Americký X Factor sa po dvojtýždňovej prestávke vrátil na televízne obrazovky vo veľkom štýle. Diváci sa konečne dočkali živých prenosov, počas ktorých budú až do absolútneho finále padať hlavy vo veľkom. Každú kategóriu opustí vždy jeden interpret. Prví štyria to už majú za sebou.

Teraz už sa vyberá skutočne ťažko a bude to čím ďalej tým horšie. Každý, kto postúpil do živých prenosov má svoje kvality, ktoré by mali spočívať predovšetkým v samotnom speve, no v tejto fáze súťaže už samotný výkon ako vstupenka do ďalšieho kola nestačí. K celkovému dojmu sa nabaľujú podobne dôležité veci ako pódiový prejav, komunikácia s publikom a porotcami a od toho sa následne odvíjajúce sympatie, vďaka ktorým má už každý súťažiaci istú základňu fanúšikov. Toto všetko musia mentori zvažovať, keď rozhodujú o najlepších z najlepších.  

Na pódiu sa tento týždeň vystriedalo šestnásť súťažiacich, ktorí verili vo svoj postup. Sebavedomo počas celého vystúpenia pôsobil aj štrnásťročný Josh Levi, ktorý sa počas doterajšieho priebehu súťaže javil ako favorit, či prinajmenšom jeden z favoritov, vo svojej kategórii. Hneď v prvom priamom prenose však čelil silnej konkurencii, cez ktorú sa napokon do ďalšieho kola neprebojoval.  

Tanečná choreografia, úsmevy od ucha k uchu, výskajúce fanúšičky a hitovka Only Girl (In The World) od Rihanny – to všetko tam bolo, no tentoraz to spevákovi nestačilo. Zlý výber skladby sa mu stal osudným. O Joshovom konci v súťaži rozhodla mentorka kategórie chlapcov Paulina Rubio, ktorá mala pri vyraďovaní hlavné slovo.  


O svojich tímoch rozhodli aj ostatní mentori. Demi Lovato vyradila z hry speváčku Danielle Geimer, Kelly Rowland sa rozlúčila s Jamesom Kenneyom a Simon Cowell poslal spomedzi skupín domov dievčenské zoskupenie RoXxy Montana.

"Sonny a Cher sú späť," vyhlásila Rubio na margo Alexa a Sierry

Kým niektorí smútili nad vypadnutím, iní zbierali nadšené reakcie zo strany divákov i porotcov. Dvojica Alex a Sierra vo svojej kategórii opäť zažiarili. Aktuálne majú dokonca najvyššiu sledovanosť spomedzi všetkých súťažiacich v ostatnom kole. Pýtate sa, čím si získali takúto odozvu? Akustickou verziou tohtoročného megahitu Blurred Lines, ktorý minulý týždeň odznel naživo priamo z úst pôvodného interpreta aj v britskej verzii speváckej súťaže.  


Zatiaľ čo Robin Thicke mal okolo seba množstvo sexi odetých tanečníc, súťažiaci pár v americkej verzii Alex a Sierra si vystačili sami dvaja, posediačky a napriek tomu z pódia, aspoň podľa slov Simona Cowella, sálala silná sexuálna chémia. Nebol jediný, koho vystúpenie pohltilo. I Paulina Rubio po vystúpení žiarila nadšením. "Sonny a Cher sú späť," zvolala. Zároveň upozornila na to, že podľa nej má táto dvojica na hudobnom trhu svoje miesto.


Na ďalšie vzostupy a pády si tentoraz nebudeme musieť počkať až dva týždne. Súťaž po prestávke pokračuje už tradične v týždenných periódach. O tom, či aj s Vašimi favoritmi, už nebudú rozhodovať iba mentori zasadnutí v štyroch porotcovských kreslách. Od budúceho týždňa budú môcť za svojich obľúbencov hlasovať aj samotní televízni diváci.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Thexfactorusa.com