Hudobníci majú oproti iným ľuďom jednu nespornú výhodu. Zo svojho trápenia sa dokážu vyspievať, pričom nie je žiadnym tajomstvom, že práve smútok býva zdrojom najväčšej inšpirácie. Céline Dion ten svoj navždy zhmotnila na novom albume Encore un soir. Potoky sĺz však od nej nečakajte.

Manžel jednej z najúspešnejších speváčok sveta zomrel tento rok v januári po dlhom a vyčerpávajúcom boji s rakovinou. René AngélilCéline Dion tvorili stabilný, dlhoročný pár a ľudia aj vďaka nim verili, že šoubiznisové lásky môžu vydržať. Spoločné puto dvojice bolo také silné, že Céline viedlo ku krásnemu gestu, o ktorom mnohí netušíte. Jej pocta milovanému manželovi sa totiž zaobišla bez mediálneho humbugu.

Veril jej od začiatku, láska prišla pomaly 

Céline svojho budúceho manžela spoznala vo veku 12 rokov. Už odmala túžila byť slávnou speváčkou a rodičia ju v smelých plánoch podporovali. Prvú dcérinu nahrávku Ce n'était qu'un rêve poslali na vypočutie práve Renému. Už v tom čase pracoval ako úspešný hudobný producent a pomohol preraziť mnohým začínajúcim umelcom. Do portfólia jeho hudobných objavov sa bezprostredne po vypočutí domácej nahrávky zaradila i mladučká Céline. Očarila ho dokonca natoľko, že neváhal založiť vlastný dom, aby od banky získal kapitál potrebný na rozbehnutie jej sľubne vyzerajúcej kariéry. 

Spolupracovali niekoľko rokov, kým ich pracovný vzťah prerástol do niečoho vážnejšieho, niečoho, čo Céline dovtedy nepoznala. "Mala som 17-18 rokov, keď sa moje city k Renému začali meniť," priznala speváčka v roku 2013 v rozhovore pre Access Hollywood. Pár začal oficiálne randiť, keď mala Céline 19 rokov a René Angélil 45. Céline v spomínanom rozhovore taktiež prezradila, že matka ich vzťah dlhé roky neakceptovala. "Najskôr som z toho bola veľmi frustrovaná a nahnevaná. No moja mama len chcela, aby som pochopila, že tento dvakrát rozvedený muž s troma deťmi nie je dostatočne zodpovedný. Vysnívala si pre mňa rozprávkového princa."

René Angélil a Céline Dion, 2013 Zdroj: Jacques Boissinot/The Canadian PressCéline Dion a René Angélil v roku 2013

Vyznanie na albume

Ďalších päť rokov trvalo, kým vzťah a neskoršie zásnuby zoficiálnili. Napriek obavám z reakcií okolia, bola to paradoxne Céline, ktorá zverejnila ich milostný pomer ako prvá. Urobila tak formou poznámky na zadnej strane obalu multiplatinového albumu The Colour of My Love (1993). Na ňom s odkazom na názov platne priznáva: "René je moja láska, už viac nemôžem v sebe viac ukrývať toto tajomstvo. Je to príliš silné. Dovoľte mi namaľovať pravdu a ukázať vám, ako sa cítim. René, ty si farbou mojej lásky." (René, you are the colour of my love).

Ukázalo sa, že fanúšikovia toto odhalenie prijali veľmi pozitívne, aj preto sa dvojica rozhodla osláviť svoj vzťah naozaj veľkolepou svadbou. Dvojica si povedala áno 17. decembra 1994 v Chráme Notre-Dame v Montreale. Svadba bola vysielaná naživo kanadskou národnou televíziou a mnohí diváci sa vzhľadom na jej pompéznosť pýtali, či Angélil nepochádza z kráľovskej rodiny. Dion si obliekla hodvábne šaty z dielne Mirella and Steve Gentile, ktorých príprava trvala viac ako 1000 hodín a jej hlavu zdobil závoj s váhou neuveriteľných deväť kilogramov.

Spomienka na manžela

Céline prežila po boku o dvadsaťpäť rokov staršieho partnera takmer tri dekády. V ich prípade naozaj platilo stáť pri sebe v dobrom aj v zlom. Ustáli niekoľkoročnú snahu o splodenie potomka (všetky tri deti páru prišli na svet umelým oplodnením, speváčka podstúpila asistovanú reprodukciu celkovo až sedemkrát), prekonali intrigy neprajníkov, mediálny tlak či povery o údajných neverách. Céline dala manželovi lásku, oddanosť, vernosť, troch krásnych synov a kľačala pri Reného posteli posledné minúty jeho života.

"Bál si sa o moju kariéru. Bál si sa o deti. Robil si si kvôli všetkému starosti, ale už stačilo. Prosím, ver mi. Deti sú v poriadku, ja som v poriadku. A sľubujem ti, že aj budeme. Prosím, odíď v pokoji. Nechcem, aby si sa viac strachoval," boli to tieto jej slová útechy, ktoré počul ako posledné. Prezradila to v rozhovore pre ABC News v Las Vegas, kde vystúpila prvýkrát po dlhej pauze mesiac po manželovej smrti.

V neposlednom rade mu venovala aj svoj najnovší album Encore un soir (v preklade Ešte jeden večer), ktorý oceňujú nielen fanúšikovia, ale i hudobní kritici. Kanadská popová diva nesklamala ani tentokrát a už krátko po jeho oficiálnom vydaní (26.8.) sa s ním umiestnila na prvom mieste hudobných rebríčkov vo Francúzsku, v Kanade i vo Švajčiarsku. Do top desiatky sa dostala aj v Poľsku, Taliansku či v susednej Českej Republike.


Po francúzskom albume chystá aj comeback v angličtine

Niet pochýb, že skladba, ktorá za srdce chytí azda najviac, je ústredná Encore un soir, venovaná zosnulému manželovi. V nej si praje, aby mohla s láskou svojho života stráviť ešte aspoň jeden večer, ale na druhej strane rešpektuje prirodzený kolobeh života. Autorom titulnej piesne je dlhoročný priateľ manželského páru Jean-Jacques Goldman, ktorý je podpísaný aj pod speváčkinou najúspešnejšou francúzskou piesňou Pour que tu m’aimes encore. Na albume však Céline spolupracovala aj s ďalšími známymi autormi a producentmi, akými sú Jacques Veneruso, Thierry Blanchard, Marc Dupré, Serge Lama, Francis Cabrel, Robert Charlebois alebo Humberto Gatica. Speváčka prekvapivo siahla aj po nových menách, na albume sa objavuje napríklad hlas alžírskej R&B hviezdy menom Zaho. 

Zo straty najdôležitejšieho muža vo svojom profesionálnom i súkromnom živote sa Céline vyspievala. Kto by však očakával album plný sĺz, sebaľútosti a nostalgie, bude prekvapený. Céline pokračuje v tom, čo jej ide najlepšie a zbytočne neexperimentuje. Album predstavuje tzv. "všehochuť", nájdeme na ňom tanečne ladené skladby (L'etoile, Les yeux au ciel), piesne šansónového typu (Si c'était à refaire, Á la plus haute branche), ale i skvelú coververziu hitu Ordinaire, ktorý pôvodne naspieval Robert Charlebois.

Väčšina z dvanástich piesní, ladených do francúzskeho popu a R&B, má ale spoločného menovateľa - Céline poukazuje na ľudskú pominuteľnosť, zdôrazňuje silu prítomného okamihu i lásky, a to všetko v sprievode dynamických vokálov a kultivovaného, prirodzeného prejavu, na aký sme u tejto bravúrnej speváčky zvyknutí. Dva týždne po uvedení albumu vo francúzskom jazyku vydala aj nový singel v angličtine - skladbu Recovering, na ktorej sa autorsky podieľala americká speváčka Pink. Pieseň o zotavovaní sa po strate najbližšieho je predzvesťou anglicky spievaného albumu, ktorý by tiež mal vyjsť ešte tento rok.


Album Encore un soir môžete počúvať na Deezeri, všetky skladby z neho nájdete aj na Youtube.



Autorka: Danka Šoporová
Foto: artwork (titulná fotografia), Jacques Boissinot/The Canadian Press (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Celine Dion