Fanúšikovia majstrovskej hry na gitare sa už o týždeň môžu tešiť na jeden z najzaujímavejších komorných koncertov tohto roka. V bratislavskej Starej tržnici sa v utorok 9. júna predstaví svetoznámy gitarista Al Di Meola, ktorý odohrá špeciálny koncertný program venovaný legendárnej skupine The Beatles. Zároveň však prinesie aj svoj nový album.

Ako napovedá samotný názov koncertného projektu Beatles & More, nepôjde o tradičný koncert charizmatického gitaristu. Zaznejú totiž viaceré originálne reinterpretácie piesní The Beatles v prepracovanom virtuóznom aranžmá pre akustickú gitaru. Sám Al Di Meola sa netají svojím obdivom k tvorbe The Beatles, dokonca ich označil "za dôvod, pre ktorý hrá na gitaru".

Koncert bude nepochybne zážitkom nielen pre fanúšikov uznávaného hudobníka ale aj pre všetkých, ktorí milujú "slávnu štvorku" a majú radi nevšedné hudobné spracovania jej notoricky známych piesní. Di Meola ich totiž obdaril pre neho typickým flamencovým nádychom, vyšperkoval arpeggiami či vyklopkávaním rytmu na tele gitary.


Prinesie aj horúcu novinku Elysium

Hudobník navyše prichádza na Slovensko s novým albumom vlastnej tvorby s názvom Elysium, ktorý oficiálne vychádza práve v deň bratislavského koncertu (9.6.). Nahrávka je venovaná pamiatke dvoch výnimočných hudobníkov - zosnulým Paco De Luciovi a Pino Danielovi, ktorí boli dlhoročnými Di Meolovými blízkymi priateľmi a spoluhráčmi.

Album je zároveň inšpirovaný jeho novou láskou, najlepšou priateľkou a spriaznenou dušou Stephanie, ktorá priniesla do jeho života dlho očakávanú pozitívnu zmenu. Kým jeho doterajšie štúdiové projekty boli charakteristické výbušnou dynamikou a ich niekedy až neuveriteľne rýchle tempo bolo len málokedy vystriedané pomalšími pasážami, na novinke Elysium je to inak.

Nahrávka očarí akustickými komornejšie ladenými skladbami. Zaujme aj nezvykle nekomplikovaná výstavba skladieb a aranžmány, v ktorých sa s veľkým citom a vkusom prelínajú navrstvené stopáže akustických a elektrických gitár, podfarbené nevtieravými klávesami a neodmysliteľne bohatými perkusiami.

Celkovo album po vypočutí zanecháva v poslucháčovi upokojujúci pocit, napriek tomu sa však Al Di Meolovi podarilo zostať verným svojmu nezameniteľnému charakteristickému feelingu. Nový album je tak ďalšou ukážkou inštrumentálneho majstrovstva tohto veľkého gitaristu i jeho štýlovej rozmanitosti.

Na koncerte v Starej tržnici vystúpi Al Di Meola už 9. júna s triom, v ktorom ho sprevádzajú Peo Alfonsi (gitara) a Peter Kaszas (bicie a perkusie).


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka koncertu Beáta Rožárová.

Súvisiaci interpreti: Al Di Meola