Bratislavská kapela Longital má v pláne rušnú jeseň. Začiatkom októbra sa duo Daniel Salontay a Shina vydáva na slovensko-české turné a hneď prvý koncert na showcase festivale Waves Bratislava bude mať prívlastok špeciálny.

V posledných dvoch rokoch prešla skupina Longital zaujímavým hudobným vývojom a výrazne sa posunula k akustickému hraniu bez elektroniky. Výnimočnou ukážkou nového smerovania bude koncert na festivale Waves Bratislava. Tradičnú kombináciu basovej, akustickej gitary, hlasov a slákov po dlhšom čase opäť doplní bubeník Marián Slávka, ktorý v minulosti hral napríklad s Andrejom Šebanom, IMT Smile, Petrom Lipom či Richardom Müllerom.

Shina a Dano Salontay s ním vystúpi už v
 piatok 3. októbra o 21:20 v priestoroch Mestského divadla Pavla Orzságha Hviezdoslava. Trojica bude na divadelnom pódiu jediným zástupcom slovenskej scény a nepochybne jedným z vrcholov Waves Bratislava, ktorý by si fanúšikovia originálnej a exportnej slovenskej hudby nemali nechať ujsť. Na tom istom pódiu zahrajú ešte Jaako Eino Kalevi z Fínska a rakúski Manu Delago Handmade.

Prečítajte si: Waves Bratislava opäť naplní mesto hudbou. Uvedie takmer 100 koncertov

Marián Slávka zo Sounds Like This, Grape 2013 Zdroj: Marko ErdMarián Slávka vystúpi na Waves Bratislava s duom Longital

Spojenie dua Longital s Mariánom Slávkom podľa gitaristu Dana Salontaya nie je náhodné. "V roku 2002 sme ešte pod názvom Dlhé diely spoločne nahrali album TU, no vzápätí Marián odišiel do iných projektov. Do nášho sveta sa vrátil minulý rok, keď začal spolupracovať s Katarziou a projektom Oskara Rózsu Hrana," popisuje Dano spoluprácu s talentovaným bubeníkom a klaviristom. Okrem spomenutých projektov je Marián Slávka tiež členom skupiny Sounds Like This Tomáša Slobodu a len včera vydala očakávaný debut ďalšia z jeho kapiel Talent Transport, v ktorej pôsobí spolu s klaviristom a skladateľom Vladislavom "Slnkom" Šarišským a basgitaristom Filipom Hittrichom. (Viac informácií o albume prinesieme na budúci týždeň.)

Longital boli v poslednej dobe zdanlivo menej na očiach a znížili frekvenciu koncertovania. "Venovali sme sa hudbe do animovaného filmu Sneh Ivany Šebestovej a muzikálu Bubliny v betóne v spolupráci s divadlami Gunagu a Elledanse. V predstavení účinkujeme naživo a vydali sme k nemu aj soundtrack. Shina mala tiež plné ruky práce s prípravou na bohatú jeseň 2014 v Slnko Records a ja som sa venoval producentskej práci a gitare. V júni tohto roku sme ešte zverejnili animovaný videoklip k piesni Zlatá," vysvetľuje a bilancuje Dano Salontay.


Jesenné koncerty kapely Longital:

3. 10. - Bratislava - Waves Festival
4. 10. - Praha, divadlo Alta - tanečný festival Hybaj Ho
7. 10. - Trenčín, Klub Lúč - Voices Live
10. 10. - Brno, Sál Břetislava Bakaly
11. 10. - Blansko - festival Kolotoč
14. 10. - České Budějovice, Horká Vana
15. 10. - Praha, Alibi
16. 10. - Plzeň, Anděl
17. 10. - Litoměřice, Letní Kino
18. 10. - Klatovy, Jednorožec
19. 10. - Příbram, domáci koncert
24. 10. - Topoľčany, Nástupište 1-12
1. 11. - Nitra, Staré divadlo
7. 11. - Bratislava, Urban Space (+ Paul Armfield (UK) a Katarzia) 
13. 11. - Banská Bystrica, Záhrada
14. 11. - Zvolen, Džezva
15. 11. - Košice, Tabačka (+ Hviezda) 
21. 11. - Budišov nad Budišovkou

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac na www.facebook.com/Longital.

Foto: Martina Mlčúchová (titulná fotografia), Marko Erd - archív Hudba.sk (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Longital