Anglická speváčka a producentka FKA twigs, ktorá podľa nedávnych správ randí s britským hercom Robertom Pattinsonom (The Twilight Saga), čelí na internete rasistickým urážkam. Tie sa na ňu zosypali od fanúšikov a fanúšičiek populárneho herca po tom, ako sa s ním začala objavovať na verejnosti.

"Som naozaj šokovaná a znechutená z množstva rasistických urážok, ktoré mi minulý týždeň zahltili konto. Rasizmus je neprijateľný v skutočnom svete a je neprijateľný aj online," napísala FKA twigs na Twitteri.

26-ročná hudobníčka má jamajské a španielske korene. Ako uviedla v rozhovore pre júnové číslo magazínu Dazed and Confused, s ľudskou zlobou sa preto stretáva celý život. Rasistickým poznámkam musela čeliť už ako jediné dievča rasovo zmiešaného pôvodu v katolíckej škole.

"Bolo to ťažké. Ľudia hovorili hrozné veci o niečom, čo nedokážem ovplyvniť. Bolo to nepríjemné. Nikdy som nevidela nič zlé na tom, ako vyzerám. Bolo to skôr tak, že mi konkrétni ľudia vyhadzovali na oči veci, ktoré by som si na sebe mala všimnúť. Či už sú to iné vlasy, iná farba pleti alebo črty tváre. Polovicu môjho života na mňa ľudia zízali, pretože si mysleli, že vyzerám smiešne a som škaredá. Druhú polovicu života na mňa ľudia pozerajú, pretože si myslia, že som zaujímavá," vyjadrila sa interpretka, ktorá teraz na exotickom výzore a inakosti stavia aj svoje videoklipy a promo fotky.


Z tanečníčky líderka nového R&B

FKA twigs, vlastným menom Tahliah Debrett Barnett, začínala ako tanečníčka a objavila sa aj v niekoľkých známych popových videoklipoch, napríklad Do It Like a Dude a Price Tag od Jessie J. Tancovala tiež vo videách Kylie Minogue a Eda Sheerana, a tiež v komediálnom skeči z produkcie BBC Beyoncé Wants Groceries (Beyoncé v potravinách).

Hudobnú kariéru rozbehla v roku 2012. Jej prvou nahrávkou bola EP1, ktorú zverejnila na Bandcampe. Vlani ponúkla fanúšikom EP2 a tento rok vydala svoj debutový album LP1 (2014), ktorý sa dostal na 16. priečku v UK Charte. Štúdiovka obsahuje single Two Weeks a Pendulum.

Jej štýl sa zvykne označovať ako alternatívne R&B, spája v ňom prvky experimentálnej elektroniky a trip-hopu s R&B spevom a intímnymi textami. Jej tvorba je pre svoju inovatívnosť vysoko cenená u hudobných kritikov a nahrávka LP1 je nominovaná na prestížnu cenu Mercury Prize. Speváčka sa tento mesiac predstaví na európskom turné, najbližšie k Slovensku bude 22. októbra vo Varšave.


Zdroj: SITA (People.com, Dazeddigital.com, archív), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/fkatwigs