Album Skeleton Tree bol právom skloňovaný v koncoročných anketách každého relevantného hudobného média. Asi málokto si však vedel predstaviť skladby, zachytávajúce drásavo čerstvú spúšť, ktorú v živote austrálskej hudobnej ikony zanechala smrť násťročného syna, zahrané na koncertoch.

Najmä, keď jediným verejným vyjadrením hudobníka bol vynikajúci film One More Time With Feeling. Dva roky po tragickej strate sa však Nick Cave so spoluhráčmi vracajú na pódiá. Prvé koncerty odohrali v januári v rodnej Austrálii, chystajú sa aj do USA a Kanady a na jeseň do Európy, vrátane Prahy a Viedne. Čo môžeme čakať?

Oslepený náhlym svetlom

Album Skeleton Tree a sprievodný film zachytávajú hudobníkov zápas o (metaforický) kyslík v momente, kedy bolesť vyráža dych. Hoci materiál vznikal ešte pred tragickou udalosťou, počas dokončovania nasiakol bolesťou, ktorá otriasla Caveovými základmi. Vzniklo tak nesmierne silné, autentické a osobné dielo.

Či a ako bude prenesené do živej koncertnej podoby boli celkom oprávnené otázky, návraty do takejto temnoty nie sú isto ani pre kráľa morbídnych balád príjemné. Bude intenzívny album fungovať v setliste rozriedenom inými skladbami alebo naopak, vydrží kapela/publikum jeho koncetrovanú ťažobu? Je dovolené mať z koncertu radosť?

"Boli sme vo zváštnej pozícii. Nehrali sme naozaj dlho a teraz sa cítim, akoby som po dlhej dobe vychádzal von, žmúrim oslepený náhlym svetlom," priznal určitú neistotu hudobník na vôbec prvom koncerte s materiálom Skeleton Tree v Sydney. Neistota však nie je na mieste, ako potvrdilo celé austrálske turné a nadšené reakcie tamojších médií:

"Musel by sa stať zázrak, aby toto prekonala ktorákoľvek iná kapela" - AMNplify 

"Show Nicka Cavea & The Bad Seeds je udalosť, nielen koncert" - Daily Review

"Jedna z najlepších koncertných skupín na svete"The AU Review

"Veľkolepé je slabé slovo" - Moshcam 

Zo všetkých emócií najviac prevažuje láska

Podobné boli aj reakcie na doposiaľ jediný koncert formácie Nick Cave & The Bad Seeds na Slovensku - v roku 2013 sa zaradil medzi najpamätnejšie momenty v histórii festivalu Pohoda. Bývalá fotografka Hudba.sk Magdaléna Vinterová, v súčasnosti žijúca v Austrálii, zažila jeho koncert v Trenčíne a aj počas nedávno skončeného austrálskeho turné. "Vtedy Cave vyvolával úplne iné emócie ako teraz. Myslela som si, že to bude smutné, ale zo všetkých emócií najviac prevažuje láska. Taká tá skutočná a čistá," napísala o januárovom vystúpení v Sydney.


Austrálski hudobní kritici, a napokon aj samotné videá z koncertov, potvrdzujú, že Cave zvláda aj bolestivo osobný materiál s rovnakým šarmom, ako sme zvyknutí pri jeho staršej tvorbe. Na aktuálnom turné sú skladby z nového albumu starostlivo premiešané so staršími kusmi (Tupelo, Stagger Lee, Into My Arms...) a piesňami z predchádzajúceho albumu Push the Sky Away.

V austrálskej časti šnúry odzneli všetky skladby z albumu Skeleton Tree, okrem Rings of Saturn, čo je paradox, pretože ide o pieseň asi najmenej poznačenú Caveovou stratou. Spevák, podporený svojou spoľahlivou sedemčlennou kapelou na čele s geniálnym Warrenom Ellisom, opäť hypnotizuje celé arény, prekračuje pódiové zábrany a chŕli na divákov svoje slová i charizmu. Vtipkuje a dokonca svojim krajanom zahral aj niekoľko piesní na želanie. 

O koncertovaní s novým materiálom sa Nick Cave nedávno vyjadril v prvom rozhovore k novému albumu: "To, o čo nám pri koncertoch ide, je krok vpred a určitá výzva, ktorú pre nás predstavujú. Hrať Skeleton Tree naživo... Nuž, to je čosi celkom iné. Musíme znova definovať náš bežný prístup. Ale myslím, že cieľ je rovnaký ako vždy - odpáliť ľuďom dekel." To znie ako nanajvýš lákavý prísľub pre koncerty v našom okolí.

Ten pražský sa uskutoční 26. októbra v O2 aréne (viac info nájdete na webe usporiadateľskej agentúry 10:15 Entertainment), vo Viedni sa kapela predstaví 1. novembra v Stadthalle.


Setlist koncertu počas austrálskeho turné:

1. Anthrocene
2. Jesus Alone
3. Magneto
4. Higgs Boson Blues
5. From Her to Eternity
6. Tupelo
7. Jubilee Street
8. The Ship Song
9. Into My Arms
10. Girl in Amber
11. I Need You
12. Red Right Hand
13. The Mercy Seat
14. Distant Sky
15. Skeleton Tree

Prídavky:
16. The Weeping Song
17. Stagger Lee
18. Push the Sky Away

Autorka: Michaela Kučová
Foto: Nickcave.com

Súvisiaci interpreti: Nick Cave & Bad Seeds