Anglická kapela The Rolling Stones sa 25. marca premiérovo predstaví na Kube. Skupina v Havane odohrá bezplatný open-air koncert len tri dni po návšteve amerického prezidenta Baracka Obamu v kubánskej metropole.

Kubánsky komunistický režim v minulosti prenasledoval mladých ľudí počúvajúcich rockovú hudbu, ktorú označoval za nástroj západného kapitalizmu. Od tejto represívnej politiky už Havana upustila a v ostatných rokoch čoraz častejšie povoľuje neoficiálne masové podujatia.

Samotní The Rolling Stones označili pripravovaný koncert v Havane za "priekopnícku" šou, ktorá sa uskutoční len raz za život. Má ísť o vôbec prvé vystúpenie pod holým nebom, ktoré na Kube odohrá nejaká britská kapela. Kapela sa zároveň angažuje v projekte "hudobník hudobníkovi", v rámci ktorého najväčší výrobcovia hudobných nástrojov venujú kubánskym muzikantom potrebné nástroje a vybavenie, ktoré im často chýbajú. 

"Počas našej dlhej kariéry sme vystupovali už na mnohých špeciálnych miestach, ale koncert v Havane bude míľnikom pre nás, a dúfame, že aj našich priateľov na Kube," uviedli členovia legendárnej kapely v oficiálnom vyhlásení. Z podujatia s názvom Concert for Amity (Koncert priateľstva) vznikne aj dokument. O réžiu sa postará Paul Dugdale, na produkcii sa budú podieľať Simon Fisher a Sam Bridger.

Hudobná šou Rolling Stones sa uskutoční na štadióne Ciudad Deportiva, ktorého hľadisko má kapacitu 15-tisíc miest, no počas koncertu sa zväčší aj o miesta na ploche. Informáciu o vystúpení najskôr 26. februára na sociálnej sieti potvrdila kubánska štátna televízia, neskôr ju zverejnil aj oficiálny denník komunistickej strany Granma. "Bude to historická chvíľa, ktorá otvorí brány Havany ďalším skvelým kapelám," píše sa v článku o koncerte.

Jedinečná hudobná udalosť sa uskutoční v rámci mimoriadne úspešného turné Rolling Stones po Latinskej Amerike s názvom America Latina Olé, počas ktorého legendárni rockeri vypredávajú štadióny. Predstavili sa už v Santiago de Čile, aregntínskom Buenos Aires, uruguajskom Montevideu, brazílskych mestách Rio De Janeiro, São Paulo a Porto Alegre, na budúci týždeň nasleduje peruánska Lima, Bogota v Kolumbii a Mexico City.

Pozrite si upútavku na latinskoamerické turné kapely:


The Rolling Stones
vznikli v roku 1962. Mick Jagger s Keithom Richardsom, Charliem Wattsom a Ronniem Woodom v roku 2012 oslávili 50. výročie vzniku kapely, pri príležitosti ktorého pre priaznivcov pripravili aj kompiláciu Grrr! (2012). Tá okrem starších piesní obsahuje aj dve nové skladby One More Shot a Doom And Gloom.

Niekoľkonásobní držitelia Grammy majú na konte hity ako (I Can't Get No) Satisfaction, Wild Horses, Brown Sugar, Paint It Black, Jumpin' Jack Flash, Street Fighting Man, Honky Tonk Women, You Can't Always Get What You Want, Gimme Shelter, Angie či Start Me Up. Podľa odhadov predali viac ako 200 miliónov kópií nahrávok.

Desať ich štúdioviek je v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias podľa magazínu Rolling Stone a v roku 2004 kapelu tento magazín zaradil na štvrtú priečku rebríčka 100 najlepších interpretov všetkých čias. V roku 1989 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 


Zdroj: SITA (rollingstones.com, archív), TASR + Hudba.sk (NME.com)
Foto: Facebook.com/therollingstones

Súvisiaci interpreti: The Rolling Stones