Album Pustvopol od debutujúcej skladateľky, hudobníčky a speváčky Kataríny Málikovej, ktorý má štyri nominácie na cenu Radio_Head Awards za rok 2016, má už svojich fanúšikov aj mimo Slovenska. V marcovom vydaní rebríčka World Music Charts Europe sa nahrávka umiestnila na vynikajúcom 11. mieste.

O poradí v rebríčku každý mesiac rozhoduje hlasovanie takmer 50 uznávaných rozhlasových dídžejov z viac ako 20 krajín Európy. Úspech albumu Pustvopol teší o to viac, že sa Katarína Máliková ocitla v naozaj výbornej spoločnosti. Napríklad jednu priečku nad ňou sa umiestnil nový album skupiny The Klezmatics (už o dva týždňe ho predstaví v Bratislave) a o jedno miesto pod ňou je medzinárodne uznávaná poľská kapela Warsaw Village Band.

Druhýkrát v roku 2017

Talentovaná hudobníčka z Horehronia nechala v aktuálnom vydaní World Music Charts Europe (WMCE) za sebou aj také ostrieľané skupiny a pojmy world music scény ako sú africkí držitelia Grammy Tinariwen, kubánsko-senegalská dvojica Omar Sosa & Seckou Keita, indický hudobník Debashish Bhattacharya alebo známy maďarský Cimbaliband.

"Úspech Katky Málikovej je ďalším dôkazom, že na Slovensku vzniká kvalitná hudba, ktorá vie upútať aj zahraničných odborníkov a určite je povzbudením pre celú slovenskú komunitu world music. Dúfame, že zameria pozornosť širšej verejnosti, médií a predovšetkým našich rádií voči world music z okraja viac do centra pozornosti a že púšťať tento album - a objavovať ďalšie - sa rozhlasovým redaktorom na Slovensku aj mimo neho tak skoro neomrzí. Gratulujeme!" hovorí Jarka Vlčková z iniciatívy World Music From Slovakia (WOMUSK), ktorá sa od roku 2015 intenzívne venuje podpore slovenských world music umelcov doma aj v zahraničí.

O tom, že sa jej to darí, svedčia viaceré aktuálne zahraničné úspechy slovenskej world music, o ktorých sme nedávno informovali. Za všetko hovorí práve rebríček WMCE, v ktorom sa vôbec prvýkrát v histórii stalo, že sa v ňom v jednom roku umiestnili dva slovenské albumy. Hneď v januári sa priazni európskych world music dídžejov a redaktorov tešila žilinská skupina Balkansambel (mimochodom, ďalší finalista RHA v kategórii World music/Folk), ktorá sa s albumom Šlamastika (2016) umiestnila na 15. priečke. Na konci článku nájdete aktuálny zoznam slovenských umelcov a ich nahrávok, ktoré sa doteraz dostali do Top 20 WMCE.


Folklór s atmosférou Briana Ena či Davida Lyncha

Niektorí z hlasujúcich odborníkov na world music priblížili, čím si ich hudba Kataríny Málikovej získala. Kuba Borysiak z poľského Rádia 2, ktorý je zároveň porotcom tohtoročných RHA v kategórii World music/Folk, v telefonickom rozhovore pre Rádio_FM o albume Pustvopol povedal: "Katka Máliková sa mi páči, lebo na jej albume počuť veľa tradície, veľa autentickej hudby, ktorá je zároveň ukázaná v súčasnom kontexte, a to veľmi zaujímavým spôsobom. Je tam množstvo nádherných zvukov, zdá sa mi, že Katka často počúva Briana Ena a zrejme aj často chodieva na dedinu."

Prečítajte si: Slovenský objav roka: Folklór nikdy neznel tak omamne ako na debute Kataríny Málikovej

Album "padol do ucha" aj Thorstenovi Bednarzovi, ktorý vysiela etno hudbu na stanici Deutschlandradio Kultur. Ten o Pustvopole na svojej facebookovej stránke napísal: "Predstavte si novú verziu niektorej z tých výborných československých filmových rozprávok zo 70. rokov, ale nakrútenú Davidom Lynchom. Toto by mohol byť soundtrack k nej, založený na starodávnych hudobných tradíciách, ale zahratý priam futuristickým spôsobom - je to temné, trochu strašidelné, ale ste rozhodnutí dopočúvať to až do trpkého konca."

Katku Málikovú môžete najbližšie vidieť a počuť naživo 12. marca na ceremoniáli udeľovania cien Radio_Head Awards v bratislavskej Starej tržnici. "Sny sa stávajú realitou. Je neskutočné, že vždy, keď som chodila okolo Tržnice, som si predstavovala, že tam raz výstupim. Túžila som si zahrať na ceremoniáli RHA. Splnilo sa. Aj vďaka Vašim hlasom. Príďte, zahráme Jednu sestru, divokú baladu z Tŕnia," pozýva mladá umelkyňa, ktorá je v rámci tohtoročných Rádiohláv nominovaná v poslucháčskych kategóriách Debut roka a Album roka a v odborných Album roka - Cena kritikov a World music/Folk.

Rozhovor: Katarína Máliková: V ľudových piesňach hľadám seba a svoj príbeh

Vypočujte si celý album Pustvopol na Deezeri:



Doterajšie umiestnenia slovenských umelcov v rebríčku WMCE:
(poradie od najnovších po najstaršie)

Katarína Máliková - Pustvopol, 11. miesto (2017)
Balkansambel - Šlamastika, 15. miesto (2017)
Banda - hraBanda, 14. miesto (2015)
Jana Kirschner - Moruša: Biela, 6. miesto (2014)
Banda - Jedna, 8. miesto (2011)
Mango Molas - Ultima Rumba, 17. miesto (2007)
Družina - Tragare, 12. miesto (2006)
Družina - Družina, 11. miesto (2005)
Suí Vesan - Suí, 13. miesto (2002) 

Mohlo by vás zaujímať: WOMEX v Katoviciach odprezentuje aj slovenskú world music. Ako sa dá prihlásiť?

Redakciu Hudba.sk za WOMUSK informovala Jarka Vlčková, ktorá text pripravila spoločne s Vladimírom "Potkanom" Potančokom (Hudba sveta_FM). Článok sme doplnili o ďalšie informácie a odkazy z archívu Hudba.sk.

Foto: Barbora Vaculová