Na piešťanskom letisku sa vo štvrtok začal 13. ročník festivalu Topfest, ktorý potrvá do sobotnej noci. Bonusový deň patril jednému z headlinerov podujatia, švédskej kapele Europe, a tiež nemeckej alternatívno-rockovej stálici Guano Apes. V úvodný deň, ktorý spríjemnilo aj letné počasie, vystúpili tiež kapely Arzén a Alkehol.

Europe priviezli na Slovensko výbornú svetelnú šou, či scénu, ktorej dominovali názvy kapely a tiež ostatného albumu War of Kings (2015). Z neho formácia ponúkla napríklad piesne The Second Day či Nothin' to Ya. Množstvo fanúšikov pod pódiom spievalo spolu s formáciou aj hity ako Carrie, Cherokee alebo The Final Countdown a nevyviedol ich z miery ani výpadok zvuku v závere najväčšieho hitu. Päťdesiatdvaročný spevák Joey Tempest sa predviedol ako skúsený frontman, počas šou sa prihováral aj v slovenčine a zahral tiež na gitaru. 

"Máte naozaj fantastické publikum! Tešíme sa, že sme tu, je to tu taká čistá rocková emócia. Slovenskí fanúšikovia milujú gitary a bubny. Je naozaj úžasné prísť do tejto časti Európy, výborne totiž podporujete rockovú scénu,"
 nechal sa počuť líder Europe. Dnes síce vyzerá inak ako v časoch obrovskej slávy v 80-tych rokoch, no stále dokáže rozvášniť rockerky. "Ďakujeme vám veľmi pekne! Sme radi, že sme späť na Slovensku a určite sa sem ešte vrátime," zakričal Joey Tempest, ktorý sa v zákulisí spolu so spoluhráčmi stretol aj s fanúšikmi.

Joey Tempest, Europe, Topfest 2016 Zdroj: Pavol KarellJoey Tempest z Europe na Topfeste 2016 - viac fotiek


Na vedľajšom pódiu sa pred Europe predstavila nemecká formácia Guano Apes, ktorá roztancovala verných priaznivcov skladbami Open Your Eyes, Big in Japan, Sing That Song, Pretty in Scarlet alebo očakávaným prídavkom, "hymnou snoubordistov" Lords of the Boards. Energická speváčka Sandra Nasić, gitarista Henning Rümenapp, basgitarista Stefan Ude i bubeník Dennis Poschwatta, ktorý hodil do publika bubenícke paličky, komunikovali s fanúšikmi počas celej šou a poďakovali sa za výbornú atmosféru.

"Myslím, že každá dobrá hudba vždy prispieva k vytváraniu perfektných priateľských a spoločenských väzieb. My máme radi muziku z neskorých 80-tych a začiatku 90-tych rokov. Počúvame grunge, post-grunge a dodnes je na našej tvorbe cítiť tieto vplyvy. Máme však radi aj kvalitný moderný rock. Najlepšie je, keď je to mix a o to sa snažíme. Naši fanúšikovia oceňujú, že nejdeme len jedným smerom, ale aj to, že naša hudba má posolstvo. Na Topfeste sme vystúpili po prvý raz, hrali sme 90 minút, a tak sme si mohli dovoliť to poriadne roztočiť. Ste naozaj skvelé publikum a je nám ľúto, že tu nemôžeme zostať dlhšie," povedal po koncerte gitarista Guano Apes Henning Rümenapp.

Dnes sú na programe interpreti ako The Darkness, Rival Sons, Puddle of Mudd, Chinaski, Slobodná Európa, Desmod, Kvety v podpaží, Inekafe a ďalší. Organizátori pripravili aj bohatý sprievodný program, množstvo atrakcií, ako napríklad kolotoče, a tiež stánky s občerstvením a rôznym iným tovarom. V predaji sú okrem permanentiek aj jednodňové vstupenky na piatok a v sobotu.

Sandra Nasic, Guano Apes, Topfest 2016 Zdroj: Pavol KarellSandra z Guano Apes na Topfeste 2016

Guano Apes, Topfest 2016 Zdroj: TASR – Martin PalkovičViac fotiek z prvého dňa Topfestu 

Zdroj: SITA + citácie z agentúry Propaganda House
Foto: TASR - Martin Palkovič

Súvisiaci interpreti: Europe