Jan Bendig, ktorý sa zviditeľnil už ako 15-ročný v prvej sérii Česko-Slovenskej SuperStar, sa s predsudkami stretáva celý život. Byť Róm a navyše aj homosexuál v našich končinách určite nie je žiadna výhra. Rozhodol sa však proti stereotypom a nenávisti bojovať svojou tvorbou a robí to čoraz lepšie. Dôkazom je jeho nový singel DGF.

Kým najpopulárnejší slovenský (polovičný) Róm vo svojej tvorbe nárast extrémizmu a rasizmus ignoruje a fanúšikom namiesto reagovania na vážne súčasné témy radšej prezentuje svoje osobné, všeobecne dávno známe zistenie, že jeho historickí predkovia pochádzajú z Indie, v Česku je situácia trochu iná.

Tamojším známym hudobníkom rómskeho pôvodu vývoj v spoločnosti nie je ukradnutý a vyjadrujú sa k nemu či už svojimi činmi alebo tvorbou. Príkladom je "kauza" z minuloročného Českého slávika, kedy raper a spevák Radek Banga z kapely Gipsy.cz na protest proti oceneniu kapely Ortel, obdivovanej neonacistami, odišiel zo sály a napísal na sociálnej sieti status, ktorý vyvolal veľkú celospoločenskú diskusiu.

Hudbou proti nenávisti 

Mladý spevák Jan Bendig sa o niečo podobné pokúša so svojou novou skladbou. Kým vlaňajším singlom Coming Out priblížil pocity mladých homosexuálov, v novinke sa zameriava na problém rasizmu. Názov anglicky spievanej pesničky je skratkou pre frázu "Don’t Give a Fuck" (slušne preložené: "mám na háku") a text je v skratke o tom, že speváka nezaujíma, čo si kto o ňom myslí - že síce každý môže mať naňho svoj názor, ale jedine on sám vie, kým naozaj je.

Singel má moderný zvuk s temnejšou atmosférou a Bendig v ňom okrem spevu aj rapuje, pričom v emotívnom refréne ukazuje svoje vokálne kvality naplno. V závere skladby poteší gitarové sólo, ktoré v tomto žánri (novinku možno zaradiť do súčasného R&B na štýl staršej tvorby The Weeknda) nie je úplne bežným javom. Škoda len, že gitara neznie o niečo hlasnejšie. Ako producent je pod piesňou podpísaný Marcus Tran, ktorý v minulosti spolupracoval napríklad s Ewou Farnou.

Kým text je manifestom vnútornej sily spojenej s uvedomovaním si vlastnej identity a hodnoty, vizuál ponúka príbeh, ktorý pesničku posúva na úplne inú úroveň. Je o mladej Rómke, do ktorej sa zamiluje mladý neonacista a je ochotný sa pre ňu vzoprieť svojej partii. Ona mu city napriek nevôli svojho otca opätuje, no ide o lásku s tragickým koncom. Videoklip natočil (skratkovito, ale efektívne a zrozumiteľne) spevákov dvorný režisér Lukáš Rejmon.


Recesia o stereotypoch aj spev v rómskom jazyku

"Milostný príbeh rómskeho dievčaťa, ktoré sa zamiluje do skinheada, dnešnej konzervatívnej spoločnosti nebude po chuti... Trúfam si povedať, že taký kontroverzný klip tu ešte nikto nenatočil a len tak nenatočí. Chcel by som s ním mnohým ľuďom otvoriť oči a upozorniť na niektoré veci," povedal Bendig pre portál Musicserver.cz, ktorý včera videoklip odpremiéroval.

Kontroverznosť 23-ročnému spevákovi nie je cudzia, no našťastie sa v posledných mesiacoch uberá čoraz lepším smerom. Pomerne veľký rozruch vyvolal vlani na jar s videoklipom Roma Boy, v ktorom sa ovešal zlatom a v texte sa vysmial rôznym stereotypom spojeným s cigánmi. Samozrejme išlo o recesiu, hudobne aj textovo celkom zábavnú, otázne ale je, či takáto tvorba môže prispieť k tomu, aby sa xenofóbne nálady v spoločnosti utlmili a predsudky zmizli. Pravdepodobne nie.


Lepšou cestou k väčšej tolerancii je prezentovanie pozitívnejších znakov svojej kultúry, ku ktorej patrí aj nesporná muzikálnosť Rómov a ich jazyk. To sa Bendigovi darí v pesničkách, ktorá naspieval práve v rómčine. Vôbec najúspešnejším videom na jeho Youtube kanáli je singel Bloudím, v ktorom hosťuje Markéta Konvičková, jeho kolegyňa z prvej Česko-Slovenskej SuperStar.

Napriek tomu, že Bendig v skladbe spieva po rómsky, stala sa hitom - za štyri mesiace má videoklip na Youtube už takmer tri milióny prehratí. Novinka DGF zrejme až taký ohlas nevyvolá, je to však veľmi zaujímavý odklon od spevákovej doterajšej tvorby, ktorý mu môže priniesť nových poslucháčov.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Musicserver.cz, archív Hudba.sk)
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Jan Bendig