Daj majstrovskému dielu šancu! Tak znie v preklade názov nového albumu českej skupiny Midi Lidi, ktorej trademarkom je nekonvenčný tanečný elektropop okorenený ešte nekonvenčnejším zmyslom pre humor. Dôkazom je nový videosingel Lux, ktorý skvele reprezentuje hlavné motto albumu "Udělej si čas na život".

Členov formácie si v klipe zahrali známi herci Marek Vašut, Roman Holý a Pavel Fajt. Prvý menovaný sa objavil aj v krátkom teasingovom videu, v ktorom boli Midi Lidi kolegami z kapely Kalhotky obvinení z plagiátorstva. V podobnom duchu komickej absurdity a voľne plynúcich myšlienok sa nesie aj vyjadrenie o samotnom klipe, ktoré celkom jasne naznačuje, že pozerať je viac ako čítať.

"Takových klipů je milion, možná i víc. Kapela hraje ráda, někdo je mladší a hezčí, jiný zase umí něco, co může předvést ostatním, jak se koneckonců zpívalo už ve filmu Císařův pekař a pekařův písař, kde také pekli. Říkali jsme si, že když zahrajeme něco dobrého, bude to vypadat, že si chceme pomoct. Ta představa se nám líbila," uviedol frontman Petr Marek, ktorý sa postaral o réžiu vizuálu.

Ako dodáva, nakrútenie videoklipu Lux je preňho zároveň uzatvorením príbehu jeho prvého balenia. "
Mé první rande proběhlo ve třinácti na filmu, kam mě ta holka pozvala. Dodnes si pamatuju na to, jak mi na konci filmu říkala, že se jí líbím." Zatiaľčo pred desiatimi rokmi sa Midi Lidi na prvom albume Čekání na robota vysmievali jednoduchým technokratickým riešeniam, dnes rovno prichádzajú s vysávačom. A rozprávajú príbeh, ktorý dobre dopadne: ako človek začne skutočne žiť namiesto skutočného nežitia.


Ani vám väčšia časť vyššie uvedeného textu v súvislosti s klipom nedávala veľmi zmysel? Nezúfajte! Tu je všetko, čo potrebujete vedieť, ak vás Lux pobavil rovnako ako nás a chcete viac: štvrtá štúdiovka Midi Lidí s názvom Give Masterpiece a Chance! vyjde 15. júna po takmer piatich rokoch od predchádzajúceho albumu Operace "Kindigo!". Podľa členov formácie bude tou najpozítívnejšou a najpesničkovejšou platňou v histórii kapely. Album vyjde v spolupráci značky Bumbum Satori a vydavateľstva X Production na CD aj na dvojvinyle.

Text: Hudba.sk + dadaizmus á la Midi Lidi (zdroj: Zdeněk Neusar)
Foto: Youtube - Tomáš Frkal (kamera)

Súvisiaci interpreti: Midi Lidi