Spevák a multiinštrumentalista Peter Bažík sa v roku 2014 stal víťazom historicky prvého Česko Slovenského X Factoru, no jeho prvé kroky v šoubiznise budú už navždy spojené s inou speváckou súťažou. V druhej sérii Slovensko hľadá SuperStar totiž postúpil do finále a s týmto obdobím má dodnes spojené nielen veselé ale aj smutné spomienky.

Aktuálne sa k obdobiu pred desiatimi rokmi vracia prostredníctvom piesne, ktorá v jeho srdci zanechala veľmi silnú stopu. Reč je o skladbe Dotkni sa, ktorá vznikla v roku 2006, krátko po Petrovom účinkovaní v SuperStar. "Bola to moja prvá pieseň, pri jej písaní som sa však nevyhol problémom s textom. Napísal som refrén, no myšlienky mi nešli ďalej pretaviť do veršov," spomína Peter Bažík. Napokon mu s jej dokončením pomohol textár a básnik Antonín Drška. A prečo sa k nej vracia práve teraz? Dôvodom je nielen jej okrúhle výročie, ale aj spomienka na zosnulého kamaráta.

"Táto skladba pre mňa znamená oveľa viac, než len to, že bola prvá. Musím priznať, že som v tom čase úpenlivo hľadal pravú lásku. Svoje pocity som vložil do piesne a spieval o tom, ako mi ONA neustále uniká. Táto skladba ma spojila s mnohými ďalšími hudobníkmi a pootvorila mi dvere do sveta viacerých hudobných žánrov. Netrvalo dlho a prišiel moment, kedy ma zoznámila aj s jedným úžasným človekom - Branislavom Ondríkom. Práve on mi pomohol dať dokopy zostavu mojej prvej kapely, vďaka tomu pesničku nahrať v štúdiu a o dva roky neskôr k nej natočiť videoklip. Braňo zohral v mojom živote dôležitú úlohu, bol mi vzorom i dobrým priateľom zároveň," spomína s odstupom času na významné okamihy svojich speváckych začiatkov.

Tak ako Peter, aj Braňo skúšal šťastie v rovnakej speváckej súťaži, no zákerná choroba mu pokračovanie v dobre našliapnutej kariére neumožnila. "Zistili mu rakovinu hrtana, ktorej nakoniec podľahol. Braňo bol skvelý gitarista, vedel hrať aj na bicích, basgitare, spievať, cítil som česť s ním pracovať a mať možnosť učiť sa od neho," prezrádza s nostalgiou obľúbený spevák. Desať rokov svojej prvej pesničky sa rozhodol osláviť nielen spomienkou na bolestivé, i keď krásne časy, ale tiež ju zaradil ako bonus na reedíciu svojho debutového albumu Kto som Volume I (2015), ktorú vydal tento rok v apríli.


Najbližšie vystúpenia Petra Bažíka:

26. 11. - FrontFest - Žilina, Eventhouse 
10. 12. - Deti v pohybe - Prievidza, Niké City Aréna 
14. 12. - Vianočná Janais a hostia  - Bratislava, Kostol Klarisky
17. 12. - Hodina deťom - Bratislava

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla manažérka Petra Bažíka Michelle Kristová. Článok bol upravený redakciou.