Kapela Čisté Tvary, ktorá vydala jeden z najlepších domácich albumov roka 2015, prichádza s ďalším netradičným videoklipom. Skupina známa tým, že jej klipy sú malými umeleckým dielami, v prípade vizuálu k atmosférickej skladbe Oblohy Iných Časov zalovila v žánri sci-fi rozprávok.

"Singel Oblohy Iných Časov je jednou z prvých skladieb, ktoré sme napísali na nový album Zem Nás Chce Čistých. Hrali sme ho už na jesennom turné v roku 2013. Iba text som potom mierne pozmenil a trochu sme sa v štúdiu pohrali s aranžmánom piesne, inak skladba zostala takmer rovnaká. Myslím, že dominantným pocitom z nej je stav beztiaže a istého nadhľadu. Nejaký podobný pocit, aký zrejme musí mať astronaut pozerajúci sa na Zem z vesmíru. To bolo aj východiskom pri videoklipe," vysvetľuje frontman kapely Čisté Tvary Juraj Péč. 

Autorom námetu, scenáristom aj režisérom v jednej osobe je Marián Vredík, ktorý má na svedomí aj originálne minuloročné vizuály Dýchať Síru, Plankton a Z Minulých Tiel, pričom prvý menovaný zaujal aj na zahraničných prehliadkach animovaných filmov. Druhá polovica nového klipu použitím objektov a postavičiek v prostredí reálnej prírody pripomína originálnu detskú komiksovú knižku Skutečný příběh Cílka a Lídy od českého výtvarníka Františka Skálu, režisér však hovorí o iných inšpiráciách.

"Inšpiračných motívov ku klipu Oblohy Iných Časov by sa našlo viac. Od Trnkovej Kybernetickej babičky až po seriál Pa a Pi. Celkovo je ale žáner sci-fi neskutočne podnetný. Je to súčasná podoba mytológie. V minulosti si ľudia vysvetľovali záblesky na nebi ako anjelov, dnes v nich vidia UFO," vysvetľuje Marián Vredík.


Singel Oblohy Iných Časov vyšiel na spomínanom treťom albume Čistých Tvarov, ktorý sa objavil vo viacerých rebríčkoch a zoznamoch toho najlepšieho, čo sa v roku 2015 na slovenskej a českej scéne urodilo. Album obsahuje jedenásť skladieb a čerstvá novinka je v poradí už siedmym videoklipom.

Nahrávku Zem Nás Chce Čistých, rovnako ako prvé dva albumy Meskalin (2005) a Rita von Anarchia (2008), produkoval uznávaný slovenský producent Oskar Rózsa, ktorý je od návratu skupiny na scénu jej regulárnym členom. O mix a mastering sa postaral americký zvukový inžinier a producent Scott Hull, ktorý má na konte spolupráce s takými menami svetovej scény ako Sting, Bob Dylan, Lou Reed či Herbie Hancock. "Scott Hull album mastroval aj exkluzívne pre vinyl. Ten je vyrobený pomerne komplikovanou metódou, ktorá je v súčasnosti už vcelku zriedkavá, ale zaručuje absolútne najkvalitnejší zvukový záznam, k akému sa dá dopracovať," hovorí bubeník Matej Pliešovský.

Po úspešnom roku 2015, kedy Čisté Tvary vydali svoj prvý album po siedmich rokoch album a potešili fanúšikov koncertným turné, chystajú už teraz mnoho ďalších noviniek. Najviac sa muzikanti Juraj Péč, Oskar Rózsa, Matej Pliešovský, Ondrej Gregor a Adam Mičinec tešia na jarnú časť turné, počas ktorej plánujú navštíviť mestá, do ktorých sa minulý rok nedostali. Zoznam koncertov kapela zverejní už čoskoro.

Informácie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa o kapele a jej novinkách dozviete na oficiálnych stránkach www.cistetvary.sk a www.facebook.com/CistetvarySk.

Foto: Marián Vredík

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary