Zdá sa, že rapová vojna nahrala do karát v Česku žijúcemu Mirovi Šmajdovi, o ktorom od vydania albumu s názvom mirosmajda.com a následného turné nebolo na Slovensku príliš počuť. Teraz však môže zaujať s nízkorozpočtovým klipom k skladbe Bullshit, ktorá ironizuje aktuálny trend diskotékového rapu.

Príznačne nazvaná pesnička Bullshit, ktorá je akousi čiernou ovcou na spomínanom albume, je paródiou na štýl, ktorý v súčasnosti vládne rádiám a diskotékam. Na rozdiel od Rytmusa však spevákovi ani tak neprekáža, že veľa rýchlokvasených diskorapových "umelcov" nevie rapovať, ako skôr fakt, že texty v populárnom spojení tanečnej hudby a rapu sú väčšinou hlúpe a povrchné. V rámci recesie preto Šmajda napísal podobne stupídny text a treba uznať, že ním trafil klinec po hlavičke. V songu si pritom nepriamo strieľa aj z drsného Patrika z Kontrafaktu - hlasové efekty totiž nápadne pripomínajú jeho electro-experimenty.

Skladba vyvolala medzi fanúšikmi Mira Šmajdu veľké diskusie už vo februári, kedy vyšla na albume. Časť fanúšikov totiž nepochopila (a niektorí podľa reakcií na videoklip asi dodnes nechápu), že ide o recesiu. "Toto je to, čo sa dnes hraje non stop. Toto je orgazmom pre naše rádiá" alebo "Toto je to, čo dnes pajzle plní po strop. Toto je príbeh tejto generácie" sú len niektoré z trefných častí textu piesne Bullshit.

Lacný, no dokonale načasovaný klip

Na vlne recesie sa nesie aj videoklip, ktorý je zostrihaný zo záberov zo života Šmajdovej kapely - teda z koncertov a ich zákulisia. Zaujmú však najmä odkazy na problémové hviezdy šoubiznisu - Ivetu Bartošovú a Miley Cyrus (vyplazovanie jazyka), či symbolická scénka s holými zadkami na ulici, ktorá podčiarkuje fakt, že song nie je myslený vážne. "Nie je to výsmech... Je to recesia. Hrávame to aj na koncertoch a najväčším paradoxom je, že aj keď je to recesia, má to najväčší úspech," prezradil spevák v apríli v našom rozhovore.

V tom istom interview, teda dávno pred vypuknutím medializovaného konfliktu na hip-hopovej scéne, odhalil aj svoje plány vydať Bullshit ako druhý singel. V rádiách sa zjavne neuchytil (pochopiteľne, veď si robí srandu aj z nich), no práve teraz nadišla vhodná doba na dokončenie klipu, o ktorom už vtedy povedal, že to bude "veselé" a určite nie "hrozne umelecké alebo artové". O artovosti naozaj nemôže byť reč, zábery vo videu pôsobia veľmi amatérsky. Podstatná je však v tomto prípade myšlienka textu a fakt, že zverejnenie klipu k paródii na "diskorap" je, či už zámerne alebo nie, naozaj perfektne načasované.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Miro Šmajda