Jedna z najväčších britských kapiel posledných dvoch desaťročí minulý týždeň prekvapila fanúšikov piesňou Midnight, ktorá bola zverejnená bez ohlásenia a ukázala nové hudobné smerovanie. Po pár dňoch rovnako nečakane prišli aj všetky detaily o šiestom albume spolu s prvým oficiálnym singlom - piesňou Magic.

Skupina Coldplay minulý rok v tichosti nahrala nový album, z ktorého ponúkla v priebehu necelého týždňa hneď dve ochutnávky. Pieseň Midnight ukázala nečakaný posun smerom k ambientnej elektronike pod taktovkou Jona Hopkinsa, bolo však jasné, že nejde o oficiálny singel.

Tým je pieseň Magic, ktorá sa na oficiálnej Youtube stránke kapely objavila v nedeľu. Znie ako popovejšia odpoveď na posledné dva albumy skupiny Radiohead, v niektorých momentoch zase pripomína staré nahrávky U2, čo však u Coldplay nie je žiadna novinka. Kritikov vokóderom upraveného hlasu Chrisa Martina v Midnight však určite poteší, že v oficiálnom pilotnom singli sa kapela podobným experimentom vyhla.


Zvuk samotného albumu bude zrejme niekde medzi oboma doposiaľ zverejnenými skladbami. V každom prípade bude zaujímavé sledovať, ako po albumoch Viva la Vida or Death and All His Friends (2008) a Mylo Xyloto (2011) zareagujú na súčasnú, omnoho minimalistickejšiu tvorbu fanúšikovia a hudobný trh.

Singel Magic si fanúšikovia môžu stiahnuť zdarma pri predobjednávke albumu na iTunes. Šiesta štúdiovka Coldplay dostala názov Ghost Stories a vyjde 19. mája na značke Parlophone Records. Minimalistický je okrem hudby aj počet skladieb - vo včera zverejnenom oficiálnom trackliste je ich iba deväť - a tiež vizuály. Obal albumu tvorí nočná obloha s oceánom a krídlami zloženými z rôznych obrázkov, kým singel Magic má v centre jednoduchého ale krásneho dvojfarebného artworku podobným štýlom znázornenú holubicu.

Tracklist albumu Coldplay - Ghost Stories:

1. Always In My Head
2. Magic
3. Ink
4. True Love
5. Midnight
6. Another’s Arms
7. Oceans
8. A Sky Full Of Stars
9. O

Coldplay - obal albumu Ghost Stories Zdroj: artwork - Míla Fürstová
Text: Hudba.sk (zdroj: Parlophone)
Foto: Parlophone

Súvisiaci interpreti: Coldplay