Americkú speváčku a skladateľku Erykah Badu je opäť čoraz častejšie počuť. Po piatich rokoch odmlky má nový mixtape, na ktorom sa inšpirovala aj aktuálnym singlom rapera Drakea. Počas pauzy však nestrácala prehľad a stihla zaregistrovať aj nové mená hudobného priemyslu. Svojmu názoru dala voľný priechod, keď vyhlásila, že to, čo robí Iggy Azalea, nie je rap.

Kultová priekopníčka černošských žánrov z rokov 90-tych sa opäť hlási o slovo. Erykah Badu, ktorá sa od začiatku svojej kariéry v roku 1996 snaží zachovávať vlastný hudobný rukopis a nebojí sa byť iná, vydala nový materiál od roku 2010. Päťročné ticho okolo svojej osoby prerušila jedenástimi skladbami o telefónoch a komunikácii. Medzi inými za týmto nápadom stojí aj singel Hotline Bling Kanaďana Drakea.

Kým aktuálne jeden z najvychytenejších raperov, a samozrejme aj Adele, zdôrazňovali dôležitosť telefonickej komunikácie, 44-ročná Badu skladala tracklist pre mixtape But You Cain't Use My Phone. Nové skladby sú do 4. decembra dostupné len prostredníctvom iTunes/Apple Music, avšak po včerajšom (30.11.) oznámení ich streamovalo niekoľko nezávislých portálov. Názov je metaforou zo skladby Tyrone z roku 1997. V nej spieva o expriateľovi, ktorý si vždy musel volať na pomoc kamarátov, no pokiaľ tak chcel spraviť aj po rozchode, nemohol už použiť speváčkin telefón.

Nový materiál nie je len vyzdvihovaním potreby zostať v spojení, ako uvádza tlačová správa, ale aj hľadania nových zvukov. Interpretka spolupracovala s producentom Zachom Witnessinom a spoločne aj s raperom Andre 3000 počas 12 dní vytvárali nový žáner nazvaný TRap & B. Badu a Witnessin sa sústreďovali na vytvorenie súhlasných vibrácií medzi frekvenciou hudby a vibráciou, pričom použili aj vibračnú vidlicu alebo tibetské spievajúce mise. Vo výsledku by mala táto hudba prinášať poslucháčovi "mier a pokoj".

Erykah Badu sa naposledy objavila "iba" ako featuring na singli Janelle Monáe - Q.U.E.E.N.:


Iggy nerobí rap

Ak návrat, tak v plnej sile - mohlo znieť motto Kráľovnej neo soulu, ktorá sa rozhodla počas víkendového moderovania Soul Train Awards okoreniť svoj vstupný monológ. Na odovzdávaní cien televízneho programu Soul Train najprv načrtla svoju zdanlivo pošramotenú povesť: "Ako viete, som Kráľovnou neo soulu a hovorí sa, že mám na raperov tento vplyv: kvôli mne nosia štrikované klobúky, ramenné vypchávky... A už ma kvôli tomu nepustia na žiadne hip-hopové galavečery hovoriac: 'Nechaj naších raperov'."

V pokračovaní zahrala fiktívny telefonát s Iggy Azalea: "Kto je tam? Iggy Azalea? Áno, ahoj! Nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie! Ty môžeš prísť lebo to, čo robíš, určite nie je rap." Po tejto mikroscénke sa v sále ozval smiech väčšiny prítomných, no boli aj takí, ktorých vtip prekvapil. Austrálska raperka sa k situácii zatiaľ nevyjadrila a o ochranu jej povesti sa na Twitteri starajú fanúšikovia.

Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/erykahbadu 

Súvisiaci interpreti: Erykah Badu