O stave 71-ročnej folkovej a jazz-popovej speváčky informoval jej manažment prostredníctvom Twitteru. Podrobnost zatiaľ nie sú známe, no akonáhle sa ich zástupcovia hudobníci dozvedia, zverejnia ich na oficiálnej stránke umelkyne.

O tom, že k 71-ročnej Joni Mitchell v bezvedomí volali záchrannú službu, informoval ako prvý bulvárny portál TMZ.com. Podľa zdrojov webstránky bola urgentne prevezená do nemocnice, kde leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Producent Leslie Stojsic zo CBC News správy o vážnosti jej stavu dementoval na základe vlastných zdrojov. "Bolo mi povedané, že oddychuje v nemocnici a je s priateľmi - dobré znamenie," napísal na Twitteri.

Vo februári tohto roka priznala speváčka v rozhovore pre magazín New York vzácnu chorobu Morgellons, ktorej čelí už vyše osem rokov. "Na povrch mojej kože sa prediera niekoľko vlákien rôznych farieb ako huby po daždi," opísala syndróm v spomínanom článku Mitchell. Ďalšie príznaky pomenovala ešte v septembri pre britský denník Daily Mail: "S touto chorobou prichádza aj veľa letargie. Som unavená. Morgellons sa stále vyvíja. Sú časy, keď priamo napadne nervový systém a vtedy je to akoby ste boli zablšený alebo zavšivavený. Všetko je to v tkanive a nie je to halucinácia. Zožieralo ma to zaživa, salo to zo mňa život. Bola som chorá celý svoj život."

Autorka hitu Big Yellow Taxi, známeho aj z prevedenia skupinou Counting Crows z roku 2002, naposledy koncertovala v júni 2013, aj to po veľkej odmlke od hudby. Išlo o sériu koncertov v torontskej Massey Hall, ktorými chceli legende vzdať úctu a zablahoželať k narodeninám aj keď ich má v novembri.

Kanaďanka Joni Mitchell bola uvedená do Rock'n'rollovej siene slávy v roku 1997 a je známa svojimi albumami z koncov 60. a 70. rokov ako sú Clouds Ladies Of The Canyon a Blue. Je jednou z prvých ženských rockových hudobníčok a je považovaná za legendu woodstockovej éry, aj napriek tomu, že na festivale nevystúpila. Jej koncert bol v pláne, no nepodarilo sa jej doraziť na miesto konania. Krátko na to však podľa rozprávania členov kapely Crosby, Stills, Nash and Young napísala o Woodstocku rovnomennú pieseň.



Autor: Marek Majzon (zdroj: RollingStone.com, Reuters)
Foto: AP Photo/ Jim Cooper 

Súvisiaci interpreti: Joni Mitchell