Hudobný zážitok v podaní šarmantnej Zaz zažije 28. novembra ešte viac Slovákov. Speváčka, ktorá očarila mladú generáciu po celom svete natoľko, že vzrástol záujem o štúdium francúzštiny, mala pôvodne vystúpiť v bratislavskej Hant Aréne na Pasienkoch.

Pre veľký záujem o novodobú Edith Piaf zmenili organizátori miesto koncertu na Aegon Arénu v NTC s väčšou kapacitou. "Keďže chceme, aby si čo najviac divákov na Slovensku mohlo vychutnať výnimočný koncert speváčky v plnej technickej kvalite, rozhodli sme sa pre zmenu miesta. Od manažmentu speváčky nám totiž prišli technické parametre celej šou, ktoré by sme v menšej hale ani nevedeli splniť. Navyše má Aegon Aréna väčšiu kapacitu hľadiska a dávame do predaja aj lístky na sedenie. Všetky vstupenky zakúpené na koncert do Hant Arény zostávajú v platnosti v pôvodnom termíne," vysvetlil Paľo Maruščák, usporiadateľ koncertu z agentúry Dr. Horák.

Francúzska speváčka Zaz odohrala v júli skvelý koncert na festivale Colours of Ostrava (reportáž) v susednej Českej republike. Jej vystúpenie sledovalo vyše 40-tisíc nadšených divákov. Speváčka na koncertoch ukazuje ako sa dá skĺbiť veľká show svetovej hviezdy s intímnou atmosférou parížskych šansónových klubov.

Z ulice priamo na svetové pódiá

Jej 8-členná kapela, ktorá ju bude sprevádzať aj na novembrovom koncerte v Bratislave, by mohla účinkovať aj samostatne na ktoromkoľvek jazzovom festivale. Hudobníci však vždy včas vedeli uvoľniť priestor pre svoju líderku a jej očarujúci spev. Mnohí diváci si so Zaz vo francúzskom jazyku odspievali jej prvý veľký hit Je veux, v ktorom spieva o tom, že ku šťastiu nie sú potrebné peniaze. Dnes, keď jej už patria svetové pódiá, si spomína, ako odštartovala kariéru priamo z ulice.

"Samozrejme, že aj ja potrebujem k životu peniaze, aby som mohla platiť nájomné a kupovať si jedlo ako všetci ostatní ľudia. Táto pesnička však vznikla v období, keď som sa rozhodla skončiť s každodenným spievaním v kabaretnom bare za pevný honorár. Pravidelné spievanie v bare ma robilo smutnou, všetko sa stále opakovalo dookola a mňa pritom stále poháňala túžba spoznávať nové veci a objavovať samú seba. Mala som na výber: zostať a zomrieť, alebo ísť ďalej. Rozhodla som sa ísť. Nemala som vtedy žiadnu inú prácu ani istú budúcnosť, čakalo ma spievanie vlastných piesní na ulici. Nevedela som z čoho budem platiť nájomné, z čoho budem žiť. Peniaze ma však nedokážu udržať na mieste, dodnes je mojím hnacím motorom predovšetkým túžba spoznávať a objavovať nové veci," hovorí Isabelle Geoffroy, ktorá používa pseudonym Zaz.

Zaz je jednou z najväčších európskych hudobných senzácií posledných rokov. Svojou hudbou si získala srdcia ľudí na celom svete. V jej piesňach sa snúbi tradícia cigánskeho jazzu, francúzskeho šansónu, melodického popu, swingu, pouličného šramlu s príchuťou latino a flamenca. Študovala hru na husliach, gitare, klavíri a zborový spev na konzervatóriu, bojové umenie kung-fu a popri tom vystupovala s pouličnými jazzovými kapelami.

Práve preto má v sebe  zdravú dávku sociálneho cítenia z pohľadu umelkyne, ktorá si v Paríži zarábala hraním na uliciach a súčasnú popularitu na koncertoch si tvrdo odpracovala. Momentálne boduje s novým albumom Recto Verso, ktorý je rovnako úspešný ako jej debut s názvom Zaz. Ten zaznamenal úspech nielen vo Francúzsku, ale aj v Nemecku, Belgicku a ďalších krajinách, v ktorých zaregistrovali zvýšený záujem tínedžerov o výučbu francúzštiny. Väčšinu skladieb zložila Zaz sama, s niektorými prispel francúzsky pesničkár Raphael Haroche. Z albumu sa dodnes predali takmer dva milióny nosičov.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Súvisiaci interpreti: Zaz