Najočakávanejší slovenský album tohto roka je od utorka vonku. Na mysli máme, samozrejme, nahrávku Y od Majka Spirita, ktorý pri tejto príležitosti krátko po sebe predstavil ešte ďalšie dve ochutnávky v podobe skladieb Zbojník a Len tak. Okrem toho je tu nové video z Podzemgangu a mnoho iných noviniek.

Majk Spirit vydal v posledný marcový deň spomínanú druhú sólovku Y, z ktorej sme už mohli počuť niekoľko ukážok. V deň jej vydania sa rozhodol vypustiť ešte skladbu Zbojník s hosťujúcim Maxom a produkciou od dvojice Littlebeat a Grimaso. Len o deň neskôr dorazila aj vec Len tak, v ktorej členovi H16 asistuje trojica Ektor, Ego a Elpe. Tento track zas produkoval Abe.

Majk Spirit feat. Maxo - Zbojník

Majk Spirit feat. Ektor, Ego & Elpe - Len tak

Ego bude mať v tomto vydaní dvojité zastúpenie, keďže von sa dostal ďalší klip z kompilácie Iní jeho projektu Podzemgang. Ide o vizuál k tracku Noc, ktorý spolu nahrali práve Ego a Jofre, pričom druhý menovaný sa postaral aj o produkciu.

Ego & Jofre - Noc

Českí veteráni La4 a DJ Wich vydali vlani spoločný album Panorama, z ktorého teraz predstavili štvrté video. Je ním klip ku skladbe Zlato v bahne, do ktorej prispel slohou aj Vladimir 518.

La4 & DJ Wich feat. Vladimir 518 - Zlato v bahne

Výber noviniek zo zámoria začneme zase raz Kendrickom Lamarom. Ten v stredu predstavil ďalšie video k novému albumu To Pimp A Butterfly, a to konkrétne ku skladbe King Kunta, ktorú sme mali možnosť počuť ešte pred vydaním samotnej štúdiovky.

Kendrick Lamar - King Kunta

V utorok vyšiel Ludacrisov dlho očakávaný album Ludaversal, a preto bol najvyšší čas, aby tento atlantský reprezentant vypustil konečne aj nejaké video. Stalo sa tak len niekoľko dní pred vydaním, keď dorazil vizuál k singlu Call Ya Bluff.

Ludacris - Call Ya Bluf

V Atlante ešte na chvíľu zostaneme, keďže s novým trackom sa tento týždeň prišiel T.I. Ten sa okrem hudby venuje aj herectvu, pričom najnovšie sa predstavil v komédii Get Hard v hlavných úlohách s Willom Ferrellom a Kevinom Hartom. Tip celkom pochopiteľne prispel aj na soundtrack tejto snímky, keď nahral skladbu s názvom I Go Hard.

T.I. feat. Kat - I Go Hard

Okrem Ludacrisa vypustil v utorok novú štúdiovku aj Wale. Nahrávka nesie názov The Album About Nothing a krátko pred jej vydaním sme si z nej mohli vypočuť track The Pessimist s hosťujúcim J. Coleom ako aj pozrieť video ku skladbe The White Shoes.

Wale feat. J. Cole - The Pessimist

Wale - The White Shoes

Killer Mike a El-Pe, spoločne známi ako Run The Jewels, sa po čase pripomenuli ďalším videom k ich vlaňajšej vynikajúcej štúdiovke Run The Jewels 2. Tentoraz nakrútili klip k tracku Close Your Eyes (And Count To Fuck), v ktorom im asistuje Zack De La Rocha z Rage Against The Machine. V samotnom videu stvárnili hlavné úlohy herci Shea Whigam a Keith Stanfield. Prvého menovaného môžete poznať napríklad zo seriálu Boardwalk Empire, zatiaľ čo Stanfield sa naposledy objavil v snímke Selma.

Run The Jewels feat. Zack De La Rocha - Close Your Eyes (And Count To Fuck)

Royce Da 5'9" a DJ Premier vydali koncom minulého roka spoločný album PRhyme, ktorý v auguste predstavia aj na českom Hip Hop Kempe. K nahrávke už vzniklo viacero videí, ku ktorým sa najnovšie pridal klip k tracku You Should Know s hosťujúcim Dwelem.

Royce Da 5'9" & DJ Premier feat. Dwele - You Should Know

Ďalším, kto prispel do tohtotýždňovej bohatej nádielky videí, je Lupe Fiasco. Ten tak spravil prostredníctvom vizuálu k tracku Madonna (And Other Mothers In The Hood) s hosťujúcou Nikki Jean. Track pochádza z Lupeho nového albumu Tetsuo & Youth.

Lupe Fiasco feat. Nikki Jean - Madonna (And Other Mothers In The Hood)

Zo stajne Strange Music dorazili v ostatných dňoch hneď dve novinky. Prvú z nich má na svedomí samotný zakladateľ a šéf tohto labelu Tech N9ne, ktorý vypustil video k tracku Aw Yeah? (interVENTion). Ten je introm z jeho pripravovaného albumu Special Effects, ktorý dorazí 4. mája.

Tech N9ne - Aw Yeah? (interVENTion)

Len dva týždne po Tech N9neovi dorazí ďalší release zo Strange Music, konkrétne Have A Nice od Mursa. Ten nám z novinky naservíroval už niekoľko ochutnávok a zjavne v tom nemieni prestať, keďže najnovšie tak dorazila skladba No More Control.

Murs feat. MNDR - No More Control

V máji si rožšíria diskografiu aj eMC. Formácia v zložení Masta Ace, Wordsworth a Stricklin totiž finišuje s druhou štúdiovkou The Tonite Show. Z nej sme zatiaľ počuli dve skladby - Triple Threat a Fly Thoughts, pričom po tomto týždni platí, že obe sa už dočkali aj klipu.

eMC feat. Pearl Gates  - Fly Thoughts

Pred chvíľou spomínaný Masta Ace sa okrem toho predstavil aj v klipe ku skladbu Ace Of Diamonds. Tú ma na svedomí producent Diamond D, pričom ju nájdete na jeho vlaňajšom albume Diam Piece.

Diamond D feat. Masta Ace - Ace Of Diamonds

Stará a nová škola sa stretli v tracku Influenza, ktorý spolu spáchali 20-ročný Kanaďan Raz Fresco a člen Wu-Tang Clanu Raekwon. Track, ktorý si Fresco aj sám odprodukoval, sa bude nachádzať na jeho pripravovanom albume Pablo Frescobar.

Raz Fresco feat. Raekwon - Influenza

Camp Lo a ich dvorný producent Ski Beatz ohlásili na 19. mája vydanie nového albumu. Ten ponesie názov Ragtime Hightimes a von sa z neho už dostala aj prvá ukážka. Je ňou skladba Bright Lights, ktorú predstavili priamo prostredníctvom videa.

Camp Lo - Bright Lights

Tento týždeň sa zastavíme aj v Connecticute, odkiaľ pochádza Apathy. Ten ohlásil na tento rok hneď tri projekty, pričom prvým z nich bude už dávnejšie avizované EP Weekend At The Cape. Na ňom nájdete aj track How To Breathe Underwater, ku ktorému teraz člen formácií Demigodz a Army Of The Pharaohs vypustil klip.

Apathy feat. Suave-Ski & Jus Cuz - How To Breathe Underwater

Speváčka Janelle Monáe založila vlastný label Wondaland Records, prostredníctvom ktorého vydá v máji kompiláciu The Eephus. Jej súčasťou bude aj pieseň Yoga, s ktorou jej pomohol "kolega" Jidenna.

Janelle Monáe & Jidenna - Yoga

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Adam Pribylinec

Súvisiaci interpreti: Ego, Majk Spirit