Multitalentovaná, mierne trafene pôsobiaca Fínka sa počas vlaňajšej jari stala senzáciou internetu, keď ju v priebehu mesiaca vďaka Youtube spoznal doslova celý svet. Bez nákladného marketingu, vďaka dvom vydareným videám, po ktorých nasledovali ďalšie. Teraz prekvapila americkým singlom.

Necelý rok po svojom internetovom debute a sérii ďalších, častokrát nehudobných, ale zato príjemných a vtipných videí, ktoré sa stali virálnymi hitmi, prichádza Fínka známa ako Saara s nečakanou novinkou. K poslucháčom si razí cestu jej prvý oficiálny singel z názvom Ur Cool. Ambície stať sa popovou hviezdou však schladili jej doterajší fanúšikovia. Podľa časti z nich je pesnička nehodná talentu a hlasu, ktorý Saara má. Poobhliadnime sa teda dozadu a zistime, či majú pravdu.

Svet si získala napodobňovaním jazykov aj hudobných žánrov

Pre dvadsaťročnú Saru Forsbergovú znamenal 3. marec 2014 zlom v jej živote. Na Youtube zavesila video, v ktorom predviedla, ako znejú rôzne jazyky z pohľadu cudzincov, ktorí im nerozumejú. Bol ich viac ako tucet. A kolotoč sa rozbehol. Ako povedala v šou Ellen DeGeneres: "Nečakala som taký úspech. Po zverejnení videa som si išla ľahnúť a do rána malo stotisíc videní." Po mesiaci to už bolo viac ako desať miliónov, k dnešnému dňu ich je cez štrnásť miliónov.

Ďalšie video, ktoré zaznamenalo obrovský úspech, bolo pre zmenu hudobné. Písali sme o ňom aj my. Saara, ktorá v tom čase používala prezývku Smoukahontas, v ňom počas troch minút predviedla, ako sa spieva v štrnástich rôznych žánroch. Jej talent si následne všimli americkí producenti a Saara vymenila kvôli práci rodné Fínsko za Kaliforniu. Dostala viacročnú zmluvu na výrobu internetových videí pre jednu produkčnú spoločnosť. V auguste nasledoval kontrakt s hudobným vydavateľstvom Capitol Records.

Producentom jej albumu, ktorý sa má objaviť na trhu už toto leto je hudobník Rodney "Darkchild" Jerkins. Spolupracoval s Lady Gaga, Justinom Bieberom, Michaelom Jacksonom a mnohými ďalšími hudobnými hviezdami. Prvou lastovičkou avizujúcou prienik virálnej celebrity do hudobného biznisu je spomínaný singel Ur Cool. Vyšiel v apríli ako lyrics video a za 10 dní si ho stihlo pozrieť už vyše 380-tisíc užívateľov.

Video jemne nadväzuje na Saarine minuloročné virály, v titulkoch sa totiž objavujú preklady častí textu pesničky vo viacerých jazykoch. Cieľom zrejme bolo, aby bolo video rovnako medzinárodne zaujímavým, ako jej prvé virálne video, ktorému venovali pozornosť aj médiá v mnohých neanglicky hovoriacich krajinách. To, že arabské titulky sú hore nohami a teda nečitateľné, možno pravdepodobne vnímať tiež ako zámer... 


Dokáže na popovú scénu priniesť niečo nové?

Oficiálny videoklip Ur Cool sa má objaviť počas mája. "Natáčanie bolo úžasné a veľmi sa teším na výsledok. Mám radosť z toho, čo sa okolo mňa deje. Mám oficiálny singel, na ceste je môj prvý klip. Ďalšie moje pesničky sa objavia už v lete," uviedla nádejná speváčka v príhovore fanúšikom na svojom Youtube kanáli.

Zaujímavosťou je, že producent do nahrávky Ur Cool zaradil aj zvukovú stopu iného vlaňajšieho úspešného virálu – rapujúceho osemročného Elliotta Smitha. Saara to považuje za osvieženie svojej pesničky a zároveň dobré promo mikroblogu Vine.com, na ktorom zverejnila Elliottova mama spomínané rapové video.

Saarin hudobný debut Ur Cool má aj vďaka tomu šancu zaujať širšiu verejnosť, hoci na prvé počutie pôsobí ako bežná rádiová odrhovačka bez pridanej umeleckej hodnoty. Až asi minútu pred koncom sympatická Fínka ukazuje, že nie je len ďalším zameniteľným hlasom pre tanečný pop. Či ju táto pesnička "urobí", ukáže najbližší čas. Fanúšikovia veria, že tie nasledujúce budú lepšie a v internetových diskusiách sa utešujú tým, že ak jednoduchý pilotný singel určený pre masové publikum zafunguje, môže neskôr ukázať zo svojho talentu viac. 

Nechajme sa teda prekvapiť, či Saara zo svojho nadania ako speváčka vyťaží senzáciu podobnú tej virálnej. Snáď jej prvý album nebude znieť tak tuctovo, ako naznačuje singový debut.

Pripomeňte si multižánrové video z marca minulého roka:


Autor: Peter Lehotský
Foto: Facebook.com/helloimSAARA