Americký spevák, skladateľ a producent Pharrell Williams tento týždeň prekvapil fanúšikov, keď prezradil, že najväčší hit posledných mesiacov mohol patriť niekomu inému. Ako pri množstve iných piesní, ktoré Pharrell napísal, totiž skladbu Happy pôvodne nenaspieval on. Jej interpretom mal byť Cee Lo Green (Gnarls Barkley).

Pharrell Williams bol dlhé roky známy ako muž v úzadí šoubiznisu, z ktorého skladateľského talentu profitovali mnohí speváci a speváčky. Až po vyše dvoch dekádach na scéne sa naplno presadil ako sólový popový spevák. Všetko však mohlo byť inak. Pieseň Happy už bola v demoverzii nahratá Cee Lo Greenom, známym vďaka sólovému singlu Fuck You! (2010, v cenzúrovanej verzii Forget You!) a obrovskému hitu roka 2006 Crazy, ktorý naspieval v rámci dua Gnarls Barkley. Jeho manažment však napokon rozhodol, že Pharrellova skladba preňho nie je vhodná.

"Znel v nej fantasticky," povedal Pharrell pred pár dňami v rozhovore s rádiovým dídžejom Howardom Sternom. "Myslím to vážne, je to lepšie ako moja verzia! Ale... Ako to povedať diplomaticky? Vyššia moc si vtedy myslela, že sa to k nemu nehodí. Niektorí ľudia v jeho tíme mali pocit, že prioritou by mal byť album, na ktorom pracoval, takže rozhodli, že tú skladbu nedokončí," vysvetlil Williams.

Išlo o vianočný album Cee Lo's Magic Moment, ktorý vyšiel v jeseni 2012, no Greenovi príliš výrazný magický moment nepriniesol. Ten si práve teraz vychutnáva Pharrell, ktorý napokon naspieval Happy sám a urobil dobre. Hoci je pieseň najvýraznejším momentom jeho aktuálneho albumu G I R L (recenzia), a zrejme aj celej kariéry, prvýkrát oficiálne vyšla len ako súčasť filmu Ja, zloduch 2 (Despicable Me 2). Práve ľudia zo spoločnosti, ktorá animovanú snímku produkovala, trvali na tom, aby Williams pieseň naspieval. Pri práci na soundtracku spolu s Heitorom Pereirom podľa vlastných slov nad niečím takým ani neuvažoval.

Mimochodom, Cee Lo Green sa tento týždeň objavil aj v správach u našich západných susedov. Organizátori festivalu Hip Hop Kemp ho totiž potvrdili ako jedného z headlinerov blížiaceho sa 13. ročníka. Ten sa uskutoční v termíne 21. až 23. augusta vo Festivalparku v Hradci Králové a ponúkne aj mená ako The Pharcyde, Dilated Peoples, Onyx, Skyzoo, Torae, Black Moon, Black Milk, Rapsody & 9th Wonder, Action Bronson, Ugly Heroes, Samy Deluxe, DJ Static, Prago Union, Kontrafakt, PSH, Strapo alebo 4D.


Text: Hudba.sk (zdroj: Theguardian.com, Nme.com, SITA, archív)
Foto: AP Photo/Matt Sayles

Súvisiaci interpreti: Cee-Lo Green, Pharrell Williams