Americký hudobník Beck vystúpil v utorok v londýnskom klube The Social pre sto fanúšikov a fanúšičiek. Tých vybrali prostredníctvom súťaže zástupcovia vydavateľstva Faber & Faber, ktoré v roku 2012 uviedlo na trh muzikantovu knihu, resp. spevník Song Reader.

44-ročný rodák z Los Angeles odštartoval hodinovú šou piesňou The Golden Age z albumu Sea Change (2002). Beck hral v rámci večera na akustickú gitaru, klávesy a v závere predviedol hit Loser, počas ktorého hral na elektrickej gitare. Ľudia si mohli vypočuť aj coververzie skladieb No Expectations od The Rolling Stones, či Raspberry Beret, ktorú v 80. rokoch minulého storočia nahral Prince s už nefungujúcou kapelou The Revolution.

Spevák sa na začiatku koncertu po výzve z publika snažil zahrať aj pieseň Rowboat zo štúdiovky Stereopathetic Soulmanure (1994), no napokon sa ospravedlnil a uviedol, že skladbu už hrať zabudol. "Napísal som ju pre Johnnyho Casha. Nechal som mu ju doma, ale nikdy si ju nevyzdvihol," prezradil hudobník, ktorý namiesto Rowboat predviedol singel Lost Cause z albumu Sea Change. Ako informuje magazín New Musical Express (NME), v publiku bol medzi divákmi aj Thurston Moore, známy z už nefungujúcej kapely Sonic Youth.

Aha, našli sme dôkaz, že pred dvoma rokmi ešte Beck spomínanú skladbu Rowboat hrať vedel:


Beck, občianskym menom Bek David Campbell, sa na hudobnej scéne pohybuje od 80. rokov minulého storočia. Do povedomia sa dostal spomínaným hitom Loser, ktorý vydal v roku 1993. V tom istom roku ponúkol debutový album Golden Feelings. Americký magazín Rolling Stone zaradil jeho štúdiovky Odelay (1996) a spomínanú Sea Change medzi 500 najlepších albumov všetkých čias. Zatiaľ naposledy uviedol na trh nahrávku Morning Phase (2014), za ktorú získal začiatkom tohto roka prestížnu cenu Grammy v kategórii Album roka. 

Nedávno zverejnil prekvapivo tanečnú skladbu Dreams, ktorá sa bude nachádzať na jeho pripravovanom albume. Termín vydania ani názov však zatiaľ nie sú známe.


Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: John Shearer/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Beck