Raper z kalifornského Comptonu sa rozhodol svojím novým singlom Alright provokovať. Jeho videoklip totiž rôznymi spôsobmi zobrazuje, aký vzťah majú americkí policajti k ľuďom čiernej pleti. Nestráca však nádej a vizuálom chce povedať aj to, že černochom bude v USA tak či onak dobre.

V poradí štvrtou skladbou propaguje Kendrick Lamar svoj najnovší album To Pimp a Butterfly. Z kritikmi oceňovanej konceptuálnej nahrávky tentoraz ponúka pieseň Alright. Touto výpoveďou chce K-Dot, ako Lamara prezývajú, poukázať na to, ako ľudia unikajú pred rôznymi problémami, no dáva im nádej s tým, že v konečnom dôsledku bude všetko v poriadku. Snaží sa v rámci nej zmieriť aj so svojimi chybami z minulosti a prijať ich ako súčasť čohosi vyššieho a zmysluplného.

Istú esenciu tohto významu chcel pretaviť aj do takmer sedemminútového videoklipu. Keďže sa 28-ročný raper snaží prehovoriť aj o spoločenských problémoch týkajúcich sa Afroameričanov, krátky hudobný film z dielne Colina Tilleyho a The Little Homies poukazuje práve na to, aká stereotypizácia prebieha v americkej spoločnosti voči ľuďom čiernej pleti. Surreálny dej plný symboliky však dáva priestor na rôzne interpretácie.

Snímka začína Kendrickovým monológom, počas ktorého polícii utečie zatknutý kriminálnik. Strážca zákona chvíľu počká a potom na utekajúceho vystrelí. V nasledujúcich minútach si raper lieta americkým Los Angeles, vyhadzuje z auta stodolárové bankovky akoby medzi riadkami ukazoval prostredník ľuďom, ktorí ho podceňujú len preto, že je Afroameričan. V jeho svete totiž policajti slúžia černochom. Posledné minúty predstavujú návrat do tvrdej reality - ukazujú interpreta skladby ako padá zostrelený z pouličnej lampy na zem - no aj po páde sa s divákmi lúči s veľkým úsmevom.

 
Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar