Opera Slovakia, o.z. pozýva na operný benefičný galakoncert – Operné gala 2015. Pozvanie na druhý ročník koncertu prijali speváci Štefan Kocán, Patricia Janečková, Peter Kellner a Titusz Tóbisz, účinkujúcich bude sprevádzať známa klaviristka Júlia Grejtáková. Koncert sa uskutoční pod záštitou Petra Dvorského.

Po minuloročnom úspešnom koncerte pozýva občianske združenie Opera Slovakia na svoj druhý operný benefičný galakoncert po názvom Operné gala 2015. Portál Opera Slovakia oslavuje štvrté výročie od svojho založenia a pri tejto príležitosti sa uskutoční 18. augusta o 17:00 operný galakoncert v Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku s vynikajúcim speváckym obsadením. Koncerty fotografuje známy prestížny slovenský fotograf Zdenko Hanout.

"Koncert sme zorganizovali po minuloročnom neočakávanom úspechu, ktorý nás inšpiroval vytvoriť tradíciu operného benefičného koncertu na Slovensku, a bude sa konať každoročne v auguste pri príležitosti výročia spustenia spravodajsko-publicistického portálu Opera Slovakia, vždy v Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku. Okrem toho, že koncert prinesie svetovú opernú kvalitu do regiónu pod Tatrami, kde takmer nie je príležitosť stretnúť sa s týmto umeleckým žánrom, pomôže aj benefične," uviedol Ľudovít Vongrej, šéfredaktor a hudobný producent Opera Slovakia.

Výťažok poputuje na vytvorenie Rehabilitačného centra

Sólistami večera budú Štefan Kocán, operná speváčka Patricia Janečková, Peter Kellner, sólista Opery v rakúskom Grazi a Titusz Tóbisz, sólista Opery Štátneho divadla v Košiciach. Účinkujúci vystúpia s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej. Program koncertu bude pozostávať z diel majstrov svetovej opernej literatúry.

Umelci budú opäť účinkovať bez nároku na honorár a výťažok sa tento raz venuje Stredisku Evanjelickej Diakonie Svetlo v Červenici pri Prešove, ktoré sa zaoberá opatrovateľskou službou, organizovaním letných biblických táborov za finančne prijateľných podmienok aj pre deti zo sociálne slabších rodín a inou diakonickou činnosťou. Stredisko úzko spolupracuje so školou v Červenici pre žiakov s viacnásobným postihnutím, najmä hluchoslepotou. Snahou Strediska je vybudovať vo svojom zariadení v Červenici hydroterapeutické rehabilitačné centrum.

Organizátor podujatia je občianske združenie Opera Slovakia

Opera Slovakia je na Slovensku jediný spravodajsko-publicistický operný portál občianskeho združenia Opera Slovakia monitorujúci kompletný operný život na Slovensku s presahom do zahraničia. Počas štvorročného fungovania sa stal navštevovaným a rešpektovaným médiom v odborných a laických kruhoch. Prináša ucelené operné spravodajstvo a publicistiku, zaznamenal pozoruhodnú návštevnosť a stal sa mediálnym partnerom všetkých slovenských operných divadiel, profesionálnych hudobných inštitúcií či prestížnych operných koncertov a festivalov doma aj v zahraničí. Okrem domácich čitateľov je monitorovaný aj zahraničnými čitateľmi, inštitúciami a organizáciami, ktoré sledujú kompletný operný život na Slovensku.

Produkčná činnosť Opera Slovakia, o.z. má za sebou už viacero podujatí a koncertov - dva ročníky koncertu mladých talentov pod názvom Príďte za operou (2014, 2015) v rámci celoslovenskej akcie Noc hudby, 1. Benefičný operný koncert Martina Gyimesiho a jeho hostí (2014) a 1. ročník koncertu Operné gala v Kežmarku (2014).

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ľudovít Vongrej, šéfredaktor OS.