Dom, v ktorého suteréne nahrával americký hudobník Bob Dylan s už nefungujúcou kapelou The Band, je na prenájom. Nehnuteľnosť, známa ako Big Pink, stojí vo West Saugerties v štáte New York. Majitelia Don a Susan LaSalaovci dom kúpili v roku 1998 a teraz ho prenajímajú za 650 dolárov na noc (v prepočte približne 580 eur). Legendárny suterén však nie je k dispozícii.

Sedemdesiatštyriročný Dylan nahrával v Big Pink spolu so spomínanou skupinou v roku 1967. Skladby, ktoré v tom čase vznikli, sa nachádzajú napríklad na jeho albumoch The Basement Tapes (1975) či The Bootleg Series Vol. 11: The Basement Tapes Complete (2014). Formácia The Band, ktorú vtedy tvorili Rick Danko, Levon Helm, Garth Hudson, Richard Manuel a Robbie Robertson, tu napísala aj niekoľko piesní z jej debutového albumu Music from Big Pink (1968).

Bob Dylan, vlastným menom Robert Allen Zimmerman, založil prvú kapelu už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový, eponymný album, pričom v súčasnosti má na konte 36 štúdiových nahrávok. Medzi Dylanove najznámejšie piesne patria napríklad Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin’, Subterranean Homesick Blues, Tangled Up In Blue, Knockin' On Heaven's Door či Just Like A Woman.

V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, o tri roky neskôr si prevzal Grammy za celoživotný prínos. V roku 2008 dostal Pulitzerovu cenu. Svojho jediného Oscara a jediný Zlatý glóbus dostal za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000). Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho hit Like A Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias.  

Zdroj: SITA
Foto: William Claxton - Sony Music

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan & The Band