"Kde je tá revolúcia, no tak ľudia, sklamali ste ma," spieva Dave Gahan v refréne temnej, politicky ladenej a hudobne podmanivej skladby Where's the Revolution. Ide o prvú ochutnávku zo štrnásteho albumu Spirit, ktorý kultová britská kapela príde v máji predstaviť aj do Bratislavy.

Keď sa svet vyvíja nesprávnym alebo prinajlepšom diskutabilným smerom (terorizmus, nárast extrémizmu, Trump, Brexit...), umelci sa nemôžu tváriť, že sa ich to netýka a robiť pesničky, ktoré politiku ignorujú. Teda môžu, ale je úplne prirodzené, že sú aj takí, ktorí majú v turbulentných časoch potrebu vyjadriť sa prostredníctvom svojej tvorby aj k takýmto témam. Začalo to už minulý rok, keď najmä v Amerike vyšlo množstvo skladieb reagujúcich na kontroverzného nového prezidenta.

Tento rok toho bude určite ešte viac a Depeche Mode prvým singlom z očakávaného albumu nasadzujú latku vysoko. Napokon, s politicky ladenými textami majú bohaté skúsenosti, stačí sa pozrieť na ich tvorbu z 80-tych rokov a piesne ako People Are People, The Sun and The Rainfall, New Dress, Everything Counts, Get The Balance Right alebo John The Revelator.

Zároveň s novou pesničkou, ktorá vyšla dnes krátko po polnoci, vydal magazín Rolling Stone veľký článok, v ktorom sa priamo od frontmana skupiny Davida Gahana môžete dozvedieť o albume Spirit viac. Aj vďaka jeho vyjadreniam v rozhovore je už teraz jasné, že to nebude len ďalšia položka v diskografii, ale nahrávka, ktorou členovia kapely vyjadrujú svoje názory na súčasné dianie.

Depeche Mode, 2017 Zdroj: Anton Corbijn

Vlak prichádza, tak nasadni

"Žijeme v čase skutočnej zmeny. Ako starnem, veci, ktoré sa dejú vo svete, sa ma dotýkajú čoraz viac. Myslím na svoje deti a na to, v akom svete vyrastajú. Moju dcéru Rosie hlboko zasiahli minuloročné voľby, len vzlykala a ja som nemal slov," priznal Dave Gahan v úvode rozhovoru pre Rolling Stone. Rovnako ako Martin Gore, aj on so svojou rodinou žije v USA. Keď sa minulý rok stretli, aby začali pracovať na novom albume, prirodzene spolu diskutovali aj o horúcich aktuálnych témach a zhodli sa na tom, že nosnou témou albumu by mali byť otázky ako "kam sa vytratila duša?" a "kde je duch našej ľudskosti?" (duša/duch= Spirit).

Prvý singel má však od spirituálnych úvah ďaleko. Je až prekvapujúco priamou kritikou tých, ktorí vládnu, a zároveň aj tých, ktorí sa nechajú viesť k zlým rozhodnutiam. "Držali vás dole, tlačili si vás dookola, klamali vám, kŕmili vás pravdami. Kto robí vaše rozhodnutia? Vy alebo vaše náboženstvo, vaša vláda, vaše krajiny, vaši patriotickí blázni..." Už prvá sloha z pera Martina Gorea naznačuje, čo všetko podľa Depeche Mode vedie svet do negatívnej špirály. "Šťali na vás, príliš dlho, vaše práva porušené, vaše názory odmietané. Manipulujú a hrozia, s terorom ako zbraňou, strašia vás, až kým ste oblbnutí, postupne vás oslabia, až kým nebudete na ich strane," pokračuje po prvom refréne text, ktorým kapela vyjadruje pocit beznádeje zo súčasného vývoja. Ako Gahan povedal pre Rolling Stone, zúfalo potrebujeme revolúciu v znamení lásky a mieru, o ktorej vo svojich piesňach spieval už John Lennon.

Čo sa týka samotnej hudby, názov skladby je úplne výstižný, keďže ani v tomto smere sa žiadna revolúcia nekoná. Novinka atmosférou a zvukom bez prekvapení nadväzuje na doterajšiu tvorbu skupiny. Niektorí fanúšikovia ju dokonca označili za "zostatok" z nahrávania predchádzajúceho albumu Delta Machine (2013). To sú až príliš silné slová, no faktom je, že Depeche Mode zostávajú vo svojej komfortnej zóne s kombinácou osvedčených elektronických zvukov a syntetizátorov, ktorých chladný zvuk občas rozohreje gitara či konvenčne znejúce klávesy. Tie znejú v pekne vygradovanej medzihre, kde Gahan a Gore opakujú slová "vlak prichádza, tak nasadni" v harmónii s naliehavou otázkou z názvu skladby. A je to jej najsilnejšia časť.


Bowie ich inšpiroval vždy, Gahan mu to nestihol povedať

Dave Gahan pre Rolling Stone rozprával aj o tom, že veľkou inšpiráciou pre kapelu je a vždy bol David Bowie, ktorého smrť členov Depeche Mode veľmi zasiahla. "Keď Bowie zomrel, nevedeli sme to spracovať. Poznali sme sa aj osobne, bola to obrovská strata," povedal spevák, ktorý sa s ikonickým umelcom stretával vďaka Rosie. Chodila totiž do tej istej školy ako Bowieho dcéra, takže speváci pri školských stretnutiach zvykli diskutovať o úplne bežných rodičovských témach.

Ako prezradil, bolo to veľmi rozdielne od toho Bowieho, s ktorým vyrastal ako jeho veľký obdivovateľ. "Našiel som v ňom niekoho, komu som mohol rozumieť a cítiť sa ako súčasť jeho sveta, keď som sa cítil odcudzený," zaspomínal si Gahan na obdobie svojho dospievania, pri ktorom ho sprevádzali Bowieho albumy ako Diamond Dogs (1974) a Ziggy Stardust (1972). Smrť slávneho hudobníka a priateľa ho doviedla k slzám. "Veľmi sa ma to dotklo, cítil som obrovskú prázdnotu. Jedna z vecí, ktoré ma na tom najviac mrzeli, bolo, že som mu nikdy pri našich stretnutiach nepovedal, 'vieš, David, občas sa tu takto vidíme, ale nikdy som ti nepovedal, ako veľa pre mňa znamenala a stále znamená tvoja hudba'." 

Depeche Mode si legendárneho speváka uctili na nedávnom špeciálnom vystúpení v New Yorku, ktorého záznam zverejnia čoskoro. Na tajnom koncerte bez divákov zahrala skupina niekoľko skladieb z albumu Spirit, ale aj coververziu Bowieho slávnej skladby Heroes. Na to, či bude jeho vplyv v niektorej z piesní na novej nahrávke počuť viac, si ešte budeme musieť počkať. Rolling Stone v tomto smere vypichol skladbu s názvom Cover Me, ktorej príbeh Gahan opísal slovami: "Je o človeku, ktorý odcestuje na inú planétu, ale na svoje veľké sklamanie zistí, že je úplne rovnaká ako Zem. Je to iná planéta, ale rovnaká. Nie je možné ujsť pred sebou samým. Ak človek chce, aby sa veci zmenili, musí tú zmenu vykonať sám."

Dave Gahan, Depeche Mode v Bratislave, 6.2.2014 Zdroj: Marko Erd

Piatykrát na Slovensku

Album Spirit, ktorý sa dostane na trh 17. marca, kapela prvýkrát nahrávala s Jamesom Fordom z formácie Simian Mobile Disco, ktorý ako producent spolupracoval aj s kapelami Foals, Florence & The Machine či Arctic Monkeys. Niektoré zahraničné médiá už novinku mali možnosť počuť, okrem Rolling Stone o ňom písal aj Q Magazine, ktorý ho označil za "najživšiu nahrávku kapely za posledné roky".

Depeche Mode ako vždy podporia vydanie albumu rozsiahlym svetovým turné. Prvú časť Global Spirit Tour uvidí viac ako 1,5 milióna fanúšikov na 34 koncertoch v 21 krajinách naprieč celou Európou. Kapela ani tentokrát nevynechá Slovensko, predstaví sa 20. mája na futbalovom štadióne Pasienky v Bratislave, kde mohli fanúšikovia túto legendu zažiť už trikrát. Po skončení európskej časti turné sa Depeche Mode v lete presunú do Severnej a Južnej Ameriky, kde bude turné pokračovať.

Fanúšikovia sa na nový album aj na koncert, ktorý u nás prvýkrát organizuje agentúra Vivien, môžu naladiť na prvej oficiálnej warm up party. Uskutoční sa už zajtra (4.2.) v bratislavskom Nu Spirit Clube, kde počas večera samozrejme zaznie novinka Where's The Revolution, všetky najväčšie hity a radové skladby z albumov, ale aj rôzne rarity a hudba spriaznených kapiel.

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Rollingstone.com, Sony Music)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk (titulná fotografia), Anton Corbijn (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode