Je rozhodnuté! Nová éra SuperStar má svoju víťazku. Po tom, čo postupne zo súťaže povypadávali favorizovaní súťažiaci, sa postupujúcou dvojicou, ktorá v nedeľu bojovala o víťazstvo stala Sabina Křováková a Štefan Pčelár. Z absolútneho víťazstva sa tešila mladá Češka. Kto z tejto dvojice bol Vaším favoritom?

Sabina Křováková v začiatkoch súťaže nepatrila k jasným adeptom na víťazstvo. Spočiatku dokonca nebol jednoznačný ani jej postup medzi finálovú dvanástku, o ktorý bojovala s Terezou Mandzákovou. O postupe rozhodovali televízni diváci a v konečnom dôsledku aj porota, ktorá sa rozhodla udeliť divokú kartu bez toho, aby sa vôbec dozvedela výsledky diváckeho hlasovania. Od tohto momentu sa už Sabina zapísala predovšetkým ako rockerka so silným hlasom, ktorý rezal ako píla.

A vyzerá to tak, že práve tento nezameniteľný prejav, ktorým vyčnievala nielen medzi ženskými účastníčkami súťaže, ale i v rámci celej finálovej dvanástky, jej priniesol u televíznych divákov až takú obľúbenosť, že sa mohla v absolútnom závere súťaže tešiť zo svojho veľkého víťazstva.

oslava víťazky Sabiny Křovákovej Zdroj: TV MarkízaOslava víťazky - pozrite si fotoreport z grandfinále SuperStar

Křovákovej spevácky kolega a v nedeľu večer i súper Štefan Pčelár bol zas v začiatkoch súťaže vnímaný predovšetkým ako fešák, ktorý svojím vzhľadom zaujal najmä nežnejšiu časť poroty Ewu Farnu. Podával výkony, ktoré neboli viac než priemerné, no na postup mu to vždy stačilo. V posledných súťažných finálových kolách však začal prekvapovať značným napredovaním a o účinkovanie v absolútnom finále skutočne zabojoval. Aj v samotnom grandfinále ukázal, že by mohol spevom v budúcnosti živiť.

Pripomeňte si najlepšie momenty rozhodujúceho večera

Obaja grandfinalisti sa predviedli až so štyrmi samostatnými skladbami a jedným spoločným duetom. Jednu pieseň každému vybrala porota, kritériom pri výbere ďalšej skladby bolo, aby im skladba sadla, akoby bola "ušitá" priamo na nich, tretiu pieseň si speváci vyberali sami, a štvrtou bola pieseň, ktorá grandfinalistom sadla počas doterajšieho priebehu súťaže absolútne najviac. Aj tento výber sa mohol výraznou mierou podpísať pod konečný výsledok.

Platilo to najmä v prípade skladby Cry Baby od Janis Joplin, ktorou sa Sabine Křovákovej už raz podarilo nadchnúť publikum i televíznych divákov. Vo veľkom finále sa jej to podarilo po druhýkrát. "To bolo najpunkovejšie blues, aké existuje. Toto sa muselo ľudí veľmi dotknúť. Ty si pre mňa jeden z najzaujímavejších interpretov, aký všetkými kolami tejto súťaže prešiel," povedal Ondřej Soukup. "Bola si super," zhodnotila stručne dojatá Ewa Farna. "Poďakuj hudobnej histórii, že existujú takéto pesničky, pretože z rádií sa teraz rinie samý grc. Je to tvoja najlepšia vec, ktorú si spievala za tie mesiace, čo sa poznáme, toto ti dnes môže veľmi pomôcť," uzavrel hodnotenie Pavol Habera.



K víťazstvu mohla Sabine napomôcť aj interpretácia piesne Ashlee Simpson La La. "Vybrala si si skvele, pesnička ti hrozne sadla, veľmi som sa bavila," pochválila ju Farna. "Jednoznačne toto spevácke číslo sa ti dnes najviac trafilo do tvojho vkusu aj hlasu, bolo vidno, že tu si doma. Ak budeš takéto pesničky robiť aj do budúcna, bude to super. Skvelé vystúpenie," pridal sa Habera." Presvedčivo znelo aj jej podanie skladby Joan Osborune One Of Us a song od Scorpions Still Loving You, obe vystúpenia si môžete pozrieť na konci článku.



Štefanovi Pčelárovi sadli vo veľkom finále prakticky všetky skladby, ktoré odspieval, no výnimočne mu vyšla najmä pieseň Paradise od Coldplay a taktiež hit Impossible. Ten už raz v súťaži spieval a v nedeľu iba potvrdil, že ide o song, ktorý skutočne patril k tomu najlepšiemu, čo v SuperStar odspieval. Po prvej spomínanej skladbe nešetril pochvalou najmä Paľo Habera: "Musím uznať, že oproti prvým kastingom si ty urobil jeden z najvýraznejších pokrokov v tejto súťaži, pravdepodobne si si to finále zaslúžil. Táto pesnička ti veľmi sadla, kvôli tvojej farbe hlasu, veľmi ti to sedelo," zhodnotil prvý výkon večera Habera. "Zhostil si sa toho s gráciou," pridal pozitívne slová Soukup.



Po piesni, ktorá je momentálne veľkým hitom v interpretácii Jamesa Arthura, porota taktiež nemala voči spevákovi žiadnu výčitku. "Na tebe je obdivuhodné to, že vo finále tohto maratónu si dokázal zrýchliť, tvoje výkony sa zlepšovali, klobúk dole pred tým rastom, ktorý si absolvoval, super vystúpenie, skláňam sa pred tebou," Habera. "Cítil som z teba presvedčivosť. Chvíľami si tam mal tak dojemný hlas, že to muselo na všetkých pôsobiť," ohodnotil Soukup. "Miestami som mala chuť si s tebou zaspievať. Keď si to spieval prvýkrát, tak som si povedala, že to bola možno náhoda, ale aj teraz si to zaspieval fakt dobre," uzavrela hodnotenie Farna. V podobnom duchu sa niesli slová porotcov aj po Pčelárovej interpretácii skladieb Set Fire to the Rain od Adele a Dancing with Somebody z dielne skupiny Mando Diao.

Spoločné dueto piesne Just Give Me a Reason bolo už len čerešničkou na torte, ktorá sa zo strany porotcov nedočkala už tradičného hodnotenia, či dokonca porovnávania speváckych výkonov. V tejto fáze súťaže už boli akékoľvek slová, či už pozitívne alebo kriticky ladené, absolútne zbytočné.







Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: TV Markíza
Video: TV Markíza