Politicky uvedomelí hudobní fanúšikovia si dnes pripomínajú 20 rokov od úmrtia legendárneho českého pesničkára a hlavného predstaviteľa protikomunistickej tvorby v bývalom Československu - Karla Kryla. Hudobník zomrel 3. marca 1994 v nemeckom Mníchove vo veku nedožitej päťdesiatky.

Jeho pesničky s poetickými a melancholickými textami, ktoré si písal sám, či básne a aforizmy dvíhali ľudí zo stoličiek. Krylovi bolo jedno, či hrá pre celú sálu alebo len pre jedného človeka - hral, spieval a recitoval svoje básne s rovnakým zanietením. Je autorom 170 piesní, desiatich básnických zbierok a viacerých výtvarných prác.

Väčšinu svojho života sa aktívne vyjadroval k spoločenskému dianiu vo vtedajšom Československu. Ako umelec sa nebál postaviť zoči-voči socialistickým štátnym kultúrnym záujmom v období pred rokom 1968. V septembri 1969 emigroval a usadil sa v Nemeckej spolkovej republike (NSR). Naďalej však sledoval dianie v komunistickom bloku a prostredníctvom svojej tvorby ostro kritizoval politický režim. Jeho protestsongy sú aktuálne dodnes, o to viac, že súčasné dianie na Kryme pripomína sovietsku inváziu z roku 1968.

Pieseň Bratříčku, zavírej vrátka dnes na počesť Karla Kryla venujeme Putinovi.


Nový album aj spomienkový koncert

Karel Kryl by tento rok oslávil 70. narodeniny. Pri tejto príležitosti sa na trhu už 21. marca objaví nový, ktorý bude obsahovať nikdy nezverejnenú nahrávku koncertu z Mníchova (1982). Dvoj-CD vyjde pod názvom Solidarita, keďže uvedeným vystúpením Kryl podporil rovnomenné poľské hnutie. Album bude dohromady obsahovať 22 piesní, ktoré sa na ňom objavia v českej, poľskej i nemeckej jazykovej mutácii. Fanúšikovia sa okrem toho môžu tešiť aj na viacero koncertných fotografií a iných archívnych dokumentov.

Na počesť legendárneho pesničkára sa 8. apríla vo Veľkej sále pražskej Lucerny uskutoční aj koncert, kde sa okrem iných predstavia mená ako Tomáš Klus, Aneta Langerová, Markéta Irglová, Michal Hrůza, Xindl X či Divokej Bill. Súčasťou večera bude aj krst spomínaného albumu v podaní hlásateľa a kolegu Karla Kryla zo Slobodnej Európy - Pavla Pecháčka.

Nadčasová tvorba ako symbol revolúcie

Karel Kryl sa narodil 12. apríla 1944 v českom Kroměříži. Vyrastal v rodine kníhtlačiara bibliofílií medzi literatúrou a krásnymi knihami. Keď mal päť rokov, komunisti znárodnili otcovu kníhtlačiareň a otca mu odsúdili na nútené práce. Vyštudoval výtvarný smer na Strednej priemyselnej škole keramickej v českej Bechyni.

Jeho prvé piesne hrané v rozhlase nemali väčší ohlas. Situácia sa zmenila v roku 1968 po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, keď sa jeho pesničky stali aktuálnymi. Najprv napísal pieseň Bratři a potom slávnu Bratříčku, zavírej vrátka. Patrila medzi piesne z jeho prvej platne, vydanej v Prahe v marci 1969. Za pár týždňov sa z nej predalo viac ako 50 000 kusov, nakoniec ju cenzúra zakázala. Kryl emigroval a usadil sa v Mníchove, kde spolupracoval s rozhlasovou stanicou Rádia Slobodná Európa, kde v rokoch 1975-1989 moderoval vlastný program s názvom Krylogie a vydával knihy. Vlastným nákladom vydal platňu Rakovina (1969, nemecké vydavateľstvo Primaphon) a ešte ďalších deväť albumov vrátane titulu Maškary. V Mníchove študoval na univerzite dejiny umenia a žurnalistiku.

Po roku 1973 absolvoval niekoľko turné v Kanade, kde si získal obrovské sympatie. Krátky čas žil aj v USA a koncertoval tiež v Austrálii. V roku 1989 sa vrátil späť do Československa. Vystúpil na takmer 30 koncertoch, vždy vypredaných, na ktorých poslucháči väčšinou spievali s ním. Vystúpil na demonštrácii na Václavskom námestí v Prahe. Stal sa symbolom revolúcie v roku 1989. Nepáčilo sa mu však ponovembrové dianie v Československu, sklamaný sa vrátil do Nemecka, kde 3. marca 1994 vo veku nedožitých 50 rokov zomrel na infarkt.

Legendou sa stal opäť až po smrti. Na jeho pohrebe sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí a dostal niekoľko ocenení in memoriam. V októbri 1994 to bola strieborná medaila rektora Karlovej univerzity v Prahe (ČR), v marci 1995 ho uviedli do Siene slávy, v októbri 1995 mu český prezident Václav Havel udelil Medailu za zásluhy II. stupňa a od Nadácie Charty 77 dostal Cenu Františka Kriegla. V júni 1995 mu odhalili v Novom Jičíne pamätnú tabuľu a v apríli 1996 bustu.


Zdroj: TASR, Supraphon
Foto: Karelkryl.cz - Bob Pacholík

Súvisiaci interpreti: Karel Kryl