Maďarský Sziget býva často označovaný ako jeden z hudobne najpestrejších európskych festivalov. Tento trend potvrdzujú aj nové prírastky do programu, ktorý ponúka hudbu všetkých žánrov - Deadmau5, Axwell, Mount Kimbie, Bombay Bicycle Club, The Kooks, Crystal Fighters, Anti-Flag a ďalší.

Program Szigetu 2014 sa opäť stáva lákavejším a hudobne pestrejším. K už oznámeným menám organizátori pridávajú nových účinkujúcich, ktorí udržia fanúšikov v pohybe nielen pred pódiom, ale aj počas presunov medzi jednotlivými hudobnými pódiami, ktorých je na festivale neúrekom. 

Takzvaný Deň 0 (12. august) bude tento rok špeciálny nielen vďaka vystúpeniu Queens of the Stone Age. Organizátori pre fanúšikov je pripravili aj otváraciu šou v podaní Deadmau5 - kanadského priekopníka elektronickej tanečnej hudby a účastníka najväčších svetových festivalov, ktorého produkcia má presah aj do sveta popu. V nultý deň si fanúšikovia budú môcť užiť aj koncert kapely Anti-Flag, ultra provokatívnej punk-rockovej kapely z amerického Pittsburghu, ktorá je známa nielen svojou rytmickou muzikou, ale najmä ostrými textami. Ich hudobné posolstvo zvoláva ľudí do akcie a vyzýva na budovanie lepších zajtrajškov. 


Ďalším lákadlom pre fanúšikov tanečnej hudby je päťnásobný nominant cien Grammy Axwell, známy z projektu Swedish House Mafia. Počas poslednej dekády mal skutočne málo času odpočívať na vavrínoch. Svoju kariéru postupne vybudoval od švédskych diskoték až na vrcholy hitparád, kde v súčasnosti boduje ako hviezda modernej house music. Svojím vystúpením rozblázni tento rok aj publikum na Szigete. 


Inú tvár elektronickej hudby predstaví duo Mount Kimbie - jedna z najinovatívnejších formácií súčasnosti, ktorej vplyv siaha aj mimo undergroundovú klubovú scénu, z ktorej vzišla. Dvojica debutovala v roku 2010 albumom Crooks & Lovers, vlani na legendárnom labeli Warp vydala druhý album Cold Spring Fault Less Youth, ktorý okrem Szigetu v lete predstaví aj na Pohode.


Známa kapela The Kooks tento rok zahrá na Szigete svoj charakteristický a štýlový britský post-punk, ktorý fanúšikom pripomenie hudbu 60-tych rokov. Kapela okolo speváka Luka Pritcharda príde do Budapešti s novým albumom, ktorý by mal vyjsť ešte tento rok. Prvou ochutnávkou je singel Down.


Aj Bombay Bicycle Club na Szigete predstaví svoj nový album. Inovatívna nahrávka s názvom So Long, See You Tomorrow debutovala na prvom mieste UK Chartu a má veľký úspech aj u kritikov. Aktuálna tvorba mladých Londýnčanov je postavená na éterických loopoch, ktoré sú viac charakteristické pre elektroniku než pre ndie rock, ktorý kapelu preslávil. 

  
Wild Beasts hrajú sofistikovanú gitarovú hudbu, ktorej hlavným poznávacím znamením je krásny hlas speváka a gitaristu Haydena Thorpea. So svojím albumom Two Dancers boli nominovaní pred dvomi rokmi na Mercury Prize a na Sziget v auguste pricestujú s aktuálnym albumom Present Tense, na ktorom fanúšikov prekvapili zmenou štýlu z gitarových melódií na synthpop.


Skupina Crystal Fighters pochádzajúca z Londýna má na konte dva albumy. Vo svojej tvorbe spája toľko hudobných žánrov, že na súčasnej scéne by ste len ťažko hľadali niečo podobné.

 
Vďaka úspešnej hudobnej kariére počas ostatných dvoch desaťročí je Macedónčan Djaikovski (Kiril Dzajkovski) jedným z najrešpektovanejších a kritikmi najoceňovanejším elektronickým umelcov Balkánu. Je považovaný za jedného z priekopníkov štýlu Balkan Beats, ktorý spája originálny zvuk Balkánu s modernou tanečnou produkciou. Spolu s Dzjakovskim na Szigete vystúpi aj TK Wonder & MC Wasp

Vkusná, elegantná, v podstate melancholická ale povznášajúca - taká je hudba chlapčenskej kapely Girls in Hawai. Mladí Belgičania vytvárajú svojím indie-popom magickú atmosféru, ktorú vlani zhmotnili na aktuálnom albume Everest (2013) a prinesú ju aj v auguste do Budapešti.


Permanentky na Sziget 2014 sú do 30. apríla za zvýhodnené ceny. Na festivale, ktorý sa bude konať od 11. do 18. augusta na ostrove v centre Budapešti, vystúpia okrem spomenutých noviniek v lineupe aj skôr ohlásené hviezdy ako Queens of the Stone Age, The Prodigy, Macklemore & Ryan Lewis, Placebo, Lily Allen, La Roux, Skrillex, Bastille, Bonobo, Imagine Dragons a mnohí ďalší.  

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu pre Slovensko. Viac na webe www.szigetfestival.sk.

Súvisiaci interpreti: deadmau5, Kooks