Nadaný a kritikmi ospevovaný spevák Bilal sa 3. novembra vracia späť do Bratislavy. Srdcia slovenských fanúšikov si získal ešte na minuloročných Bratislavských jazzových dňoch, tentoraz prichádza do intímnejšej atmosféry Nu Spirit Clubu.

Napriek tomu, že verejnosť upútal ešte v roku 2001 so svojim singlom Soul Sista a na konte má len 3 oficiálne a jeden nevydaný album, jeho progresívny prístup k jazzu a tvorbe mu zabezpečil verných fanúšikov po celom svete.

I keď s priradením k žánru neo-soul samotný Bilal až tak nesúhlasí, jeho žánrom vymykajúca sa hudba čerpá veľa práve zo soulu, hip-hopu, funku, ale hlavne jazzu, ku ktorému spevák inklinoval od mladého veku. Odkedy ho otec prvýkrát zoznámil s jazzovými klubmi v jeho rodnej Philadelphii, cez jeho stredoškolské štúdium hudby až po newyorské stretnutia s muzikantmi ako Common či ErykahBadu, Bilalbol odhodlaný naplno sa venovať tomuto žánru. Jeho tvorba je charakteristická "otvorenými koncami", ktoré dokážu zaviesť jeho kapelu aj jeho samotného na živých vystúpeniach k neskutočným jamovačkám a divákom sa tak postarajú o nezabudnuteľný zážitok.

Jeho druhý, oficiálne nikdy nevydaný album Love for Sale, nenadchol manažment jeho vtedajšieho vydavateľstva Interscope, avšak keď záhadne unikla jeho nedokončená verzia na internet, verejnosť aj hudobní kritici nemohli skrývať nadšenie. Toto pozitívne prijatie len potvrdilo kvalitu a inovatívnosť Bilalovej tvorby a otvorilo mu cestu k spoluprácam s menami ako Robert Glasper, TheRoots, Common, ale aj Beyoncé či Jay-Z. Na jeho novembrovom koncerte v Nu Spirit Clube si ho budeme môcť vychutnať aj s celou kapelou vďaka koncertnej sérii In Jazz We Trust.



Informácie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Greškovičová. 
Foto: Marko Erd - Hudba.sk 

Súvisiaci interpreti: Bilal