Ešte pred pol rokom ich takmer nikto nepoznal, po zisku Mercury Music Prize sú veľkým menom. Hudobným vrcholom akcie Electronic Beats, ktorá sa chystá 6. marca v bratislavskej Refinery Gallery môže byť práve táto trojica.

"Vždy sme chceli urobiť niečo väčšie, než je mesto, kde žijeme," povedali Young Fathers vlani v októbri pri preberaní Mercury Music Prize. Získaním najprestížnejšieho britského hudobného ocenenia sa im to podarilo dvojnásobne - v nomináciách bola totiž aj FKA twigs, ktorej nahrávka bodovala na čelných priečkach takmer všetkých dôležitých ankiet a ďalší favorit, Damon Albarn (Blur, Gorillaz) so svojím sólovým debutom.

Oni sami sa nazývajú "psychedelic hip hop boy band". Sú traja, majú 27 rokov a od roku 2008 spolu hrávajú v Edinburgu, no tradičné predstavy o Škótoch spĺňajú ešte menej než ich pesničky tradičné žánrové škatuľky. Dvaja z nich majú africké korene, čo sa nemohlo neprejaviť. "Je množstvo hudby, ktorú naši rodičia počúvali - klasický soul, africká hudba, veci, čo si priniesli z Libérie a Ghany, ale aj opera alebo Enya," zaskočili redaktora denníka The Guardian, keď sa ich spýtal na kľúčové vplyvy.


Prinesú aj ochutnávku druhého albumu

V čom je tajomstvo úspechu Young Fathers? "Sme ako špongie, nasiakneme čímkoľvek," vyhlasujú o sebe a pri počúvaní ich skladieb im dáte za pravdu. Sú eklektické v tom najlepšom zmysle - nápaditom. Rapové pasáže strieda melodický spev (oboje im ide parádne), druhou polovicou úspechu sú odvážne aranžmány. Nie je to žiadny tisíckrát prevarený hip-hopový podklad, ale kreatívne narábanie s elektronickými zvukmi a efektami, ktoré dopĺňa priestor pod ich hlasmi.

Funguje to na prvé počutie, tak ako aj v prípade zástupcu vplyvného labelu Anticon, ktorý sa spolu s vydavateľstvom Big Dada ujal ich debutového albumu DEAD (2014). Už tento rok chcú k nemu pridať ďalší, pričom rozruch vyvolal už jeho názov - White Men Are Black Men Too (Belosi sú tiež čierni). Šek na 20-tisíc libier spojený so ziskom Mercury Music Prize padol z väčšej časti práve na jeho nahrávanie. Zrealizovali ho v Berlíne, lebo ich veľkým hudobným hrdinom je David Bowie, ktorý tam urobil jeden zo svojich najvplyvnejších albumov Low.


V súvislosti s kontroverzným názvom nového albumu sa do diskusie zapojila aj samotná kapela. "Hudba z Motownu pomohla zmeniť svet, umožnila, aby černosi mohli byť počutí v rádiu a videní v televízii, Michael Jackson to urobil tiež. Martin Luther King bojoval za rasovú rovnosť a do určitej miery to dosiahol. Ale, po tom všetkom, je dnes v tomto svete naozaj rovnosť? NIE. Preto chcem za ňu bojovať s tou najlepšou hudbou, akú sme kedy nahrali. S popovým albumom, našou interpretáciou toho, čo by mal byť popový album," píše člen kapely Alloysious Massaquoi v emailovej komunikácii s manažmentom, ktorú zverejnili spolu s názvom albumu.

Svoje rozhodnutie nezmeniť ho ani napriek vopred očakávanej kritike odôvodnil aj slovami: "Ľudia sa budú sťažovať, nech urobíte čokoľvek... Aj keď máte tie najčistejšie úmysly, nemôžete vyhrať. My však nerobíme hudbu, aby sme všetkým vyhoveli, ani nepíšeme také texty. Tak prečo s tým teraz začať?" Prvou zverejnenou skladbou z očakávanej nahrávky je singel Rain or Shine.


Slovenskú premiéru už síce Young Fathers absolvovali pred rokom v žilinskej Stanici-Záriečie a vystúpia aj v lete na Pohode, ale vďaka novým pesničkám a rôznorodosti ich vystúpení stojí ich jarný koncert v rámci festivalu Electronic Beats v Bratislave určite za návštevu. Navyše okrem nich už tento piatok 6. marca v Refinery Gallery vystúpia aj londýnski priekopníci elektronikou ovplyvneného progresívneho rocku Archiveamerický producent Son Lux a excentrická Izraelčanka Adi Ulmansky.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

O Telekom Electronic Beats

Electronic Beats je medzinárodný hudobný program spoločnosti Deutsche Telekom, ktorý pozostáva z inovatívneho portfólia médií a koncertných podujatí po celej Európe. Online na adrese electronicbeats.net, ako aj v mnohokrát ocenenom EB Magazíne, vychádzajúcom štvrťročne, nájdu čitatelia prvotriednu hudobnú žurnalistiku.

Prostredníctvom EB.TV (aplikácia pre iOS) a EB Rádia (iOS / Android), ktoré sa dá počúvať online alebo vďaka aplikáciám pre smartfóny, môžu používatelia nájsť mnoho rozhovorov, záznamov z koncertov a živých prenosov, ako aj nepretržitý prúd hudobného vysielania.
 

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Veronika Boríková, PR manažérka festivalu Electronic Beats Bratislava.