Roztrhnuté vrece so slovenskými videoklipmi ešte stále nie je zaplátané, takže dnes pokračujeme ďalšími dvoma novinkami v jednom. Zlokot a King Shaolin síce k sebe hudbou ani filozofiou nemajú moc blízko - jedni sú taoistickí pankáči, kým druhí chcú s použitím kung fu preraziť vo svete popu - no ich novinky majú peknú spoločnú tému, ktorou je priateľstvo v rámci kapely.

Začneme od konca abecedy, správou o novinke kapely Zlokot, ktorú upravovať do štandardnejšej podoby nemá zmysel, takže vedzte, že nasledujúce (tri) odstavce netreba brať úplne vážne.

V novom singli s názvom Wu wej skupina Zlokot ukazuje svoju prívetivejšiu tvár, podobne ako tomu bolo pri ich doteraz najväčšom hite The Cure. Atmosféru porozumenia dotvára aj video, ktorého autorom je bubeník, pekár, otec a manžel Michal Lašán. Fotodenník vytvoril  výlučne zo záberov svojho mobilného telefónu, ktoré väčšinou zachytávajú spoločné cesty za koncertmi. 

"Wu wej však môže hovoriť o komkoľvek z nás. V piesni sa môžeme hľadať, vnorení do obrazov vznášajúcich sa na groovy atmosfére piesne, okorenenej aj znepokojivými motívmi. Veď aj keď život je pri správnej konštelácii lahodný, sem-tam predsa len vie byť jedovatý ako zmija," povedal bezvýznamný hudobný publicista, ktorý si nepraje byť menovaný.

"Wu wej múdro vyprodukovaná Erikom "Lososom" Horákom je o drzo sympatickom a sentimentálne bezstarostnom vzťahu basovej linky, gitár, bicích, rytmického Lyrikovho slova a sviežeho spevu Stanky Apfelovej. Tento vzťah sa pritom odohráva na pozadí temných časov nadvlády hlúpo dojemného, sterilne riedkeho, prípadne panoptikálno kolotočárskeho karpatského popu," povedal PR supermanažér skupiny Titánius Ocelkuj.


"Čínsky termín Wu wej je súčasťou taoistickej tradície a doslova znamená nezasahovanie alebo takzvané konanie nekonaním. Pri troche predstavivosti by sme ho mohli vnímať aj ako autentické fungovanie bez postranných úmyslov, takzvane na voľnobeh," dodáva kapela, ktorej singel sa čírou náhodou dostal do uší aj trom "mladým" černokňažníkom súčasného slovenského humoru. Čo si o Wu wej myslia majstri Roast Show Juraj "Šoko" Tabaček, Tomáš Hudák a Samo Trnka, si môžete pozrieť v tajnom videu.

No keďže na kapelovom Facebooku sa po zverejnení videoklipu objavila otázka ohľadne zmyslu Lyrikovho textu (Lyrik = Pavol Remiáš), napokon Losos všetko pohotovo odtajnil a ozrejmil: "Siaham po lopate a vysvetľujem po lopate: po všetkých nezhodách a takmer rozpadoch kapely zažívame dlho pekné obdobie a tento text je Palkove vyznanie lásky jednotlivým členom, v spomínanom poradí." (1. sloha - Stanka, 2. sloha - Losos, 3. sloha - Mišo Lašán)

Skladba bude súčasťou druhého albumu skupiny Zlokot s názvom Slowakische Genius. Naja(tra)ktívnejší československý label Slnko Records ho vydá 10. novembra, ani nie rok a pol po debute Slowakische Idiot. Aby si Korben Dallas nenamýšľali...

Zlokot vs. King Shaolin Zdroj: Martina Mlčúchová / Slavica

King Shaolin - hudobné kung fu z Bratislavy

Bratislavská "new-age popová" kapela King Shaolin zverejnila videoklip k chytľavej piesni Friend, v ktorej je na rozdiel od Wu wej bez akéhokoľvek zahmlievania či rozmýšľania hneď všetko jasné. "Videoklip a pieseň Friend je pre nás osobnou záležitosťou, našou ambíciou bolo predstaviť kapelu, a upriamiť pozornosť na priateľstvo ľudí, samozrejme aj naše, ktoré je najpevnejším základom fungovania kapely a našich životov," povedal spevák formácie Dominik Štofko

Autorom námetu je manažér kapely Lumír Mati, scenár a produkcia je prácou samotnej kapely. Pieseň bola nahrávaná v štúdiu Littlebeat pod producentským dohľadom Martina "Maxa" Šrámka a Andreja Hrušku. Video natáčané v Prahe je dielom mladého talentovaného režiséra z Českej republiky Lukáša Kosíka z kreatívneho štúdia Adroom. 


Kapela King Shaolin má na svojom konte zatiaľ jeden album Road To The Machiavelli Valley vydaný v roku 2012. Single z neho sa dostali do českej MTV, TV Óčko a slovenskej televízie Musiq 1. Od začiatku roka 2014 sú hudobníci oficiálnou kapelou speváčky Celeste Buckingham, zároveň však pracujú aj na svojom druhom albume, na ktorom sa objaví aj singel Friend

V kapele pôsobia spevák, gitarista a skladateľ Dominik Štofko, Norbert Neuschl (basgitara, sprievodné vokály), Michal Uličný (bicie nástroje) a Michal "Mustafa" Novák (perkusie, gitara, sprievodné vokály). Od svojho vzniku patria King Shaolin medzi koncertne najaktívnejšie domáce kapely, pričom vystúpili už aj vo viacerých krajinách mimo Slovenska a Česka. Za posledný rok stihli zahrať 93 koncertov, vrátane vystúpení v Taliansku.

Najbližšie koncerty King Shaolin:

3. 10. - Bratislava, Stará tržnica
5. 10. - Praha, Bohnice
7. 11. - Košice, Výmenníky
8. 11. - Košice, Pub u kohúta
1. 12. - Praha, Vagon Music Club

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Alexander Čerevka zo Slnko Records za Zlokot a Lumír Mati z agentúry Slavica za King Shaolin.

Súvisiaci interpreti: King Shaolin, Zlokot