a Robot ale aj v skladbách, ktoré odspievala a odohrala sama s klávesami (Obsessions), či v záverečných tanečných hitoch Hollywood a Shampain, ktorými rozoskákala niekoľkotisícový dav na piešťanskom letisku. Hudobníčka, ktorá ma zatiaľ na konte len debutový album The Family Jewels (2010), ponúkla fanúšikom aj novú pieseň Living Dead, ktorá by sa mala objaviť už koncom tohto roka na jej druhom albume Electra Heart.


Marina and the Diamonds - Are You Satisfied? - live na Grape festivale 2011 (fanúšikovské video od lightofbulb)

Tanečným vyvrcholením na hlavnom pódiu bolo po jednej hodine v noci vystúpenie kozmopolitnej formácie N.O.H.A., ktorá vo svojej tvorbe mixuje drum&bass, breakbeat, flamenco, balkánsku hudbu i rap. Zostava kapely, ktorej zakladajúcim členom je český saxofonista Filip Noha, tento rok prešla viacerými personálnymi zmenami. Najvýraznejšia nastala na poste speváčky - po odchode Španielky Minervy Diaz Perez kapela na tohtoročných festivaloch vystupuje s dvoma ženskými vokalistkami. Jednou je Brazílčanka Camila de Oliveira, ktorá zároveň hrá na gitare, a druhou Susi Gamboa s angolsko-českými koreňmi. Lídrom v komunikácii s publikom ostal newyorský raper MC Chevy a kapela pôsobila zohrato ako kedykoľvek predtým, no v hitoch ako Tu Cafe alebo Pijama jednoducho charizma temperamentnej Minervy na pódiu chýbala. Vynovená N.O.H.A. to však vynahradila zaujímavým prepracovaním aranžmánov známych skladieb, či zaradením svojského remixu junglovej klasiky Original Nuttah. Zaujímavé bude sledovať aj ďalšiu tvorbu tohto výnimočného zoskupenia, keďže Minerva Diaz Perez sa na starších albumoch N.O.H.A. podieľala i autorsky.

Tanečný ošiaľ pokračoval v noci aj na druhom Seat Ibiza stagei, kde sa predstavil írsky projekt Kormac's Big Band. Členovia početnej kapely (plnú zostavu tvorí až 11 hudobníkov) vystúpili v košeliach a kravatách v čiernobielej kombinácii a nemenej kontrastné je aj spojenie, ktoré charakterizuje ich hudbu - electro-swing. Dôkazom toho, že funguje rovnako dobre ako klasický štýl formálneho oblečenia, bol plný stan baviacich sa ľudí, ktorý do tretej hodiny rannej pulzoval netradičným spojením "jazzovej dychovky" s elektronickým liveactom. A o tom, že výmena energie medzi kapelou a publikom bola naozaj silná a spontánna zase svedčil fakt, že spoluhráči DJa Kormaca vo svojom slušivom oblečení pútali pozornosť aj neskôr v dave pod pódiom, kde sa spolu s ostatnými návštevníkmi festivalu bavili na skvelú undergroundovú diskotéku slovenských Emonoizboys. Zábava pokračovala na Grape festivale až do piatej hodiny rannej, kedy svoje sety na dvoch pódiách ukončili Ghetto Youth Soundsystem a DJ Yanko Král.


Fotoreport zo soboty (13.8.) - Sunflower Caravan, Billy Barman, United Flavour, Para, The Wombats, Marina and the Diamonds, N.O.H.A.

_Grape 2011 z pohľadu organizátorov

"Myslím, že sme pre ľudí urobili zase o niečo viac, zväčšili sme areál aj stanové mestečko, keďže prišlo viac ľudí, než sme očakávali," povedal o druhom ročníku hudobného podujatia člen organizačného tímu Ján Trstenský, ktorý plánuje v nastolenom trende pokračovať. "Nám sa zdá, že sa festival zlepšil, ponúkli sme aj viac zahraničných kapiel," dodal Trstenský, ktorému sa už vlani v prvom ročníku podarilo okrem spomínaných The Subways po prvýkrát na Slovensko dotiahnuť aj nórskych Röyksopp. Samotní návštevníci už pred festivalom v našej súťažnej ankete hodnotili tohtoročný lineup ako lepší a rozmanitejší alebo rovnako dobrý ako v ročníku 2010. Po festivale môžeme zhodnotiť, že tomu tak bolo nielen "na papieri", ale aj v praxi. Najmä sobotný večer priniesol sériu skvelých koncertov, ktoré po vlažnejšom piatkovom rozbehu vyrovnali minuloročnú vysoko nastavenú latku.

Spokojní sú aj organizátori, pre ktorých bola jedným z najpríjemnejších prekvapení britská formácia Hurts. "Naozaj to bolo veľmi profesionálne vystúpenie," potvrdil ďalší z organizátorov a spevák skupiny Billy Barman Juraj Podmanický. To isté sa dá síce povedať aj o kapele Interpol, u ktorej však príliš profesionálny prístup k prvému hraniu na Slovensku uškodil - chýbalo viac energickosti a bezprostrednosti a pre viacerých fanúšikov bol očakávaný piatkový vrchol miernym sklamaním. Hurts naopak popri skvele odohratom koncerte dali vyniknúť aj svojmu šarmu a humoru, o čom svedčia aj slová organizátorov o požiadavkach kapiel. "Hurts boli veľmi vtipní. Chceli fotky slovenských modeliek v šatni a tiež strašne veľa kondómov," prezradil Podmanický.

"Najprv sme sa báli, že čo to má byť, ale oni si skôr robili srandu z nás. Chlapci boli veľmi príjemní a nenároční," dodal Trstenský na adresu Hurts, ktorí do hlavného mesta pricestovali už deň pred koncertom, aby si užili nočnú Bratislavu. Údajne sa zabávali do ranných hodín v Nu Spirit Clube. Americká kapela Interpol si zasa vyžiadala vodu z ostrovného štátu Fidži a noviny New York Times, v oboch prípadoch im organizátori vyhoveli.

Počet návštevníkov festivalu zatiaľ organizátori nezverejnili, predbežne však hovoria o náraste oproti vlaňajšku. "Vieme odhadnúť všetkých ľudí počas prvého dňa, nebudem to deliť na platiacich a neplatiacich, bolo ich zhruba deväťtisíc. Minulý rok ich bolo sedemtisíc," uviedol Trstenský. Zdravotníci nemali s návštevníkmi takmer žiadne starosti, najčastejším dôvodom ich privolania bol alkohol, nič vážne sa však nestalo. "Ešte šťastie, že boli všade balíky so slamou, aspoň poniektorí nespali na tej studenej tráve," dodal Podmanický.

Ako v rozhovore pre agentúru SITA naznačili organizátori, festival zatiaľ nie je o ziskoch. No hoci rozpočet rozbiehajúceho sa festivalu nie je veľký, plánujú aj na budúci rok pritiahnuť na Slovensko viaceré overené festivalové mená zo zahraničia, ako napríklad indie-rockovú skupinu The Kooks či elektropopovú formáciu La Roux. Práve s týmito kapelami rokovali o vystúpení na tohtoročnom Grape festivale. Ako dodal Trstenský, otázkou však nie sú vždy len financie, ale aj voľné termíny.


Fotoreport z piatka (12.8.) - PPE, Kazety, Hurts, Interpol, The Sounds

--
Text: Patrik Marflák, SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk