Na internete momentálne nie je žiadne iné video, ktoré by sa šírilo tak týchlo ako toto. "Rýchlokurz histórie populárnej hudby" v podaní tria krásnych komičiek má dva dni po zverejnení už viac než 100-miliónov pozretí. Z Facebooku sa pritom postupne šíri aj do médií, takže sme zvedaví, ako budú počítadlá vyzerať po Veľkej noci.

Shae-Lee, Lana a Madison sú mená troch mladých Austrálčaniek, ktoré si vo svete budujú meno vďaka virálnym videám. Hovoria si SketchSHE a na ich Youtube kanáli nájdete rôzne skeče - krátke komediálne scénky - na témy ako "gamer girls" (hráčky počítačových hier), "girls fight club" (ženská obdoba Klubu bitkárov) či "present day princesses" (princezné súčasnosti). Najväčší úspech však zožali pred mesiacom s videom Bohemian Carsody, v ktorom im z autorádia hrá slávna pieseň kapely Queen a sympatické dievčatá ju sprevádzajú prehnane dramatickým hereckým "koncertom" spojeným s otváraním úst, výraznou mimikou, gestikuláciou a inými "prežívačkami".

Video si na Youtube a na Facebooku pozrelo spolu viac než 23 miliónov ľudí, zdieľal ho aj gitarista Queen Brian May a podľa magazínu Billboard sa práve vďaka týmto kráskam pieseň Bohemian Rhapsody, vydaná pred takmer 40 rokmi, dostala v marci až na 12. miesto v rebríčku najstreamovanejších piesní v USA popri súčasných hviezdach ako Ed Sheeran, Maroon 5, Hozier či Sam Smith.

SketchSHE Zdroj: Facebook.com/sketchshe

Obrovský úspech a pozitívne odozvy od fanúšikov aj médií dievčatá inšpirovali a rozhodli sa natočiť podobné, ešte epickejšie video. V ňom nás originálnym a úsmevným spôsobom prevádzajú históriou pop music od starého swingu cez Elvisa Presleyho, The Beatles, Queen, Michaela Jacksona, Whitney Houston a Nirvanu až po hip-hopové a popové hviezdy posledných dvoch desaťročí, ako sú Eminem, Beyoncé, Macklemore & Ryan Lewis alebo Miley Cyrus. Každú pieseň pritom sprevádza zmena vizáže podľa daného obdobia či umelca (Eminem!) a nechýbajú ani vtipné odkazy na známe "popkultúrne udalosti", ako napríklad samooholenie hlavy Britney Spears či nahota v klipe Wrecking Ball.

Nech už reprezentujú akúkoľvek éru alebo žáner, SketchSHE sú jednoducho neodolateľné. Svedčí o tom fakt, že s novým virálnym hitom majú v najsledovanejších dvoch videách na Facebooku za dva dni dohromady už vyše 100-miliónov pozretí (TU a TU). Na Youtube zatiaľ "len" 3,6 milióna, no vďaka množiacim sa článkom na rôznych weboch a blogoch by mohli úspech Bohemian Carsody aj na najväčšom videoportáli celkom rýchlo prekonať. Uvidíme po sviatkoch.


Zoznam skladieb vo videu SketchSHE - Mime Through Time:

1. The Andrews Sisters - Boogie Woogie Bugle Boy
2. Elvis Presley - Hound Dog 
3. The Beatles - Help
4. Queen - We Will Rock You 
5. Michael Jackson - Beat It 
6. Whitney Houston - I Wanna Dance With Somebody 
7. Nirvana - Smells Like Teen Spirit 
8. Dr. Dre feat. Snoop Dog - The Next Episode 
9. Britney Spears - One More Time 
10. Eminem - The Real Slim Shady 
11. Beyoncé - Single Ladies
12. Gotye & Kimbra - Somebody That I Used to Know 
13. Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz - Thrift Shop
14. Miley Cyrus - Wrecking Ball

Z Ruska až k Taylor Swift a americkej polícii

Videá, v ktorých si ľudia užívajú hudbu v aute s kamerou pripevnenou v oblasti predného skla, nie sú žiadnou novinkou. Pravdepodobne prvý virálny hit v tomto štýle má na svedomí ruské dievčenské trio Serebro, ktoré na jar 2012 bodovalo s videoklipom Mama Lover, kde v podstate zafungoval rovnaký recept - tri krásne ženy, ktoré sa spolu bláznia v aute. Akurát na rozdiel od SketchSHE to robili za jazdy, čo mnohí kritizovali. Napriek tomu mal videoklip dovtedy nie veľmi známej formácie veľký úspech, zaznamenal viac než 20 miliónov prehratí a inšpiroval vyše 250 paródií.


Medzitým určite vzniklo nespočetne veľa podobných videí, no asi najväčšiu pozornosť si naskočením na tento trend získala v novembri 2014 americká country/popová hviezda Taylor Swift, ktorá takto len pár dní po zverejnení oficiálneho videoklipu odprezentovala svoj úspešný singel Blank Space. Jej jazdu Londýnom s moderátorom BBC Radia 1 Gregom Jamesom si pozrelo vyše 12,5 milióna používateľov Youtube. Ešte väčší úspech však malo v januári tohto roka video, v ktorom si jej predchádzajúci singel Shake It Off veľmi odviazane užíval pribratý policajný dôstojník z amerického mesta Dover (33 miliónov pozretí).


A naspäť k SketchSHE - pozrite si ich spomínaný prvý virálny hit Bohemian Carsody:


Text: Hudba.sk, pm
Foto: Facebook.com/sketchshe