Vysoko imaginatívny, kreatívny a vyzretý. Aj taký je Dream Rhapsody - najlepší slovenský jazzový album roka, ktorý sa od sobotňajšej noci pýši prestížnou hudobnou cenou Esprit. Sisa Michalidesová a Benito Gonzalez si ocenenie prebrali počas galavečera v bratislavskom Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava. Cenu verejnosti získala speváčka Ingrid Bezáková.

Slávnostný večer, dôstojné priestory MDPOH, ale aj vysoko-kvalitný hudobný zážitok v podobe troch účinkujúcich. Medzinárodný deň jazzu, ktorý prislúcha na 30. apríl, snáď slovenská jazzová komunita ani nemohla osláviť lepšie. Nejde pritom o žiadne klišé. Štvrtý ročník odovzdávania cien Esprit, ktorý pod hlavičkou internetového portálu Jazz.sk organizuje známy jazzový gitarista Boris Čellár, zdvihol tohtoročnú latku zase o stupienok vyššie. Dôkazom boli skvelé vystúpenia účinkujúcich, ale aj víťazi hlavnej ceny, ktorú spomedzi 17 nominovaných nahrávok udeľovalo 10 porotcov z piatich krajín sveta.

Víťazný album svojil dva hudobné svety

Zaujímavé je, že úspech laureátov tohtoročnej Ceny Esprit nepredznamenalo marcové odovzdávanie cien Radio_Head Awards. Desiaty štúdiový album 32-ročnej skladateľky, aranžérky a multiinštrumentalistky Sisy Michalidesovej a venezuelského klaviristu Benita Gonzaleza zostal v rámci ankety Rádia_FM a Rádia Devín v kategórii Jazzová hudba nepovšimnutý a pravdepodobne pochybením sa nedostal ani do nominácií.

Táto skutočnosť však môže svedčiť aj o tom, akou dynamikou a rôznorodou kvalitou, s nečakane veľkým množstvom vydaných albumov, sa slovenský jazz posúva vpred. Koniec-koncov, svojimi slovami to počas večera potvrdil aj jeden z víťazov Benito Gonzalez. "Slovensko je neskutočne muzikálna krajina a je v nej toľko skvelých muzikantov, že som túto scénu a jej hudobné dianie jednoducho chcel bližšie spoznať," nechal sa počuť po vystúpení na margo jeho zablúdenia do slovenských hudobných vôd. Podľa slov Sisy Michalidesovej spolupráca so slovenskými hudobníkmi posunula ďalej aj samotného klaviristu, ktorý patrí k svetovej jazzovej klavírnej špičke. Ako uviedla, posun u neho na tomto albume zaznamenali aj jeho svetovo známi kolegovia, ktorý ho ešte nepočuli pristupovať k hudbe takýmto spôsobom.

Spolupráca a muzikantská chémia teda na albume Dream Rhapsody fungujú, a to až do takej miery, že nahrávka obstála v hodnotení odborníkov v konkurencii 16 albumov. Jednou zo zaujímavostí bol aj fakt, že polovica z nominovaných, uchádzajúcich sa o sošku z dielne výtvarníčky Gordany Turuk, boli debutanti. "Čo znovu znamená, že o jazz je záujem, jazz má zelenú," vyjadril potešenie počas večera Boris Čellár.

Niektoré z hodnotení oceneného albumu:

"Sise Michalidesovej sa podarilo do tohto projektu skoncentrovať všetky svoje ambície, invenciu a aj štýlové línie." - Prof. Yvetta Kajanová, PhD. (muzikologička, Katedra hudobnej vedy FiFUK)

"Ženský element sa v tvorbe Sisy neschová a je to dobre. S pomocou mužských spoluhráčov vznikla hudba, ktorá má jak dušu, tak energiu." - Vilém Spilka (riaditeľ a dramaturg podujatia JazzFestBrno)

"Kompozičná vypracovanosť, ale aj vysoká estetická hodnota hudobnej imaginatívnosti a v neposlednom rade aranžérska a inštrumentalistická perfekcia." - Gabriel Bianchi (jazzový publicista)

Ukážky z albumu:


 
Radšej hrajú ako rečnia
 
Cenu verejnosti si z rúk šéfdramaturgičky Rádia Devín Evy Reislovej, zástupcu hlavného partnera Porsche Mareka Neuwirtha a spolupracovníka portálu Jazz.sk Petra Žuffu prevzala na domácej scéne už dobre známa Ingrid Bezáková. Speváčka, ponúkajúca zaujímavé aranžmány jazzových štandardov v rytmoch bossa novy, swingu, či groovu, oslovila širokú verejnosť albumom Deep Inside. Interpretka, ktorá priznala, že je pre ňu tentokrát jednoduchšie spievať ako rečniť, poďakovala spolupracovníkom, verejnosti, ale aj blízkym, ktorí finančne podporili realizáciu albumu.

Špeciálne miesto v programe mali účinkujúci hostia. Brilantným vystúpením bol koncert tria Pavla Morochoviča, ktoré v priebehu večera upozornilo na silu živého koncertného zážitku. Skvelým vystúpením sa blysol aj v zahraničí oslavovaný Lukáš Oravec Quarteta v neposlednom rade zaujalo aj silne imaginatívne vystúpenie Sisy MichalidesovejBenita Gonzaleza a sprievodných muzikantov. Diváci si v ich podaní mohli naživo vypočuť Owl Gonzalezovu kompozíciu Prelude in F Minor, ktorá je poctou skladateľovi Fredericovi Chopinovi. Boli tiež svedkami krstu oceneného albumu, pričom jeho krstným otcom sa stal organizátor a "otec" hudobných cien Boris Čellár.

Ten štvrtý ročník podujatia zhodnotil pozitívne: "Okrem toho, že sme počas večera Esprit mali možnosť presvedčiť sa opäť naživo o kvalitách slovenských džezmenov, oceňujem plné hľadisko. Umelec potrebuje k svojej tvorbe adresáta," uviedol. Záštitu nad štvrtým ročníkom Cien Esprit prevzal, podobne ako vlani, prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Podujatím, ktoré v priamom prenose vysielalo Rádio Devín, sprevádzala moderátorská dvojica Ján Sklenár a Lucia Siposová.

Boris Čellár, Sisa Michalidesová, Benito Gonzalez Zdroj: Rudolf Baranovič
 
O víťaznom albume rozhodla medzinárodná odborná porota v zložení: 

Gabriel Bianchi - jazzový publicista 
Prof. Yvetta Kajanová, PhD. - muzikologička (Katedra hudobnej vedy FiFUK) 
Peter Polansky - marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus 
Vilém Spilka - riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno) 
Igor Wasserberger - hudobný redaktor a publicista 
Viktor Zappner - umelecký riaditeľ a dramaturg (Devonport Jazz) 
Ján Babič - riaditeľ festivalu Trenčiansky jazzový festival 
Steve Lee - vydavateľ časopisu InConcert Magazine USA 
Ján Sklenár - Rádio Devín 
Peter Baláž - redaktor hudobného portálu (Jazz.sk)

Autorka: Júlia Šimková (zdroj: SITA + TS - Veronika Boríková/Esprit)
Foto: Rudolf Baranovič

Poznámka: Agentúrny článok zverejnený v nedeľu 1. mája o 14:00 bol v utorok 3. mája o 8:00 nahradený autorským textom.

Súvisiaci interpreti: Sisa Michalidesová