Vo veku 76 rokov zomrel americký soulový a R&B spevák Ben E. King, ktorého skladba Stand By Me je jedným z najväčších hitov minulého storočia. Rodák Hendersonu v Severnej Karolíne skonal prirodzenou smrťou vo štvrtok 30. apríla. Informoval o tom jeho hovorca Phil Brown.

"S ťažkým srdcom musím povedať zbohom jednému z najmilších, najláskavejších a najtalentovanejších ľudí, akých som mal možnosť spoznať a nazývať priateľmi počas viac ako 50 rokov - Pán Ben E. King. Bude nám chýbať viac, ako dokážem vyjadriť slovami. Vyjadrujem úprimnú sústrasť Betty a celej rodine. Ďakujem ti Ben za tvoje priateľstvo a za všetko pekné, čo tu po tebe ostalo," napísal na sociálnu sieť Facebook spevák Gary U.S. Bonds.

Hit, ktorý je tak trvácny, ako láska, ktorá ho inšpirovala

Benjamin Earl King sa narodil 28. septembra 1938. Začínal v kostolnom zbore. V roku 1958 sa pridal k skupine Five Crowns. Manažér formácie Drifters George Treadwell v rovnakom roku vyhodil pôvodných členov zoskupenia a nahradil ich hudobníkmi z Five Crowns. Do povedomia verejnosti sa zapísali napríklad hitmi There Goes My Baby, Save the Last Dance for Me či This Magic Moment. V roku 1960 sa King vydal na sólovú dráhu. Známe sú aj jeho piesne Spanish Harlem, Amor alebo Don't Play That Song (You Lied).

Spomínanú pieseň Stand By Me napísal King v roku 1960 ako 22-ročný pre svoju priateľku Betty, s ktorou zostal až do konca života -manželmi boli vyše 50 rokov. Jej spoluautormi sú Jerry Leiber a Mike Stoller, ktorý vymyslel jeden z definujúcich prvkov skladby - okamžite rozpoznateľnú basovú linku. Hudobníci sa pri tvorbe inšpirovali spirituálom Lord Stand by Me, pričom časť textu je z Biblie (Žalmy 46:2-3).


Pieseň patrí medzi najznámejšie hity svojej éry a má množstvo ocenení, napríklad Asociácia amerického nahrávacieho priemyslu ju vybrala za jednu z Piesní storočia. Podľa BMI (americká obdoba SOZA) bola skladba v 20. storočí štvrtou najhranejšou na koncertoch - počet jej živých prevedení od prvého vydania v roku 1961 do roku 1999 bol podľa zozbieraných údajov až sedem miliónov.

V štúdiu bola nahratá rôznymi interpretmi viac než 400-krát. Medzi najznámejšie coververzie patria tá od Johna Lennona z roku 1975, v Európe bola skladba veľmi úspešná koncom 90-tych rokov, keď ju ako singel vydala skupina 4 the Cause, ktorá podľa nej nazvala celý svoj jediný album. Bol to jej prvý a posledný veľký úspech, po roku 2000 kapela ukončila činnosť.


Ďalšie hity Bena E. Kinga:


Zdroj: SITA (Digitalspy.co.uk), TASR, Theguardian.com
Foto: AP Photo/Itsuo Inouye

Súvisiaci interpreti: Ben E. King