Chris Martin má dnes 40 rokov, a práve v tento deň sa jeho kapela Coldplay rozhodla zverejniť podrobnosti o svojej novej štúdiovej nahrávke. Ako prezradili už vlani v novembri, bude sa volať Kaleidoscope. Novou informáciou je, že ponúkne päť skladieb a vyjde presne o tri mesiace - v piatok 2. júna.

Coldplay pred aj po vydaní poslednej štúdiovky A Head Full Of Dreams (2015) viackrát povedali, že kruh je uzavretý a ďalší album nebude. Napriek tomu skupina stále funguje, dokonca i tvorí a ešte tento rok vydá novú nahrávku. Formácia okolo dnešného oslávenca, čerstvého štyridsiatnika Chrisa Martina, však svoje slovo zatiaľ drží, keďže nepôjde o dlhohrajúci album, ale o EP.

Jednou z piatich skladieb nahrávky je už skôr zverejnený singel Something Just Like This, ktorý anglickí hudobníci nahrali s americkou elektronickou formáciou The Chainsmokers. Populárne duo dídžejov a producentov pesničku vydá ešte skôr na svojom na pripravovanom debutovom albume s názvom Memories: Do Not Open, ktorý vyjde 7. apríla.

Coldplay dnes z EP Kaleidoscope predstavili aj ďalšiu skladbu Hypnotised, ktorú zverejnili prostredníctvom lyric videa. Novinka, ktorej vizuál pripomína obal ich albumu spred dvoch rokov, má takmer šesť minút. Ide o postupne gradujúcu klavírnu baladu plnú atmosféry a emócií, ktorá znie akoby pochádzala z rozchodového albumu Ghost Stories (2014). Krásna hudba, ktorá fanúšikov skupiny neprekvapí, ale určite ani neurazí.


Tracklist EP nahrávky Kaleidoscope:

1. All I Can Think About Is You
2. Something Just Like This
3. Miracles 2
4. A L I E N S
5. Hypnotised

Coldplay vznikli v roku 1996 v Londýne. Prvý štúdiový album Parachutes vydali v roku 2000 a vďaka úspešnému singlu Yellow sa dostali do povedomia verejnosti. Na úspešný debut nadviazali štúdiovkou A Rush Of Blood To The Head (2002), z ktorej pochádza napríklad skladba Clocks, ocenená cenou Gramm v kategórii Nahrávka roka.

Kvarteto v zložení Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman a Will Champion následne vydalo albumy X&Y (2005), Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008), Mylo Xyloto (2011), Ghost Stories (2014) a A Head Full Of Dreams (2015). So všetkými dobyli UK Chart. Kapela má na konte napríklad sedem cien Grammy, deväť BRIT Awards, šesť Q Awards či šesť NME Awards.


Zdroj: SITA (Pitchfork.com, archív), Hudba.sk, pm
Foto: Warner Music

Súvisiaci interpreti: Coldplay