Ďalší rok je za nami, a tak vám tradične prinášame výber najlepších albumov, ktoré vyšli počas uplynulých dvanástich mesiacov. Ako obvykle nejde o rebríček v pravom slova zmysle, ale o zoznam 20 nahrávok zoradených podľa dátumu vydania, ktoré mňa osobne zaujali najviac. Vašich favoritov môžete uviesť v diskusii pod článkom.

Step Brothers - Lord Steppington
(21. januára, Rhymesayers Entertainment)

V januári sa skončilo päťročné čakanie na debutový album formácie Step Brothers, ktorú tvoria Evidence a The Alchemist. Tí sa poznajú už od detstva a majú za sebou nespočet spoluprác, ich spoločný album Lord Steppington bol preto iba logicky ďalším krokom v ich kariérach. Všetky skladby, s výnimkou jednej, produkoval samozrejme The Alchemist, ktorý tak dal nahrávke svoj nezameniteľný zvuk. Tou spomínanou výnimkou je track Byron G, ktorého beat si vzal na starosť pre zmenu Evidence.

Step Brothers - Step Masters

Shoom - Wszystko Gra
(24. marca, Fonografika)

V tohtoročnom výbere najlepších albumov má zastúpenie aj poľská scéna, a to konkrétne vďaka skupine Shoom. Krakovská trojica v zložení Grem, Żoołv a Ind tento rok konečne vydala debut Wszystko Gra, ktorý zaujme hneď na prvé vypočutie aj v prípade, že nerozumiete po poľsky. Dôvodom sú veľmi svieže a melodické produkcie a tiež originálny prejav všetkých troch spomínaných členov.

Shoom - Początek

Pharoahe Monch - PTSD: Post Traumatic Stress Disorder
(15. apríla, W.A.R. Media)

Je iba veľmi málo interpretov, pri ktorých už vopred viete, že ich pripravovaný album bude s určitosťou patriť k tomu najlepšiemu, čo vie daný žáner ponúknuť. Pharoahe Monch do tejto skupiny bezpochyby patrí a tento rok to znova dokázal svojou štvrtou sólovkou PTSD: Post Traumatic Stress Disorder, ktorá nadväzuje na jeho tri roky starý album  W.A.R. (We Are Renegades). Ten bol o boji so systémom a PTSD zas opisuje návrat z tohto boja, pričom samotný rapper priznal, že tento album vznikol počas jeho depresívneho obdobia. To však nič nemení na tom, že je to znova majstrovské dielo.

Pharoahe Monch - Broken Again

The UN - UN Or U Out
(15. apríla, Fat Beats Records)

Hneď na úvod treba povedať, že tento album pôvodne vyšiel už v roku 2004, no vtedy sa mu neušla takmer žiadna pozornosť. To je však veľká škoda. Našťastie, Roc Marciano, ktorý je jedným z členov The UN, sa medzitým stal jedným z najuznávanejších undergroundových rapperov. Aj vďaka tomu sa Fat Beats Records a Frozen Files rozhodli po desiatich rokoch vydať túto nahrávku nanovo aj s niekoľkými dovtedy nezverejnenými bonusmi. Roc Marc však určite nie je jediný, kto tento album ťahá, pretože aj zvyšní traja členovia sú kvalitnými mc's. A tak tu máme do činenia s naozaj podareným dielom oživujúcim spomienky na zlaté časy boom-bapu.

The UN - What They Want

Asher Roth - RetroHash
(22. apríla, Federal Prism Records)

Asher Roth o svojej druhej štúdiovke hovoril už v roku 2010, pričom vtedy sa mala volať The Spaghetti Tree. Tento názov neskôr zmenil na Is This Too Orange? a nakoniec na RetroHash (čo je anagram autorovho mena), pričom neustále posúval termín vydania. To malo za následok, že hype okolo jeho osoby postupne opadol a keď album nakoniec tento rok v apríli konečne vyšiel, väčšina ľudí to ani nepostrehla. Asherovi však tento pokles záujmu verejnosti paradoxne prospel, pretože spoločne s producentským duom Blended Babies dal dokopy skvelý, miestami až hypnotický album. Na to, aby ste ho však dostatočne ocenili, si ho musíte vypočuť viackrát, až potom sa ukáže v plnej kráse.

Asher Roth feat. Major Myjah - Be Right

Skyzoo & Torae - Barrel Brothers
(27. mája, First Generation Rich/Internal Affairs)

Skyzoo a Torae spolupracujú často, a bolo preto iba otázkou času, kedy spolu spáchajú aj celý album. Fanúšikovia na to netrpezlivo čakali niekoľko rokov a dočkali sa tento rok v máji, keď sa na trh dostala nahrávka Barrel Brothers. Na nej obaja protagonisti dokazujú, prečo patria k najtalentovanejším členom nielen newyorskej scény. Pridanou hodnotou je práve chémia medzi oboma rappermi, ktorá tento album posúva medzi to najlepšie, čo tento rok hip-hop ponúkol.

Skyzoo & Torae - Blue Yankee Fitted

¡Mayday! & Murs - ¡MursDay!
(10. júna, Strange Music)

Zatiaľ čo predchádzajúci album bol logickým vyústením dlhoročnej spolupráce, spoločná nahrávka kalifornského Mursa a floridskej formácie ¡Mayday! vyzerá na papieri minimálne zvláštne. Kto však pozná Mursovu tvorbu, vie, že tento veterán priam vyhľadáva kolaborácie. A preto nebolo až takým veľkým prekvapením, keď krátko po podpise s labelom Strange Music oznámil album práve s ¡Mayday!, ktorí tiež obliekajú dres tejto stajne. Výsledok ich snaženia je veľmi svieži letný album plný energie. A to, že aj medzi nimi funguje chémia, dokázali nielen množstvom klipov a turné ale aj EP nahrávkou Ready 2 Run, ktorú vydali koncom roka.

¡Mayday! & Murs - Tabletops

Reks - Eyes Watching God
(15. júla, Brick Records)

Reks vydal za ostatné štyri roky päť albumov, pričom až tri z nich produkoval vždy kompletne iba jeden producent. Postupne to bolo Statik Selektah, Numonics a najnovšie Hazardis Soundz, ktorému zveril Reks na starosť produkciu jeho zatiaľ poslednej štúdiovky Eyes Watching God. A hoci sa producenti na jeho albumoch striedajú, obsah Reksových skladieb zostáva nemenný. Sú to predovšetkým sociálne problémy, kritika systému a opis neľahkého života v amerických getách.

Reks feat. N.O.R.E. & Saigon - Garvey

Hilltop Hoods - Walking Under Stars
(8. augusta, Golden Era Records)

Hilltop Hoods patria vo svojej rodnej Austrálii medzi prvoligové hviezdy a ich albumy pravidelne dobýjajú miestne hudobné rebríčky. Inde vo svete však príliš známi neboli, čo sa však čiastočne zmenilo tento rok s vydaním ich siedmej štúdiovky Walking Under Stars, ktorá sa predávala okrem iného aj v USA. To, že táto formácia má čo ponúknuť aj poslucháčom mimo Austrálie, je jasné už po prvom vypočutí. Hilltop Hoods totiž reprezentujú uvedomelý a vyspelý hip-hop, navyše podaný príjemnou formou.

Hilltop Hoods feat. Maverick Sabre - Won't Let You Down

Dilated Peoples - Directors Of Photography
(12. augusta, Rhymesayers Entertainment)

Evidence má v tomto zozname hneď dvojité zastúpenie, keďže okrem debutu spomínaného dua Step Brothers si na konto pripísal aj comebackový album svojej domovskej formácie Dilated Peoples. Na ten ich fanúšikovia museli čakať dlhých osem rokov, no čakanie sa oplatilo, pretože album Directors Of Photography ukázal, všetci traja členovia, ktorí sú taktiež úspešnými sólovými interpretmi, sa dokázali po takej dlhej dobe dať zas dokopy a nahrať veľmi kvalitné spoločné dielo.

Dilated Peoples feat. Aloe Blacc - Show Me The Way

Homeboy Sandman - Hallways
(2. septembra, Stones Throw Records)

Titul workoholik roka získava Homeboy Sandman, ktorý tento rok stihol vydať až tri projekty. Najprv to bolo EP White Sands produkované Angličanom Paulom Whiteom, v septembri sme sa potom dočkali štúdiovky Hallways a nakoniec na Vianoce obdaroval fanúšikov ďalším EP s názvom Homeboy Sandman Is The Sandman, ktoré zas produkoval Blu. Obdivuhodné je, že Boy Sand na všetkých troch nahrávkach zachováva kvalitu, ktorej úroveň nastavil predchádzajúcimi počinmi dosť vysoko. Ako obvykle prináša prepracovanú hru so slovami, netradičné témy a taktiež beaty, ktoré nie sú zrovna to, čo si človek predstaví pod pojmom klasický hip-hop.

Homeboy Sandman feat. J-Live & Kurious - Enough

Freeway & The Jacka - Highway Robbery
(16. septembra, Team Early Entertainment/The Artist Records)

Tento rok bol mimoriadne bohatý na kolaboratívne albumy, pričom do tohto výberu sa ich dostalo až sedem. O jeden z nich sa postarali aj Freeway a The Jacka, ktorých spoločný počin s názvom Highway Robbery mal pôvodne vyjsť už vlani v septembri, no nakoniec sa dostal von až o rok neskôr. Podobne ako pri ¡MursDay!, aj tu sa stretli zástupcovia dvoch odlišných miest, konkrétne Philadelphie a Oaklandu, no aj v tomto prípade je výsledok viac než obstojný. Freeway tak aj touto nahrávkou dokázal, že spolupráce mu sedia, čo tento rok potvrdil aj EP nahrávkou Broken Ankles, ktorú spáchal s producentom menom Girl Talk.

Freeway & The Jacka feat. Rydah J Klyde & Blahk Jesus - Gun Language

Pra3x - Živá Hudba
(18. septembra, Ajlávmjuzik)

Pra3x sa po troch rokoch vrátili s novým albumom Živá Hudba. Ten bol zároveň ich prvým releasom, ktorý vyšiel aj vo fyzickej podobe. Na rozdiel od predchádzajúceho počinu Pekne Povedané, ktorý kompletne produkoval Spartak, na novinku prispeli aj iní producenti, čoho výsledkom je väčšia pestrosť. Čo sa týka textovej stránky, tak je všetko po starom a Demo so Spartakom znova dokazujú, že sú jednoznačne najlyrickejší rapperi na domácej scéne.

Pra3x - Pustiny

Run The Jewels - Run The Jewels 2
(24. októbra, Mass Appeal)

Iba veľmi zriedkavo sa stáva, že by bol druhý diel lepší než prvý. Formácii Run The Jewels, ktorú tvoria Killer Mike a El-P, sa to však podarilo. Ich vlaňajší eponymný debutový album bol pritom hodnotený veľmi kladne, tohtoročné pokračovanie s jednoduchým názvom Run The Jewels 2 ho však po všetkých stránkach prekonalo. Svedčí o tom aj fakt, že magazín Pitchfork ho označil za album roka, avšak nie iba hip-hopový, ale celkovo.

Run The Jewels - Blockbuster Night Pt. 1

Ras Kass & Apollo Brown - Blasphemy
(27. októbra, Mello Music Group)

Ras Kass je uznávaný undergroundový veterán s bohatou diskografiou, ktorý však svoje najlepšie obdobie zažil ešte v 90. rokoch. Tento rok sa rozhodol spojiť sily s vychádzajúcou producentskou hviezdou z Detroitu menom Apollo Brown, čo bola stávka na istotu. Mladý beatmaker totiž v ostatných rokoch premení na zlato všetko, čoho sa dotkne, a výnimkou nie je ani spoločný album s Ras Kassom s názvom Blasphemy.

Ras Kass & Apollo Brown - How To Kill God

Black Milk - If There's A Hell Below
(28. októbra, Computer Ugly/Fat Beats)

Zhodou okolností len deň po Blasphemy vydal nový album aj ďalši detroitský producent - Black Milk, ktorý je však zároveň aj rapperom. O Milkovi mnohí hovoria ako nasledovníkovi zosnulého J Dillu, samotný interpret sa však tomuto označeniu bráni s tým, že jeho štýl je iný než Dillov. To dokazuje aj na novej štúdiovke If There's A Hell Below, ktorá dorazila takmer presne rok po rovnako kvalitnom albume No Poison No Paradise. A netreba zabúdať, že medzi nimi Black Milk stihol ešte vydať EP s názvom Glitches In The Break.

Black Milk - What It's Worth

Wu-Tang Clan - A Better Tomorrow
(2. decembra, Warner Bros. Records)

O najväčší comeback roka sa postarali členovia Wu-Tang Clanu, ktorý po dlhých siedmich rokoch vydali šiesty, a s najväčšou pravdepodobnosťou aj posledný, spoločný album. Nahrávka A Better Tomorrow mala pôvodne vyjsť už vlani v novembri pri príležitosti 20. výročia od vydania ich debutu Enter The Wu-Tang (36 Chambers), no nakoniec sme sa jej dočkali až o trinásť mesiacov neskôr. Čím bolo čakanie na ňu dlhšie, tým väčšie boli aj obavy, ako bude finálny produkt znieť. Mnohí sa totiž obávali, že formácia sa v snahe zapáčiť aj mladšiemu publiku uchýli k modernejšiemu zvuku. Tieto obavy sa našťastie nenaplnili, a tak sme sa dočkali tradičného Wu-Tangu bez hostí a s produkciami iba od Wu producentov. Navyše Cappadonna sa konečne dočkal statusu oficiálneho desiateho člena.

Wu-Tang Clan - A Better Tomorrow

Ghostface Killah - 36 Seasons
(9. decembra, Tommy Boy Records)

Iba o týždeň po A Better Tomorrow mali fanúšikovia Wu-Tangu znova dôvod na radosť, pretože so svojou už jedenástou sólovkou 36 Seasons sa prihlásil jednoznačne najproduktívnejší člen Clanu - Ghostface Killah. Ten sa podobne ako pri vlaňajšom počine Twelve Reasons To Die rozhodol pre konceptuálny album, pričom o hudbu sa postarala kapela The Revelations. Na albume, ktorý rozpráva príbeh o návrate Tonyho Starksa na Staten Island, mu navyše asistujú ďalší dvaja majstri storytellingu AZ a Kool G Rap.

Ghostface Killah feat. Kandace Springs - Love Don't Live Here

Royce Da 5'9" & DJ Premier - PRhyme
(9. decembra, PRhyme Records)

Royce Da 5'9" spolupracuje s DJ Premierom už od počiatkov svojej kariéry, čiže podobne ako pri Step Brothers nie je ani v tomto prípade vznik spoločného albumu žiadnym prekvapením. Ako však Royce prezradil v jednom z rozhovorov, Premier mal pôvodne kompletne produkovať pripravovaný tretí album Slaughterhouse, čo sa však nepodarilo (i keď niekoľko skladieb vzniklo). Royce a Preemo však niekoľko trackov nahrali, pričom najprv ich plánovali vydať iba ako EP. Nakoniec z toho však vzišiel plhohodnotný album určený hlavne pre staršie publikum, ktoré s nostalgiou spomína na 90. roky.

Royce Da 5'9" & DJ Premier - PRhyme

Supa - Čierne Dni
(15. decembra, Moja Records)

Fanúšikovia Mojej Reči dostali predčasný vianočný darček 15. decembra. V tento deň totiž Supa konečne vydal svoju debutovú sólovku s názvom Čierne Dni. Očakávania boli po toľkých rokoch pochopiteľne vysoké, čiže logicky hrozilo aj sklamanie, výsledkom je však presný opak. Čierne Dni je hudobne veľmi pestrý album s presahom do iných žánrov, ktorý ale znie veľmi kompaktne. Po textovej stránke nie je o čom, keďže Supa má už dlhšie povesť jedného z najkvalitnejších lyrikov.

Supa - Posledná šanca

Rok 2014, samozrejme, priniesol aj množstvo ďalších kvalitných nahrávok. Z nich treba spomenúť predovšetkým Southsiders od Atmosphere, ...Then You Shoot Your Cousin od The Roots, Nobody's Smiling od Commona, BackPack Travels od dvojice Buckshot a P-Money, 2014 Forest Hills Drive od J. Colea, House Slippers od Joella Ortiza, #Wakedafucup od Onyx, What Goes Around od producenta Statik Selektah, Street Certified EP od M.O.P. či Fash-ionably Late od dua Fashawn a The Alchemist.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Ajlávmjuzik

Súvisiaci interpreti: Moja Reč, Wu-tang Clan