Pesničkár Jaromír Nohavica sa na jeseň predstaví v najväčšej koncertnej hale v Česku. V pražskej O2 arene neabsolvuje len jeden, ale hneď dva koncerty, každý však s iným programom.

"Po tom, čo som hral vlani v ostravskom Gongu s Janáčkovou filharmóniou, prišla výzva, či to celé nechceme nejako uzavrieť. V O2 arene som nikdy predtým nebol, teraz som sa tam však bol pozrieť a dohodli sme sa, že urobíme dva koncerty, ale bez toho štvrtého poschodia, z ktorého nie je nič vidieť," uviedol Nohavica, ktorý sa v O2 arene predvedie 23. a 24. októbra.

"Prvý deň budeme hrať s Janáčkovou filharmóniou vedenou Markom Ivanovićom. Na druhý deň vystúpim sám s Robertom Kuśmierským. Bude to iba pre akordeón, gitaru, klavír a heligónku," priblížil program muzikant, ktorý 7. júna oslávi 60. narodeniny. Najlacnejšie lístky na pražské koncerty budú stať 590 českých korún (v prepočte zhruba 23 eur), najdrahšie 990 korún (asi 38,60 eura). "Termín začiatku predpredaja vstupeniek čoskoro spresníme," uviedol za O2 arenu Jaroslav Svoboda.

Jaromír Nohavica je najznámejším a najúspešnejším pesničkárom v Česku, pričom veľkú fanúšikovskú základňu má i na Slovensku a v Poľsku. Debutoval albumom Darmoděj (1988), medzi jeho ďalšie významné nahrávky patria albumy ako V tom roce pitomém (1990), Mikymauzoleum (1993), Divné století (1996), Moje smutné srdce (2000), Babylon (2003) či Ikarus (2008). Jeho zatiaľ posledným albumom je nahrávka Tak mě tu máš (2012). V ostatných rokoch vydával tzv. Virtuálky, ktoré si fanúšikovia môžu z internetu stiahnuť zadarmo.

Ostravský muzikant má na konte také hity ako Kometa, Ostravo, Ještě mi scházíš, Když mě brali za vojáka, Zatímco se koupeš, Těšínská, Zítra ráno v pět, Bláznivá Markéta, Fotbal, Sarajevo, Mikymauz či Až to se mnu sekne. Ako textár je podpísaný pod hitom Lásko, voníš deštěm pre Mariu Rottrovú, spolupracoval aj so skupinou Čechomor či Karlom Plíhalom. Milovník tvorby Bohumila Hrabala je známy aj ako prekladateľ Mozartových opier do češtiny. 

Zdroj: SITA
Foto: SITA/Martin Mikláš 

Súvisiaci interpreti: Jaromír Nohavica