Nie všetky love songy musia byť patetické a prehnane emotívne. Dokonca ani tie slovenské. Dôkazom je najnovšia spolupráca kapely Korben Dallas a speváčky Jany Kirschner, ktorá prekvapila v tom najlepšom zmysle. Unikátnu skladbu pravdepodobne z komerčných rádií počuť nebudete, no aj vďaka originálnemu videoklipu si cestu k fanúšikom určite nájde.

Hypnotická, priam až šamanská rytmika (vivat Ozo Guttler, Lukáš Fila a tlieskači!), netradičná kompozícia, výborná súhra hlasov a - ako býva pri Korben Dallas zvykom - text o spoločnom dozrievaní dvoch ľudí, ktorý neuráža inteligenciu poslucháčov. Vystačí si pritom aj bez silného melodického refrénu. Tým je len veta "S tebou som bez rozpakov, dúfam, že navždy rovnako", ktorá zrelú lásku oslavuje aj bez typických stokrát prespievaných fráz.

Apropo, spev: Juraj Benetin a hosťujúca Jana Kirschner v novinke s názvom Spolu krásne ladia v spoločnom šepote, čím tanečnej (áno, mrte tanečnej) piesni dodávajú intímny charakter. Dokonca ani pri jej záverečnom vygradovaní potenciál svojich hlasov nerozbalili naplno. Niekto to môže vnímať ako nedostatok, no dobrá skladba nemusí byť len o maximálnych vokálnych výkonoch a aj táto je dôkazom, že niekedy je menej viac. Pieseň končí náhle (podobne ako korbeňácka hitovka Beh) a ja som si ju veru po prvom vypočutí okamžite musel pustiť znova, niekoľkokrát. A určite bude hrať aj na mojej svadbe.

Netradičný duet o láske dopĺňa videoklip, v ktorom hrá kapela so speváčkou na retro večierku pre seniorov. Tí pod pódiom tancujú ako keby im Kája spieval swing, pritom k tejto piesni by pokojne mohol dávať svoje uletené tanečky Thom Yorke. Skvelý kontrast hudby a vizuálu robí z videoklipu instantný hit.


O spolupráci

Jana Kirschner
bola kapelou Korben Dallas a hlasom Juraja Benetina očarená už vlani po vydaní ich albumu Karnevalová vrana (ak ste ho "prespali", odporúčame). Vychválila ich na jeseň v Ráne na eFeMku, keď prišla predstaviť svoj album Moruša. Úspešní hudobníci sa potom po prvýkrát osobne stretli v marci na odovzdávaní cien Radio_Head Awards a hneď si padli do oka.

"Odkedy som po prvýkrát počula Jurajov hlas, vravela som si, že spolu musíme niečo nahrať. Úplne ma očaril. Nemala som najmenšie pochybnosti o tom, že je to hlas, ktorý tu nebol niekoľko rokov. Bola radosť spolupracovať s Korben Dallas. Majú svoj zvuk, svoj štýl, texty, ktoré sú mi blízke. Pracovať s nimi v štúdiu bolo skvelé najmä preto, že sú to ľudia, ktorých zaujíma hudba a majú skutočný talent veci posúvať ďalej," nešetrí chválou speváčka.

"Nevedeli sme, čo presne čakať, ale veľmi príjemne nás prekvapila. Bola veľmi ochotná, sústredená a vyzerala, že ju nahrávanie baví," hovorí o spolupráci s Janou Juraj Benetin. Text skladby Spolu napísal basgitarista Lukáš Fila. Minimalistická hudba je kolektívnym dielom, najväčšou mierou k nej prispel spevák a gitarista Juraj Benetin. Základný groove je výsledkom spoločného jamovania v garáži, kde kapela skúša. Gitaru vymyslel a nahral Ľubo Petruška z Chiki Liki Tu-a, ktorý je stálym spolupracovníkom Korben Dallas.

O videoklipe

Režisérkou a autorkou témy videoklipu je Marika Majorová, ktorá je známa aj ako módna blogerka Tonbogirl. Za kameru sa postavili Dušan HusárJonáš Karásek, réžisér filmu Kandidát (2013). Klip sa nakrúcal v bratislavskej Mojzesovej sieni, v priestore, ktorý sa veľmi hodil k retro atmosfére klipu. "Klip je štylizovaný do 50-tych rokov, líčením aj kostýmami. V mojej role som sa cítila ako ryba vo vode. Bolo zaujímavé stať sa na jeden deň súčasťou kapely. Bola tam výborná atmosféra, všetci účinkujúci boli skvelí a pracovali naplno, aby som stihla lietadlo do Londýna," smeje sa Jana Kirschner.

Rozcestovaní boli v čase natáčania aj Korben Dallas. "Deň pred nakrúcaním sme hrali na Tatra Music Feste v Novom Smokovci a do Bratislavy sme sa vrátili asi o piatej ráno. Len to posilnilo náš pocit, že sa nám to celé len sníva. Predsalen, stáť na pódiu vedľa Jany Kirschner a mať pred sebou partiu tancujúcich seniorov nie je pre nás úplne bežný zážitok," dodáva s úsmevom Lukáš Fila.

natáčanie videoklipu Spolu Zdroj: Linda Vallová

O kapele

Bratislavská kapela Korben Dallas vznikla v roku 2010. Skupinu tvoria dvaja bývalí členovia funk/rock'n'rollovej skupiny Appendix Juraj Benetin a Lukáš Fila, tretím do partie je bubeník Ozo Guttler. Debutový album Pekné cesty (2011), ktorý vznikol ako živá nahrávka z koncertu, nominovali na cenu Radio_Head Awards v kategórii Album roka – cena kritikov.

Kapela s jedinečným štýlom sa presadila s druhým albumom Karnevalová vrana z roku 2013, z ktorého pochádzajú úspešné skladby Otec, Zlatý jeleň a Beh. Album sa po vydaní dostal na prvú priečku v rebríčku slovenskej verzie iTunes aj Spotify a na Radio_Head Awards 2013 získali Korben Dallas ceny Album roka, Singel roka (Otec) a Najlepšiu koncertná kapela.

Minulý týždeň skupina predstavila svoju tvorbu aj na festivale Viva Musica! (reportáž). V rámci projektu Korben Dallas Symphony zazneli vo výnimočných úpravách s orchestrom, o aranžmány sa postaral Slavo Solovic, dirigoval Braňo Kostka. Kapela by tento projekt chcela zaznamenať aj na albume, ktorý by sa mohol dostať do predaja koncom roka. V lete zahrajú Korben Dallas na väčšine veľkých slovenských festivalov, vrátane Pohody, Grape festivalu, Žákovic Open či Rockscape v Banskej Bystrici.

Text piesne Spolu:  

Hrejú nás rovnaké myšlienky,
štípu nás rovnaké poznámky,
rovnakým veciam sa smejeme,
spolu zrejeme.

Vadia nám rovnaké blbosti,
rovnako sa hádame do kosti,
voniame blízkymi vôňami,
tá tvoja vonia mi.

Hľadíme rovnakými očami,
hladíme rovnakými prstami
rovnaké vrásky rovnakých čiel
a susedných tiel.

Nesieme rovnaké starosti, 
rovnaké okno sa zarosí,
keď vedľa seba dýchame
ten istý vzduch.

S tebou som bez rozpakov.
Dúfam, že navždy rovnako.

Blúdime rovnakými mestami,
niekedy opačnými cestami
tlačíme sa k rovnakým cieľom,
každý svojím dielom.

Hrejú nás rovnaké myšlienky,
štípu nás rovnaké poznámky,
rovnakým veciam sa smejeme,
spolu zrejeme.

S tebou som bez rozpakov.
Dúfam, že navždy rovnako.

Rovnaké večery, rovnaké rána,
rovnaká vŕzgajúca brána,
električka s tým istým číslom
budí nás zo sna.

Takto to mám rád. 
Takto to mám rád.

Informácie a fotografie poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Autor: Patrik Marflák (text nad videom, zvyšok je z tlačovej správy)
Foto: Linda Vallová

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner, Korben Dallas