Festival Pohoda v posledných rokoch posilňuje svoje medzinárodné renomé, o čom svedčí aj trojnásobné zaradenie festivalu do užších nominácií Festival Awards Europe a minulý rok premiérovo aj nominácia na UK Festival Awards. Tieto prestížne ocenenia sú silnou referenciou medzi profesionálmi, no bežní fanúšikovia v zahraničí im veľkú pozornosť nevenujú.

Oveľa viac zaváži, keď sa festivalu podarí zabookovať aktuálnu a výnimočne žiadanú kapelu. Pohoda tento rok takéto medzinárodne atraktívne meno má. Paradoxne však potvrdenie skupiny Atoms For Peace na čele s Thomom Yorkeom z Radiohead ako jedného z headlinerov festivalu vyvolalo na Slovensku relatívne vlažné reakcie. Svedčí o tom nielen čítanosť našej správy, na ktorú si v deň zverejnenia kliklo sotva 2.000 ľudí, ale aj relatívne nízke čísla v ďalších veľkých médiách - napr. na stránke Hospodárskych novín si informáciu s titulkom "Pohoda potvrdila najväčšie meno svojej histórie" dodnes prečítalo menej ako 3.000 ľudí a na stránke denníka SME, ktorého čitatelia majú k Pohode zrejme najbližšie, približne 7.300 ľudí. Ako uvádza Oliver Rehák zo SME, zaznamenali pomerne veľký počet kliknutí na "Facebook like" pod článkom (aktuálne 845), no vo všeobecnosti sa dá povedať, že Atoms For Peace rozhodne nevyvolali na Slovensku také výrazné ohlasy ako v minulosti potvrdenie Lou Reeda, Portishead či Mobyho.

Michal Kaščák na utorkovej tlačovej konferencii naznačil, že mnohým ľuďom názov kapely stále veľa nehovorí, hoci v nej pôsobia okrem Yorkea aj také mená ako basgitarista Flea z Red Hot Chili Peppers, producent Radiohead Nigel Godrich a ďalší špičkoví hudobníci, ktorí spolupracovali s hviezdami ako R.E.M., Beck alebo David Byrne. Nie nadarmo nesie AFP nálepku superkapela. Pozitívne pre Pohodu je, že aj keď výber absolútne aktuálneho a festivalmi po celom svete mimoriadne žiadaného headlinera širšie domáce publikum zatiaľ až tak neoceňuje (nevadí, spoznať fantastickú kapelu na koncerte tiež nie je zlé), potenciálu prilákať na festival viac návštevníkov zo zahraničia to rozhodne pomohlo.

Trojkoncert v Londýne je už vypredaný. Príde viac Britov?

Môže sa tak ešte viac zvýrazniť trend posledných rokov. "Každoročne počet zahraničných účastníkov stúpa, odhadujeme, že ich je okolo 20 percent," hovorí PR manažér festivalu Mário Gešvantner. Veľkým lákadlom pre fanúšikov Atoms For Peace z okolitých krajín je fakt, že svoj prvý koncert v rámci V4 odohrajú práve na Slovensku, druhý, a pre túto sezónu posledný, sa uskutoční v Poľsku na festivale Malta Festival Poznaň. Ak chcú teda českí, maďarskí či rakúski fanúšikovia vidieť jednu z najžiadanejších kapiel súčasnosti, najviac sa im oplatí prísť práve na Pohodu, ktorá je bližšie a navyše je aj lacnejšia ako festivaly a koncerty vo Francúzsku, Holandsku, Belgicku, Srbsku (Exit), Nemecku (Melt!), Taliansku, či Anglicku, kde kapela letné európske turné zakončí troma koncertami v londýnskom Roundhouse (24.-26.7.). Tie sú však už beznádejne vypredaná, a tak sa dá očakávať, že mnohí Briti za AFP vycestujú na európske festivaly, vrátane Pohody.

Tá totiž mala po potvrdení superkapely veľmi slušné promo v zahraničných médiách a už teraz je isté, že na Pohode bude viac cudzokrajných novinárov ako v minulosti. "Zverejnenie koncertu AFP bolo udalosťou, ktorú zachytili viaceré prestížne hudobné médiá, napríklad Pitchfork. Ozvali sa nám mnohí zahraniční novinári, ktorí prejavili záujem o akreditácie, svoje služby nám začali ponúkať firmy z rôznych oblastí," uviedol Gešvantner pre Hudba.sk. Pohoda tento rok na propagáciu festivalu v zahraničí využila aj spoluprácu so súkromnou cestovnou kanceláriou pričom sa zamerala na propagáciu vstupeniek pre študentov a učiteľov v Česku, Rakúsku, Poľsku, Švajčiarsku, Nemecku, Slovinsku, Chorvátsku a na Ukrajine. Ako dodal, Pohoda pravidelne komunikuje so svetovými médiami: "Tlačové správy posielame asi na stovku adries po celom svete, teda okrem Slovenska a Česka."

Práve žiadanosť skupiny Atoms For Peace medzi britskými fanúšikmi sa môže Pohode vyplatiť, keďže na ostrovoch rozbehla ďalšiu aktivitu na získanie návštevníkov zo zahraničia. "Tento rok sme začali predávať vstupenky vo Veľkej Británii v dvoch spoločnostiach špecializujúcich sa na festivalovú turistiku," vysvetlil Gešvantner. Či sa prognózy o väčšom počte zahraničných návštevníkov na Pohode naplnia, však bude definitívne jasné neskôr. Zatiaľ je predaných viac ako polovica vstupeniek na festival, no organizátori od hlavného predajcu nemajú potrebné štatistiky. Všetko, vrátane spomenutých aktivít Pohody, však nasvedčuje tomu, že na koncerte Atoms For Peace sa zíde národnostne pestrejšia zmes fanúšikov ako pri headlineroch predchádzajúcich ročníkov.

Mimochodom, Atoms For Peace tento týždeň, len dva mesiace po vydaní debutového albumu Amok (recenzia), zverejnili novú skladbu Magic Beanz. No nie je úžasné, že takáto podivuhodná hudba z budúcnosti bude znieť v "headline čase" na slovenskom festivale?


Štvrtok sa stáva plnohodnotným festivalovým dňom

Hudobný program Pohody 2013, ktorá sa bude konať 11. až 13. júla na trenčianskom letisku, je po tomto týždni bohatší o ďalších trinásť mien. Organizátori ich odhalili na spomínanej tlačovej konferencii. Štyrmi novými účinkujúcimi zo zahraničia sú extravagantná kanadská hudobníčka Peaches, brooklynský dancehallový producent Dre Skull, ktorý spolupracuje napríklad so Snoop Doggom na jeho novej tvorbe pod reggae pseudonymom Snoop Lion, medzinárodná úderka N.O.H.A., ktorú slovenským fanúšikom netreba zvlášť predstavovať, a kanadská "balkánska" dychovka Lemon Bucket Orchestra. Trinástku nových mien dopĺňajú aj zástupcovia slovenskej elektronickej scény B-Complex, Stroon, Ink Midget, Ear Drum Kru, Fallgrapp, Emonoizboyz, či excentrický Panáčik. Ďalší z elektronických producentov – Isobutane, ktorý pôsobí aj v postrockovej skupine The Ills, tentoraz vystúpi zo svojím ďalším projektom, shoegazeovým Pale Clouded White.

Novinkou je, že sa festival začne skôr ako v minulých rokoch. Brány 17. ročníka podujatia sa v úvodný deň otvoria už okolo poludnia, minimálne o jednu alebo dve hodiny skôr ako tomu bolo vlani či predvlani. Ako potvrdil na tlačovej konferencii pre agentúru SITA Michal Kaščák, porovnaní s vlaňajškom bude vo štvrtok otvorených viac pódií a program na hlavnom pódiu odštartuje už o 18:00. O prvé vystúpenie sa na ňom sa postará Gyorský filharmonický orchester pod dirigentskou taktovkou slovenského skladateľa Petra Breinera. Na festivale predstavia v svetovej premiére projekt Slovenské tance. Už vo štvrtok sa návštevníci podujatia dočkajú aj americkej kapely The Smashing Pumpkins a britskej skupiny Kaiser Chiefs. Ľudia sa v úvodný deň budú môcť tešiť aj na projekt Major Lazer, Dipla, Pražský výběr, The Bots alebo Polemic. "Štvrtok sa nám pomaly, ale isto, stáva plnohodnotným dňom," uviedol Kaščák.

Na sedemnásty ročník je zatiaľ potvrdených týchto 92 hudobných účinkujúcich:
(pôvodne 93, no duo Radiomatic podľa včerajšej správy na Pohode nevystúpi)

Atoms for Peace, Nick Cave & the Bad Seeds, The Smashing Pumpkins, Amon Tobin – Two Fingers DJ set, Kaiser Chiefs, Justice DJ set, Bloc Party, Kate Nash, Major Lazer, Orquesta Buena Vista Social Club, Tony Allen, Bonobo, Peaches, SBTRKT DJ set, Diplo, Beak>, Erol Alkan, Django Django, Peter Breiner a Gyorský filharmonický orchester, Dre Skull, Ondatrópica, O. Children, Quantic, Anthony Joseph & The Spasm Band, Karin Park, Sam Lee & Friends, Owiny Sigoma Band, Naive New Beaters, A.K.A.C.O.D., Cathy Davey, Ewert & the Two Dragons, Babylon Circus, N.O.H.A., Iamamiwhoami, Bonga, Mixhell, Che Sudaka, Kouyaté-Neerman, Hermeto Pascoal, SAZ, Za!, Dengue Fever, Youth Lagoon, MØ, Maia Vidal, Kiril Djaikovski, Café Aman Istanbul, Skip & Die, Asgeir Trausti, The Bots, Batida, Beware of Darkness, Lemon Bucket Orchestra, Šutka Roma Rap, Dubioza Kolektiv, Pavel Zajíček a Agon Orchestra, Pražský výběr, Midi Lidi, Prago Union, Zrní, Skyline, Xavier Baumaxa, Bratři Ebenové, Ventolin, Kyklos Galaktikos, My Dead Cat, Ghymes, Vec, Para, Andrej Šeban Band, Kubo Ursiny a Provisorium, Vidiek, Polemic, Bratislava Hot Serenaders, B-Complex, Ink Midget, Stroon, Zlokot, Tibor Holoda, Modré Hory, AMO, Davová Psychóza, Panáčik, Purist, Walter Schnitzelsson, Symbiosis, Ear Drum Kru, Emonoizboyz, Fallgrapp, Pale Clouded White, La3no Cubano & Le Chocolat Show du Congo, Captain Slice, Malalata.

Viac informácií o festivale nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Text: Patrik Marflák (o AFP a návštevníkoch zo zahraničia), SITA (Štvrtok sa stáva...)
Foto: AP Photo/Jason DeCrow

Súvisiaci interpreti: Atoms for Peace